Jak jsem přemýšlel o tom černém aneb Rovnoprávnost pro Tři krále

Zkouším si představit, jak by asi měl vypadat svět podle multikulturních aktivistů. Takový, aby nikoho neurazil a byl vyvážený. Přiznám se, že pokud to tak půjde dál, budu se bát při průjmu zajít do lékárny i pro černé uhlí. 

Celkem mě dostalo tvrzení o rasismu u Tří králů, které nedávno létalo internetem. On je prostě ten chudák Baltazar jiný. Vznikla kvůli tomu i petice. On ten černej, co stojí vzadu a vystrkuje na nás bradu, je údajně výrazem jasné diskriminace černošského obyvatelstva. Králi Baltazarovi, který připomíná africký kontinent, je tímto přisuzován jiný význam, než je ten tradiční z koledování. Konečně jsem si oddechl, že se tímto tématem někdo začal zabývat. Na vysoké škole jsem měl kamaráda Vietnamce jménem Dong. Věřím, že by mu královský hábit slušel. Jistě by zastupoval daleko širší komunitu, než několik staletí zosobňuje tradiční Baltazar. A dal bych to i do učebnic.

A na zkratku K+M+D na futrech vstupních dveří by si lidé jistě brzo zvykli. 

Ale co můj přítel Jarda z dětství? Ten provedl před deseti lety svůj gay coming out, našel si v Brně přítele a cítí se šťastný. Věřím, že by mu účast v průvodu udělala radost. Mohl by nahradit Kašpara, který už je skutečně přežitý. 

A na zkratku J+M+D na futrech vstupních dveří by si lidé jistě taky brzo zvykli.

Nesmím zapomenout na výbornou Zlatku, která se mnou chodila do základní školy. Zlatka byla holka, která nikdy nezkazila žádnou legraci. Chovala se jako kluk, naučila mě dokonce správně lézt na strom, nebo si udělat pořádný prak. Svou přítomností by zabezpečila genderovou vyváženost v průvodu. 

Jediný problém však vidím v tom, že na zkratku J+Z+D na futrech vstupních dveří by si lidé ale vůbec nezvykli.

Proto si nenechejme tuto krásnou tradici nikým vzít. Byla by to škoda.

Váš Honza  

Autor: Jan Vavřík | čtvrtek 12.1.2023 7:50 | karma článku: 21,62 | přečteno: 554x