Je větší hrozbou Trump nebo Kim Čong-un?

Americký prezident Trump by byl poctěn setkáním s diktátorem Kim Čong-unem. Pokud to opravdu řekl, je to informace, která šokuje. K čemu vede podlézání diktátorům?

Když se americký prezident Donald Trump vyjádřil o Kim Čong-unovi jako o „lišákovi“, už to byla „silná káva“. Dal tím nepokrytě najevo svůj obdiv k diktátorským praktikám, k tvrdosti, bezcitnosti a nemilosrdnosti. Pokud se navíc s někým takovým chce setkat, a je tím dokonce poctěn (na tuto formulaci jsem narazil pouze u některých zdrojů a pořád se mi jí nechce věřit, natolik mě připadá šílená a absurdní), je to něco naprosto neuvěřitelného. Tohle říká vrchní představitel světové velmoci, která si hraje na „světového policajta a zástupce všech demokratických zemí světa“?

Amerika měla prezidenty různé. Donald Trump patří určitě k nejsvéráznějším. To může imponovat. A společně s cílevědomostí, neústupností a radikálním řešením problémů, to bezpochyby přispělo k jeho zvolení. Pokud však obdivuje praktiky a činy nemilosrdného diktátora, tak od něj můžeme čekat prakticky cokoliv. Očividně zastává názor, že účel světí prostředky a jen ti nejtvrdší mají místo na výsluní. Svět by se měl mít před USA ještě více na pozoru, než před Severní Koreou.

Ale vraťme se k diktátorovi. Jistě toto podlézání od „nejmocnějšího“ muže světa zaznamenal. A nepochybně mu narostlo sebevědomí. Je to živá voda na jeho diktátorské ego. To co by si normálně uvažující jedinec vyložil jako smírné gesto, snahu předejít konfliktu a nevyhrocovat již tak dost napjatou situaci, si chorý mozek diktátorův vyloží jako příznak slabosti ze strany nepřítele, jako výsledek svých rétorických schopností, kdy dokázal svými úderně vyslovenými pohrůžkami zahnat do kouta USA, a tím i celý svět. Propagandisticky této situace dokáže jistě využít a pořízení s ním bude čím dál těžší. Dělat ústupky diktátorům, snažit se s nimi vyjednávat a podlézat jim, se nikdy v historii nevyplatilo. Je to cesta do pekla.

Pokud sedí u hracího stolku, označeného symboly jaderného arzenálu, dva takto nevypočitatelní, svým způsobem šílení vládci, jako jsou Trump a Kim Čong-un, jsme všichni v nebezpečí. Protože do svých hrátek dokáží vtáhnout celý svět. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Andrýsek | úterý 2.5.2017 11:57 | karma článku: 14,84 | přečteno: 371x