Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víno v říši hudební

Nejen v nádherných písních lidových, nejen v populární hudbě středněproudé, folku či rocku opěvuje se víno! Víno bylo v minulosti zcela jistě inspirací vážených skladatelů hudby vážné...

Nejen v nádherných písních lidových, nejen v populární hudbě středněproudé, folku či rocku opěvuje se víno!
Víno bylo v minulosti zcela jiště inspirací vážených skladatelů hudby vážné...

Pokud přijde řeč na víno, každému Moravákovi se kdesi v hlavě rozezní lidové písničky jako "Vínečko bílé..." nebo "Sbohem galánečko...". Tyto krásné písničky z Moravy hrají cimbálovky, dechovky i rockové kapely jako Čechomor, Fleret či AG Flek. Vlastní písničky o víně mají další podobné rock folkové party od těch nejstarších jako jsou Javory sourozenců Ulrychových po mladé party jako je Družina, Koňaboj a další...
"Když mám tekutou révu, tak věnuji se zpěvu" zpíval v roli kyperského krále Petra Waldemar Matuška v muzikálu Noc na Karlštejně, který složil geniální skladatel pop music Karel Svoboda, slavný jako dvorní skladatel Karla Gotta a autor hudby k mnoha filmům a seriálům.
"Kvalitním vínem omámen" vrací se ze srazu Bohémů Matěj Homola se svou skupinou Wohnout, zatímco Škwor zpívají o "síle starejch vín" nebo Chinaski hlasitě přiznávají "My máme rádi víno". A to jsem jistě na mnoho vinných hitů zapomněl. Česká a moravská populární hudba tedy evidentně víno oblibuje.

Co ale hudba vážná? Jistě, také skladatelé klasiky si u komponování nejspíše rádi přihnuli z pohárku dobrého vína. Rakušané mohou být klidní - jejich nejslavnější skladatel Wolfgang Amadeus Mozart složil nádherný dvojzpěv "Vivat Bakchus" v opeře Únos ze Seraillu, v u nás nejoblíbenější, protože pro Prahu složené opeře Don Giovanni zpívá titulní postava árii "Až víno rudé zmate jim hlavy" a asi nejkránější oslavou vína je "Lidi, lidi, to je lahoda" v opeře Kouzelná flétna. Země Rakouská, která vyniká nad jiné svými suchými bílými víny tak má splněno!
Co skladatelé italští? Itálie je přeci největším producentem vína! Víno jako "Nápoj lásky" figuruje v Donizettiho stejnojmenné opeře. Omámen vínem přichází do domu své milované Rosiny hrabě Almaviva v Rossiniho opeře Lazebník sevillský.
Giuseppe Verdi byl nejen skvělý operní skladatel, ale také statkář a vinař! 
Snad proto se víno objevuje v několika jeho dílech - bandité zpívají o víně v opeře Ernani, popíjí se ve slavné opeře Rigoletto a "Jen čile se chopme číše!" připíjí hostům kurtizány Violetty ctnostný Alfréd v ještě slavnější opeře Traviata. Podobně zpívají "Vzhůru číše!" sborem Siciliáni a vojáci v opeře Sicilské nešpory a právě tak má víno jasný vliv na děj oper dalších - od Síly osudu a Falstaffa až po tragického Othella…

Zaostávat samozřejmě ani v tomto ohledu nemohou skladatelé francouzští! "Nalejte rychle vína!" zpívají vesele rytíři v opeře Robert ďábel a další sbor "Bratři, pojďme, vesele pijme!" zazní v opeře Hugenoti, obě jsou dílem Fracouze Giacoma Meyerbeera. Víno teče proudem z veřejné kašny v opeře Židovka skladatele Jacquese Halévyho. V opeře Charlese Gunouda Faust a Markétka vykouzlí Mefistofel víno studentům při písni "Hola, Bakchu! Každý vem si vína číš!" Pijácké motivy vína pak nechybí ani v dalších dílech skladatelů - Berlioze, Bizeta, Offenbacha, Masseneta a dalších.

V dílech skladatelů německých je víno často spojováno spíše s okamžiky posvátnými nebo dokonce jako dějový hybatel záporný. Richard Wagner tak má víno jako krev Kristovu v opeře Parsifal a pijáckou píseň norských námořníků v Bludném Holanďanovi. I v Čarostřelci Carla Marii Webera je víno spíše svodem ďábelským.

Naopak dobrou náladu pomáhu tvořit víno v díle ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského, ať už jde o Evžena Oněgina, Čarodějku či Pikovou dámu. Ve všech tří operách je víno velebeno. Zlehčením a veselou vsuvkou je árie mniha Varlaama, na mol opilého, oblíbenou pasáží Musorgského opery Boris Godunov. Nejinak je tomu u Rimského-Korsakova v Májové noci či Rubinštajnově Démonovi. Mezi ruské skladatele lze zařadit i Čecha Eduarda Nápravníka, autora opery Nižgorodci v níž se zpívá "Vivat, již chopte se číše". Autor totiž celý tvůrčí život prožil v Rusku.

A jsme doma! Co tedy naši vážní skadatelé vážné hudby? František Škroup, autor naší národní hymny má zmínku o mělnickém víně už ve své opeře Dráteník, vůbec první české opeře v historii! Básně Jana Nerudy o víně, kde vystupují Karel IV a jeho pobočník pan Bušek z Velhartic objevují se zhudebněné v dílech skladatelů Zicha a Jeremiáše. Víno se pije ve Smetanově opeře Braniboři v Čechách. Připíjí se vínem také v Hubičce a v Daliborovi. Zcela otevřeně pak o víně a pivu zpívá páter Barnabáš ve Smetanově Tajemství.

Ani Dvořák víno neopomíjí - opěvuje se v Dimitrijovi i v opeře Čert a Káča. Marbuel v ní vysloveně přikáže: "Hola, stůl sem prostřete, lahůdky a víno sem!" 
Na víno pamatoval i Zdeněk Fibich v dílech Blaník či Bouře. Do zpěvohry Hedy napsal dokonce balet vinařek. 
V mnoha dílech české vážné hudby pak vystupují historické postavy s vínem spojené... Zakladatel vinohradů císař Karel IV připíjí "na zdraví toho, co milujem" vínem v opeře Karlštejn, vážnější verzi Noci na Karlštejně. Slavný vínapitel Mikuláš Dačický z Heslova je postavou Novákovy operní aktovky Zvíkovský rarášek. 

Samozřejmě se vína nestranil ani lehčí žánr operetní. Z děl českých autorů lze připomenout Vinobraní a Krásnou Saskii Oskara Nedbala, operetu Pan profesor v pekle do Karla Moora, Krále tuláků od Rudolfa Frimla a mnoho dalších...
Nejslavnější opereta na světě - Straussův Netopýr obsahuje nádherný hold šampaňskému jako přípitek na bratrství ve svém druhém jednání. O víně se samozřejmě zpívá i v operetách Lehárových, Kalmánových a dalších autorů… Je tedy jasné, že víno bylo odjakživa nápojem, po kterém sahali skladatelé v okamžiku nepřítomnosti jiné múzy. Nebo jim je snad naopak múza nalévala? Kdo ví?

Autor: Jaromír Tichý | neděle 25.8.2019 23:22 | karma článku: 5,10 | přečteno: 192x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik