Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každá akce vyvolává reakci, vždy!

Je velmi těžké najít skutečnou rovnováhu a klid. Na této cestě číhá mnoho nástrah. Většina lidí se na cestu ani nevydá, mnozí nikdy nedojdou. 
Petr Paulus Rubens, Saturn

Rodiče si nevybíráme a přitom jsou tím nejzákladnějším, co v životě přijde. A co si budeme namlouvat, řadě z nás dokáží dát pořádně zabrat, obzvlášť pokud jsme výrazné osobnosti. Takřka zákonem je, že pokud je dětství nevydařené, následuje vstup do toxického vztahu. Zde se lidé opravdu dělí. Většina zůstane stát, nejde vnitřně dopředu a nějak přežívá. Škody jsou napáchány. Z druhé strany spousta lidí bojuje a chce dál. Rozvod a začátek nové cesty. Většinou velmi těžké cesty hledání. 

Přirozeně jsme lidé různí, s různými vlastnostmi a různými prožitky. Diverzita dělá život pestrý a zajímavý. Lišíme se i jsme v jádru stejní a chceme stejné věci. Velmi se stále podceňuje Freudův a Jungův princip kolektivního vědomí, lidská propojenost je daleko rozsáhlejší, než si většina z nás myslí. Tak jako spoustu věcí prostě musíme sami, spousta věcí je sociálního charakteru a obě složky vyžadují rovnováhu. Jsme-li hodně zranění, jsme v jednom extrému a často se dostáváme do extrému jiného, abychom se zbavili toho prvního. Za vše se platí. 

Současná společnost klade velký důraz na individualismus, který prosakuje doslova vražedným způsobem celou společností. Drtivá většina lidí si tento plíživý a často těžko viditelný trend vykládá jako ego a sobectví. Obecně se začíná zapomínat, že naše společnost stojí na křesťanských základech, i když nihilsmus a společenský marasmus jsou stále tísnivější. Lidé, kteří to nevzdali a hledají se, se často obrací k různým duchovním vůdcům a mantrám, které nejsou vždy v pořádku. Většinou si nalezneme to, co nás v hlavě nejvíc osloví. Zásadním způsobem zraňovaná bytost si najde takovou filozofii, která jí povede k co nejmenší pravděpodobnosti dalšího ublížení. Takovéto bytosti převažují životní negativa, která byla velmi zraňující a pozitiv bylo často příliš málo, aby byla schopna přirozeně nabrat pozitivní směr. 

S lehkou nadsázkou lze říci, že fundamentální pozice křesťanství v evropské společnosti slábne. Přestože je Nový zákon takřka dokonalou knihu, není dostatečně šokující. Lidé mají stále větší trend se obracet k východním filozofiím a vůdcům. Osobně nejsem žádný čtenář růstových blbostí, každého člověka považuji za originálního a tak jako máme některé věci společné, tak se v jiných lišíme. Osobně jsem skončil u Paula Coelha, kterého považuji za přirozeného, nenásilného a jednoduchého. Vzhledem k obrovské popularitě jsem se v poslední době podíval na indického duchovního vůdce Oshoa.

Podíváte-li se  na jeho životopis, je to klasický guru, přesvědčený o svém osvícení a velmi chytrý. Je doslova symptomatický pro každou utrápenou duši. Nebo člověka, který už se někam dostal a chce dosáhnout vrcholu. Je to naprosto úžasný marketér, který propojil křesťanství s asketickým hinduismem a zabalil do originálního balení. Chceme-li se zbavit svých traumat, trápení a bolestí, dříve či později dospějeme k tomu, že především musíme řešit sami sebe. Pak teprve druhé a to pokud možno co nejméně. Tohle Osho pochopitelně velmi dobře chápe stejně jako význam lásky v lidském životě. 

Perfektně pochopil mentalitu křesťanského světa a dokonale toto pochopení využívá. Čtete-li jakýkoli jeho text, je z 80 až 90 % vynikající. Nutno říci, že Oshoova schopnost kognitivních textů doslova aktivizuje synaptické mozkové procesy. Jenže to by k úspěchu nestačilo, myslitelů je mnoho. Takže ve zbylých procentech vám zabalí dárek, který je toxičtější než celá naše poslanecká sněmovna. Osho dobře chápe, že musí přinést něco inovativního a musí to být výzva, Chápe, že jeho čtenáři udělají mnoho ke svému osvícení a všechno proto, aby se jim už neopakovala stará zranění. A že většinou už "někde" jsou a je nutné je správně aktivizovat. 

Musel jsem se chvílemi smát, co za sebemrskačské a asketické hlouposti je ten chlap schopen vymyslet. Absolutní nesmysly, vhodné tak pro pošahané jogíny, kteří chtějí trávit celý svůj život v lese meditacemi. Nelze mu upřít inteligenci a zjevnou schopnost podsunout zhovadilost v luxusním balení. Per se hlupáku, tady máš návod, tohle budeš zpracovávat do konce života, protože já dobře vím, že pravděpodobnost dosažení zrovna této Nirvány je naprosto minimální. 

Zde je grow článku, lidé, kteří byli hodně zranění se tímto způsobem jen dostávají do dalšího extrému, protože uznávaný duchovní vůdce je luxusně polechtá 80 procenty svého textu, ale to by nestačilo na desítky nových rolls-royceů. Musí přijít výzva a to on umí. A hlava si myslí, že srdce, kterým bychom se měli řídit, si mlaská blahem. Akce vyvolává reakci, současná společnost na tom rozhodně není dobře a velké množství lidí se v ní necítí dobře. Hledají možnosti, jak z pasti ven. Tak snadno vlezou do jiného extrému, který je prakticky nesplnitelný a znemožňuje normální život. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Červenka | středa 5.7.2023 14:17 | karma článku: 24,98 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Univerzálka Schillerová běhá po pražských ulicích v leopardím županu

Pracovitější političku abyste pohledali. Rozumí úplně všemu. Chce mír, její ekonomické rady a glosy mají cenu zlata a vždy poskytuje tolik snadná řešení.

10.2.2024 v 3:34 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Pravda, Izrael už měl uzavřít mír a čekat

Neodolatelná touha po míru, za každou cenu, snaha se zviditelnit, vypadat humánně a tolik lidsky a shlížet shůry na nelidské, válkychtivé opice, které podporují Izrael.

9.2.2024 v 19:14 | Karma: 43,67 | Přečteno: 8498x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Další agitka Andreje Babiše a tristní stav na Ministerstvu obrany

Když Lockheed Martin nesplní termín dodání F-35, předseda ANO zruší akvizici. Dost dobře možný scénář, protože Američané dlouhodobě nestíhají. Ale Andrej Babiš to jaksi nedomyslel.

4.2.2024 v 7:55 | Karma: 38,15 | Přečteno: 4743x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Nastává doba mediální střízlivosti o Ukrajině

Konflikt se nevyvíjí dobře, na vině je síla Ruska a liknavá pomoc Evropy napadené zemi. Účinné dodávky měly být mnohem rychlejší.

27.1.2024 v 5:13 | Karma: 37,25 | Přečteno: 6949x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Bundestag odmítl poskytnout Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus

Němečtí poslanci drtivou většinou torpédovali důležitou pomoc Kyjevu. Berlín zas a znovu potápí Evropu a vede ji k další katastrofě.

20.1.2024 v 3:08 | Karma: 41,33 | Přečteno: 7002x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2263x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik