Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem cestoval aneb Proč milovat Řeky, část druhá

Řekové jsou národ, který si mě naprosto získal svou veselostí a neustálým úsměvem. V současných dnech to nemají jednoduché. S následky požárů se budou vypořádávat dlouho. Díky své povaze to ale zvládnou. Jsem o tom přesvědčený!

S Řeckem je to jako s láskou. Když se poprvé zamilujete, nevidíte na tom druhém chyby, je pro vás tím největším ideálem. Máte na něm rádi všechno, nedostatky přehlížíte. Za pár let zjistíte, že chrápe, drbe se v rozkroku, nesundává prkénko, nenosí pantofle, horký šálek s kávou si dává na holý stůl, polštáře na gauči muchlá jako papírové ubrousky. Poté hodnotíte, bilancujete a zjistíte, že i tak je ve vašem srdci.

Náš příjezd na ostrov Korfu jsem popsal v předchozím blogu. Jak jsem již uvedl, věnovali jsme více času pochůzkám po okolí. Činili jsme tak spíše v podvečerních a večerních hodinách, přes den to šlo velmi obtížně. Rodilého Korfana byste totiž hned odpoledne v jeho podniku nenašli. Je to nejen kvůli vysoké teplotě, která v pravé poledne atakuje i čtyřicet stupňů, ale v této době je praktikována takzvaná siesta. Doba odpočinku je svátost. V horkém odpoledni se v Řecku neplýtvá silami, ale na druhou stranu vám tento pomyslný výpadek služeb vynahradí ve svých tavernách a restauracích do pozdních nočních hodin. Večerní život v ulicích je velmi rušný, stejně jako doprava. Ta ve mně vzbuzuje úsměv ještě dnes.

Značky jsou na každém rohu, rodilý Korfan je však považuje spíše za doporučení. Častokrát můžete vidět, že dvě protijedoucí auta na sebe zatroubí, sundají okénka svých vozů a dlouze si povídají. Ostatní za nimi? Ti musí počkat. A právě klaksony jsou na cestách stejně časté, jako je zpěv ptáků. Troubí se pořád…, i místo blinkrů. Korfan troubí, když vjíždí do zatáčky, když předjíždí nebo potká známého. Dává tím jasně na vědomí, že je na vozovce, že existuje. Silnice jsou enormně úzké, občas potkáte i kozu. Ochranné helmy na kolech či koloběžkách? Téměř žádné.

Ač se vám může zdát život na Korfu idylický, opak je pravdou. Náš číšník mi potvrdil, že většina ostrovanů dře celé léto, aby si vydělala nějaké to euro, díky čemuž může přes zimní období přežívat, opravit si své hotely či taverny. Většina však hledá přivýdělek i přes zimu, mnozí odjíždějí pracovat do zahraničí.

Dle místních je na tom zdravotnictví velmi zajímavě. Jen za návštěvu u soukromého lékaře platíte cca 30 eur za to, že sáhnete na kliku, hospitalizace je zde pro našince velmi nákladná. My jsme u nás daleko rozmazlenější, toto by mnozí z nás nevydrželi. Pochopitelně jsem svým povoláním střelený, proto přišla při rozhovoru s číšníkem na řadu i otázka na řecké školství. To je ale na samostatný blog, který napíšu při nějakém delším zimním večeru.

Pozitivní nálada ovšem místní neopouští. Je to asi kvůli sluníčku a jídlu. Již jsem psal, že večeře je pro Řeky nejdůležitější jídlo dne. Při procházce večerním pobřežím byla z taveren a restaurací cítit variace vůní. Oregano, máta, muškát, česnek a cibule, koriandr, bazalka…, orgasmus pro váš nos. Olivový olej teče proudem, nesmí chybět okurek, rajče, paprika, lilek, cuketa a sýry. Musaku, souvlaki, baklavu a ouzo jste objevili vlastně úplně všude.

Řecký gyros je legenda. Pozor! Na záměnu s kebabem jsou mnozí Řekové hákliví! Kebab není z vepřového, je prostě z Turecka. Originální gyros se podává s hranolky a nesmí chybět tzatziki. A pivo? Řecké pivo je méně hořké než to od nás, nedělá takovou kapuci ve sklenici. V horkém prostředí mi tak nějak sedělo více. Ale ve finále je nutno vlastenecky říct, že české je české, o tom žádná.

Mnohé podniky byly ovšem poloprázdné, řada majitelů si při rozhovoru postesklo, že letošní sezóna není nic moc. Lidé šetří a jde to znát.

Teď je v Řecku zle. Požáry sleduji vlastně neustále. Je mi líto turistů, kteří místo zaplacené dovolené v hotelích tráví noc v tělocvičnách či na letištích. Nemají to jednoduché. Všudypřítomný chaos, neorganizovanost. Cesty po plážích jen v triku či plavkách nejsou jednoduché. Na druhou stranu Řekové přicházejí o svá srdce, jak mnozí své rodinné podniky či vlastní domy nazývají.

Napsal jsem do našeho hotelu, jestli jsou v pořádku, odpověděli mi dnes odpoledne, že ano. Ubytovali řadu evakuovaných lidí, ale mnozí už jsou pryč. Jsou zpátky doma či na jiné části Korfu. A Pedro je v pořádku! Sám mi řekl, že Řekové zvládli Turky, proto zvládnou i vše ostatní. A já mu věřím.

? ???? ?? ???? ß???????!

Váš Honza

Autor: Jan Vavřík | úterý 25.7.2023 20:00 | karma článku: 26,43 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jan Vavřík

Jak jsem stavěl zahradní chatku aneb Pusť mě k tomu!

Moje žena je skvělá. S ní se člověk opravdu nenudí. A ctí ji, že mě i po dvaceti letech, přes má veškerá technická klopýtnutí, vidí jako domácího kutila. Tentokrát mi dala za úkol smontovat zahradní domek. A to byla výzva!

31.3.2024 v 12:12 | Karma: 25,96 | Přečteno: 592x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak díky náhodě přijít o dobrou pověst aneb Paní, ten váš chlap je divnej!

Možná jste to někdy zažili. Jdete k lékaři se zraněním, které působí celkem divně. Napoprvé to jde ještě vysvětlit. Podruhé se na vás dívají hloupě, argumenty docházejí. Ale potřetí? To už je na přinejmenším na OSPOD!

10.3.2024 v 19:27 | Karma: 29,89 | Přečteno: 821x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem byl umýt auto aneb Ona ani neví, s kým to má!

Únor jsem měl divný. Bezmezný strach o zdraví nejbližšího člověka mi dal najevo, že vlci v rouše beránčím jsou vlastně jen ubohou karikaturou, pro kterou není důležité se trápit. To hezké je blíž, než se může zdát.

3.3.2024 v 11:18 | Karma: 41,56 | Přečteno: 4083x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem seděl v čekárně 2 aneb Tereza, Karolína a Otylka Součková

Zlobí mě zdraví, ale mé odpůrce zklamu. Zatím neumírám, ovšem k lékaři musím. A při sezení v čekárně máte před sebou studnici příběhů. Třeba minulý týden..., Tereza, Karolína a paní Součková. To prostě nejde nenapsat.

29.1.2024 v 22:42 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1061x | Ostatní

Jan Vavřík

Jak jsem lovil myš aneb Eliška není mrtvá

Měl jsem teď blogový detox. Postihl mě tradiční rýmový moribundus rovnající se stádiu klinické smrti. Proto jsem potřeboval pauzu od lidí a psaní. Že kritický výraz mé tváře přiláká domů myš, to jsem fakt nepředpokládal.

6.1.2024 v 15:27 | Karma: 25,33 | Přečteno: 582x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 32,47
  • Průměrná čtenost 2524x
Spisovatel, iOvce, milovník německých boxerů, Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Karla Čapka a Karla Maye.

Knihy: Kolotoč strachu (2015), Návrat z pekla (2016), Případ Kláry P. (2019), Pošahaný svět (2023), audioknížka Návrat z pekla, čte Jaromír Meduna (2023).
E-kniha Kolotoč strachu (2024), reedice Návrat z pekla (2024).
Připravovaná knížka: Ve stínu levandule (2024).

Seznam rubrik