Svět se musí opět změnit

Ve Stockholmu najel nákladní automobil do davu. Švédské hlavní město se tak přidalo k řadě evropských měst, která zažila teroristický útok. Můžeme takovou „válku“ vůbec vyhrát?

Odpověď je jasná: nemůžeme. I když zavedeme důkladná bezpečnostní opatření, budou probíhat neustálé kontroly a rozvědky pojedou na plný výkon, nemáme šanci. Stále budeme o krok za teroristy, stále budeme pokládat květiny na hroby nevinných lidí.

11. září 2001, kdy teroristé unesenými letadly zničili newyorská „dvojčata“, svět šokovalo. Všechny překvapilo, jak to bylo snadné. Pouhých pár lidí dokázalo způsobit obrovskou katastrofu. Avšak útoky, které se odehrávají v evropských městech v posledních měsících, děsí mnohem více. Jejich provedení je mnohonásobně jednodušší, automobil se dá ukrást velice snadno a jezdit s ním zvládne téměř každý, cíle se nedají předem odhadnout, může to být jakékoliv místo, kde se vyskytuje více lidí pohromadě, a potenciálních útočníků je v Evropě velké množství.

V souvislosti s jedenáctým zářím se často psalo, že „svět se změnil“. Abychom v této novodobé válce teroru měli alespoň nějakou šanci, musí se svět změnit znovu. Ale ne ten náš, evropský. My můžeme jen přitvrdit kontroly, radikály, které se podaří rozvědkám vypátrat, jen nesledovat, ale preventivně je odsouvat zpět odkud přišli a činit další podobná opatření. Ale to nestačí.

Změnit se musí svět muslimský! Dokud vedoucí představitele islámu nezrevidují výklad jejich náboženství, teror neskončí. Občas sice zazní formální odsouzení takového činu i z jejich strany, ale je vždy velice vlažné. Pokud by to mysleli vážně s tím, že jich náboženství je mírumilovné, měli by začít vyučovat své věřící v tom, že nikdo, kdo spáchá sebevraždu a ještě přitom zabije další lidi, se nikdy nemůže dostat do žádného ráje a nebude na něho čekat ani jedna panna, natož sedmdesát. Že takový člověk je jen vyvrhel a rozhodně ne žádný „mučedník“. Že mírumilovnost se neprojevuje neustálým vedením války, i kdyby měla stokrát přízvisko „svatá“. Toto nejen vyučovat, ale i tvrdě prosazovat. A teprve potom by mohli muslimové přijít s tím, že chtějí Evropu navštěvovat nebo v ní dokonce žít.

Zatím však nic takového z jejich strany nevidíme. Proto by neměl mít islám v Evropě ani to sebemenší místo, naprosto žádný prostor. A je jedno jestli se nazývá radikální nebo umírněný. Zcela toto náboženství z Evropy vykořenit je naše jediná obrana.

Autor: Jaroslav Andrýsek | pátek 7.4.2017 18:18 | karma článku: 33,75 | přečteno: 882x