Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

4. OBCHOĎÁK TVRDEJ CHLEBA MÁ - DÍL ČTVRTÝ: FINANČNÍ PORADCE HO MÁ NEJTVRDŠÍ/HO/!

Dneska to bude vypadat, že jsem se zaprodal za odměnu, protože když v těchto zeměpisných končinách někoho pochválíte, je to hned podezřelé...

Dneska to bude vypadat, že jsem se zaprodal za odměnu, protože když v těchto zeměpisných končinách někoho pochválíte, je to hned podezřelé a zaslouží se zdehonestovat jak chválícího, tak chváleného. Píši to v úvodu hned proto, abyste v případě, že patříte do komunity internetových všeználků, trollů a haterů nabrousili zbraně.
Chci pochválit Pavla Faráře, který se už dlouhou dobu na českém internetu zabývá školením a směrováním finančních poradců. A opravdu to nedělám za ty dvě vstupenky na někdejší bratislavskou přednášku Ivo Chrochtala! 
Od začátku se mi líbilo, že zacílil na jasnou skupinu, kterou chce oslovit narozdíl od většiny ostatních guru, kteří jedndouše provedli spamový internetový kartáčový rozstřel, on se zaměřil na sice různorodou, širokou a velkou, přesto kompaktní a hlavně velmi chytře zvolenou skupinu potenciálních klientů, navíc profíků s nimiž nebylo snadné se dohodnout, protože sami jsou obchodně zdatní a silní v námitkách.
Velmi dobře rozeznal, že tato parta má problém. "Obchody nejdou" a jen málokdo z finančních poradců je dnes i přesto "odporně bohat". Jsou to buď ti dobří nebo ti, co dostali odměnu za výdrž a k vlastnímu ještě podědili kmen klientů po těch poradcích, co se dneška "nedožili". Myslím v aktivní službě, zahoďte morbidní myšlenky.
Anebo si je nechte...

Pavel Farář se soustřeďuje především na trénink obchodních dovedností a méně pak na nové metody práce finančních poradců. To první je sice tak nějak pořád potřeba, to druhé ovšem daleko více a velmi aktuálně.
Jaká je na trhu finančního poradenství či spíše zprostředkování vlastně situace?
Velké MLM firmy jdou "dole vodou"... Typické agresivní odbytové organizace pojišťoven slábnou či zanikají buď nepovedeným přerodem v "poradenské" společnosti - Oranžová Břeclavská Finanční "univerzita", Zelená Americká vládní budova ad., fůzemi s většími firmami či prodejem bance či pojišťovně - Červená firma, co brala tak nějak každého například - nebo jsou ničeny konkurencí a dehonestovány v médiích či dokonce pronásledovány ČNB jako škůdci trhu - můžete si vygooglit třeba moji minulost, chcete-li... Některé své profláknuté jméno a zastaralou koncepci kryjí dalšími značkami a hledají směr - Velká Modrá Německá - nebo někdy přibližují svůj nezvratný konec prodejem stále méně souvisejících produktů - Pětina Konzultanta - nebo až vysloveně šílenými projekty - Parchants. Čestnou výjimkou jsou snad jen Broky Kompleting, snad díky tvrdému řízení a charismatu vůdce. Úspěšní jsou skuteční pojišťovací makléři, díky orientaci na odbornost, na nábor zkušenějších lidí s praxí než studentů a na majetkové pojištění a podnikatele - Renomovaní či servisní organizace - pooly - které zajišťují pro finanční poradce služby jako pro respektované profesionály a předcházejí si je - nejznámější je Billiard Pool. Některé naopak ještě stále dokáží méně informované klienty nalákat zdánlivě exklusivní nabídkou, nečitelností, image rádobyvelké zahraniční či naopak šikovné české firmy a velmi důsledným pomlouváním konkurence - z popela jako Bájný Pták probuzená firma jejíž původní název zněl jako z filmu z období druhé světové války nebo neprůhledné vcelku nové "finanční holdingy" v posledních letech mizících v dluzích, spojené s Krupobitím či s tradičním kožedělným průmyslem... :)

Situace nahrává tradičnímu modelu malých rodinných firem/kanceláří spojených s už zmiňovaným broker poolem či méně razantní sítí nebo dokonce přímo některou finanční institucí - pojišťovnou, stavební spořitelnou, nezřídka též s přímou či nepřímou návazností na realitní činnost a kancelář. Táta to šéfuje a udržuje vztahy s klíčovými klienty, máma vzorně řeší administrativu a potomek se zaučuje, aby to jednou převzal. Pár jeho kamarádů a pár máminých kamarádek spolupracuje jako tipaři. Ve výsledku, domnívám se, ideální model. Takových malých firem funguje hlavně na malých městech stále více.

Úspěch mají také internetové projekty. Vyhledavače a srovnavače cen a podmínek, pravidelně aktualizované a navíc občas díky objemovým slevám velmi konkurenceschopné - jen mi řekněte, proč je v reklamách vždycky zastupuje nějaká plyšová obluda nebo chlápek v nemožném trikotu jako z nepovedeného céčkového filmu o superhrdinech. Tohle má budit solidní dojem finanční instituce? Nebo jsem něco nepochopil? Asi ne, pokud to funguje... Taky mám právo se mýlit, ne? Zatímco rodinné firmy vyhovují "vztahově" orientovaným klientům, internetové těm, co mají rádi vyřízené věci rychle a aspoň zdánlivě levně a výhodně. A to nejsem já, v tom se nemýlím určitě.

Těžší to dnes mají všichni finanční poradci, kteří se na trhu pohybují z několika důvodů. Klíčové je zejména to, že finanční instituce nabízejí běžné klientele velmi mizerné produkty. V minulosti mnohé nabízely lepší. Nedávno ještě vysílaly samy za klienty své agenty proto, aby se vyvázaly z těch starých výhodných výměnou za nové mizerné - slavná byla zejména velká akce Kopretivy, která prostřednictvím Americké vládní rušila plošně výhodné kapitálové životní pojištění s relativně vysokým zhodnocením výměnou za průměrně mizerné životní pojištění investiční, kde míra zisku pro klienta je samotné pojišťovně "šumák" a nic ji nestojí. Nyní již finanční instituce s ledovým klidem ruší podmínky smluv korespondenčně - většina stavebních spořitelen, nejvýrazněji ta, která snad možná už ani reálně neexistuje - Bublinka.
 
Druhým důvodem je, že se významně změnil samotný klient. Ubylo neinformovaných lidí. Dílem odešli do důchodu a ztratili zájem o většinu finančních produktů, především těch "dlouhých", dílem spadli do dluhových pastí a zajímaví jsou dnes už jen pro nejdivočejší pololegální poskytovatele nebankovních půjček či už jen pro zprostředkovatele osobních bankrotů, ale hlavně a především se průměrný Čech přeci jen začal o peníze zajímat a pokud se v oboru nevzdělal díky tomu, že absolvoval aspoň školení některé výše uvedené finanční firmy, naučil se vyhledat si informace na internetu a to včetně referencí /ne/spokojených klientů s tím kterým produktem či finanční institucí.

Klient dnes totiž má k internetu přístup a aktivně ho využívá, často při své práci. Daleko méně lidí dnes stojí u pásu či stroje v továrně, ohýbá záda na poli či dře na stavbách. Daleko více lidí dnes tráví většinu pracovního dne u počítače, snad až na naprosté výjimky, připojeného k internetu. 
Programátoři, designéři, novináři, grafici, internetoví obchodníci všeho druhu, architekti, návrháři, pracovníci technické podpory a další a další profese, dnes dokonce už i ženy v domácnosti a důchodci a prakticky kdekdo v home-office se nudící doma, otevřením dalšího okna a zadáním klíčového slova snadno zjistí jak moc jej /pod/průměrně vzdělaný finanční zprostředkovatel "lakuje". A pak někomu něco prodejte - jeden investuje do umění, druhý do veteránů, třetí do vína, čtvrtý sbírá známky nebo třeba lego... Ještě že se houfují aspoň zájemci o nemovitosti, zlato, stříbro, diamanty a kryptoměny v takovém počtu, aby bylo možné na tomto zájmu postavit novou skvělou firmu a rozvinout sítě, že?

A kde je dnešní rada? Osloví-li vás jakýkoliv finanční poradce sám od sebe pod libovolnou záminkou, pošlete ho do .... lesíčka! Potřebujete-li finančního poradce, zeptejte se někoho, kdo je ve vašich očích úspěšných nebo o němž víte, že si umí s penězi poradit, ať vám poradí on či doporučí svého kvalitního poradce. Pokud vám někdo práci finančního poradce nabízí, poděkujte mu a utíkejte!!!!!! Pryč.

 

Autor: Jaromír Tichý | čtvrtek 20.5.2021 14:23 | karma článku: 4,91 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik