Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Báje a pověsti o víně

Nejstarším bohem vína, vinařů a milovníků vína je Dionýsos, zvaný v Thrákii /a později v Římě/ odkud do Řecka přišel Bakchus nebo Lyaios /latinsky Liber/, což znamená nejen Svobodný, ale též Osvoboditel.

Dionýsos byl synem vládce bohů Dia a pozemské ženy, princezny Semely, dcery krále Kadma. Jeho matku zahubila při předčasném porodu žárlivá Diova manželka Héra, avšak vzorný otec Zeus zašil Dionýsa do svého břicha a sám jej donosil. Tak se Dionýsos narodil znovu a protože vyšel z těla Boha, nebyl již jen polobohem, ale bohem. Ač nesměl žíti na Olympu, ač nevládl zcela božskou mocí, byl sám nesmrtelný.
Dionýsos byl šťastlivcem, když dospěl shromáždil kolem sebe družinu satyrů, silénů, bakchantek a menád, šťastných svobodných bytostí, které spolu s ním putovali po Zemi a radovali se ze života a ze všeho dobra a požitků jež přináší. Mezi nimi byl nejrozpustilejším rozkošníkem a Dionýsovým nejlepším přítelem satyr jménem Ampelos, který při jedněch orgiích spadl ze splašeného býka a zahynul.
Dionýsos zasypal jeho mrtvolu růžemi a velice hořce pro přítele plakal. Tak smutně, že veliký Zeus se zarmoutil nad synovým neštěstím a proměnil Ampela v keř, který začal plodit hrozny sladkých bobulí, jež chutnají stejně jako nektar a ambrozie, tedy nápoj a pokrm bohů na Olympu, přinášejí svým konzumentům slast a radost, zahání starosti a chmury a blahodárně působí na tělo, jež je po jejich požití zdravější, silnější a odolnější.
Modrá vinná réva pochází pak od samého Dionýsa, neboť z něj vzešla. Titáni, obři a nepřátelé bohů olympských, kteří vládli Zemi a vesmíru před nimi, oklamali jednou Dionýsa a při společné hostině s jeho družinou jej zaživa roztrhali a rozházeli široko daleko. Tehdy bohyně Pallas Athéna, nejbližší sestra Dionýsa, neboť i ona sama vyšla z těla Dia, konkrétně z jeho hlavy a neměla matku, zasadila bratrovo srdce do země a z něj vyrostl opět keř vinné révy, ovšem s modrými hrozny, které dávají krvavé víno červené. 
 

Na skleničce v Aquilei, městě s antickou tradicí

Jiná legenda praví, že víno bylo na světě dávno před Dionýsem, který jej jako mladíček ochutnal v jeskyni, kde žil s nymfami. Zachutnalo mu a začal k sobě domů zvát své pozdější družiníky - silény a satyry. K lidem se dostala vinná réva jako dar. Dionýsos ji daroval Ikariovi, athénskému pastýři za to, že jej převlečeného za žebráka ve svém domě uložil a pohostil. Naučil pak Ikaria révu pěstovat a víno vyrábět, díky čemuž Ikarios zbohatl a stoupnul mezi lidmi ve vážnosti.
Dionýsos svou holí z kmene révy, thyrsem, konal mocné zázraky, proměňoval vodu či mléko ve víno a uměl i prázdné nádoby vínem, ale i vodou a mlékem  zázrakem plnit, nebo dát vytrysknout vodě ze skály. Jiná legenda tvrdí, že rostlinku vinné révy nalezl Dionýsos, když odpočíval na cestě na ostrov Naxos a rozhodl se vzít ji sebou jako dárek své tetičce Chlóridě, bylinářce a zahradnici. Bůh Lykurgos, nejmilejší syn Héry, který Dionýsa nenáviděl a neuznával za boha, rozhodl se mu překazit radost a spálit horkým sluncem Dionýsovu sazenici. Proto ji tento ukryl v duté ptačí kosti jako schránce. Ale Lykurgos pokračoval v intrikách a daroval kouzlem rostlině schopnost rychlého růstu. Naštěstí Dionýsos nalezl větší kost lví a do ní rostlinku znovu ukryl. Když už ani tam se nechtěla vejít a bujela dál, našel pak v poslední chvíli Dionýsos kost oslí a v ní donesl révu až na Naxos k tetičce, která ji zasadila do své zahrádky, kde vykvetla a začala plodit víno. Božský nápoj, který z hroznů začali ostrované vyrábět pak prý zračí v sobě vlastnosti těch tří zvířat v nichž se skrýval. Nejprve prý víno dává člověku křídla a pocit volnosti a svobody, jako by byl ptákem. Po dalších číších cítí se pak člověk veliký a silný, mocný a neporazitelný jako lev. Bohužel, po dalších sklenkách pak často začíná tropit osloviny...

O víně píše se však i v Bibli, například ve Starém zákoně v legendě o potopě světa. Dodnes se na úpatí hory Ararat zastavují poutníci v místě, kde otec Noe přistál se svou archou, sedmnáctý den sedmého měsíce potopy. Tehdy Noe počal obdělávat půdu a když vynášel z archy zemědělské náčiní, povšiml si, že ze dřeva lodi pne se zvláštní neznámá rostlina. Zasadil ji do země a více se o ni nestaral. Ona však na podzim vydala plody skvělé chuti. Noe se začal rostlině věnovat a osázel s ní celý svah u svého obydlí, zralé hrozny sklidil a uložil do veliké nádoby. Po čase nalezl v ní bublající šťávu. Napil se a poznal, že dosud nic lahodnějšího v životě neokusil. Napil se znovu a znovu a poté ještě několikrát. Nápoj vykonal své. Zpitý Noe začal zpívat, tančit a svlékl se do naha a radoval se převelice, až se znaven svalil na zem. Ač si tím vysloužil kritiku své rodiny, blahořečeného nápoje už se nevzdal a také Bible nekritizuje jej za opilství, naopak kárá jeho syny za to, že se mu posmívali, když jej viděli obnaženého radostně křepčit a zpívat!

Takže se nikomu nepospívejme a raději si nalejme. Na zdraví!

Autor: Jaromír Tichý | čtvrtek 6.6.2019 19:33 | karma článku: 11,44 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik