Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V listopadu 1989 byli jsme pro obnovení ideí Českosl. státu 1918

s cílem znovu se zařadit mezi nejvyspělejší státy. Dnes je však Česká republika zadlužená a obsadila v neřesti  první místo na světě.    1/

Už v 1 stol.n.l. platilo:    "V nejzkaženějším státě je nejvíce zákonů.!  400let p.n.l. se vědělo:  "Moc, která drží města a lidi pohromadě, je čestné zachovávání zákonů." V roce 1918 vznik Československé republiky ovlivnily další idee zakladatelů (příklad): "České dějiny i naše přirozená povaha nedávají jinou možnost, než demokratickou". "Samostatnost neudrží a nespasí žádného národa, národ si musí udržet samostatnost - spasí ho mravnost a vzdělání" ! Politici po dvacetiletém trvání ČSR (1937)dovedli republiku mezi 10 nejvyspělejších států světa.

T.G.Masaryk při vzdání se prezidenského úřadu (1935) napsal také pro naši generaci: "Byl jsem čtyřikráte zvolen prezidentem naší republiky, snad mi to dává legitimaci, abych vás poprosil a celý národ československý i spoluobčany národností ostatních, abyste při správě státu pamatovali na to, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily.  Sám jsem si toho byl vždycky vědom"

K jakému stavu naši nejvyšší politici přivedli Českou republiku a kde hledat příči  ny ohrožení samostatnosti ?

1. Předseda vlády Petr Nečas v televizi ČT24 (21/5 2013) oznámil, že nebudou prostředky na výplatu důchodů v ČR a proto bude potřeba regulace : a/ zvednout daně zaměstnanců na 40%, nebo         b/snížit současné výplaty důchodů o 1/3 .

2 Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala na brífinku 25/7 2013 o kontrole čerpání z fondů EU: Nejhůře čerpá peníze z eurofondů ČR ! "Nedovedu si představit, jak vysvětlit občanům této země, co je větším národním zájmem, než to, že je potřeba zvednout ty peníze E3U, které se kolem nás válejí na zemi!V letech 2004-2006, kdy ovládala ODS krajské hejtmanství bylo vyčerpáno 1,7mld Kč tj 99,5 % plánu. Vletech 2007-2013 , kdy ovládala ČSSD hejtmanství  z plánovaných 700 mld Kč je čerpáno 260 mld Kč  což 37 %.  Ku příkladu: ministerstvo živ. prostředí z plánovaných 147 mild Kč vyčerpalo 5 mild Kč = 3 %. Navíc ČR "ROP Severozápad (ústecký a karlovarksý kraj)" dostala  od EK pokutu 2 mild Kč.

3. Zálehlice - nejvíce postižená středočeská obec povodní 2002. Po letech byrokratické přípravy opravy hrází konečně byly stavby zahájeny, avšak povodeň 2013 zničila majetky občanů. Jak se ukázalo z důvodů nedokončení výstavby hrází i nekvalitně provedených prací. Tak pomáhají krajské úřady občanům!

4. Stavba a otevření dálnice D 47 (Ostrava) dokládá jak značný je politicko-úřednický šlendrián, když nově otevřená dálnice se zvlnila a musela být omezena rychlost aut na 60 km/hod. Nyní probíhají právní jednání, kdo a co zavinil při výstavbě, jaká je škoda a kdo ji uhradí. Zodpovědnost v českém paragrafovém kotli zákonů, předpisů, nařízení a přílepků, se těžko hledá !

Německá okupace ČSR přinesla do země nový fenomén "nadlidi". Komunistický režim v roce 1948 po vzoru Sovětského svazu jej zavedl i v ČSR.  V současné době znovu se rozšiřuje, neboť občané zapomněli k čemu to vede. Mnozí poslanci počinaje krajskou úrovní, přes poslaneckou sněmovnu a senát až po vrcholné státní funkcionáře jež byli jmenování do funkcí podle stranické příslušnosti, než podle odborné způsobilosti. Protože neprotestujeme, trpíme nové typy neomylných, jedinečných politiků,  tedy nadlidí.

5. Při jmenování do funkce politik přísahá ... svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu ...., ale navzdory tomu mnozí v poslanecké sněmovně lobbují za finanční či podnikatelské subjekty proti zájmům republiky.Ku příkladu v oblasti solárních elektráren: poslankyně Šedivá (ČSSD) prosadila (2005) pozměňovacím návrhem zákona vysokou finanční podporu státu provozovatelům solárních elektráren. Zvýšená cena za el. proud postihla jak občany, tak i podniky a živnostníky. O 8 let později poslanech Úlehla (ODS) prosazuje do zákona o odpadech znění: po ukončení životnosti solárních panelů, Česká republika zaplatí provozovatelům jejich likvidaci ze státního rozpočtu!

6. Poslanci a hejtmani ČSSD Rath a Hašek zatávají obě funkce od roku 2008 a berou samozřejmě i dvě výplaty (16/8 2013). Takže, problémy zoufalých dvakrát vyplavených občanů Zálezlic (bod 2), využití prostředků eurofondů ve prospěch občanů (bod 3) nebo kontrola kvality práce státních úředníků (bod 4) navzdory přísahy se z časových důvodů nedají plnit !

7. Prezident Klaus, který z titulu své funkce si zpracoval zákon o amnestii a za spoluúčasti předsedy vlády Nečase jej vydal (1/1 2013) aby pustil řadu vyšetřovaných občanů dříve, než je stihli trestní a soudní orgány potrestat a zabavit co nakradli.

8.Exministr průmyslu Urban (ČSSD)  v letech 2002-2006 připravil návrh cenové a ekonomické změny v monopolním oboru "elektřina", kterou pak expředseda vlády Topolánek (ODS) realizoval. V roce 2012 největším plátcem daní v České republice se stal ČEZ.

 9, Mnohé vydávané zákony uvádějí podrobnosti, které v praxi buď nenastanou nebo nepokrývají všechny skutečné případy praxe, takže již po schválení jsou vydávány novely. Přehlíží se občany přijatá pravidla jako: v dopr.prostředku mladý uvolní místo k sezení starému, je ohleduplný k invalidům, atd. Pro občany je pak právní řád nepřehledný a prakticky se neobejdou bez právníka i při vyřizování jednoduchých právních aktů. Bohužel i prezident Zeman odmítá právní zvyklosti (zdravý rozum) a řídí se heslem "co není psáno, není dáno" (2013).

Předchozí statě potvrzují, že současná česká generace občanů podceňuje rady a zkušenosti našich předků. Přehlíží trpké zkušenosti občanů zadlužených států a měst (Řecko,Detroid-USA). Porevoluční vývoj ČR nelze zhodnotit v jednom článku a proto zveřejním další postřehy z úhlu obyčejného občana.

Závěrem výroky politiků:

Jan Masaryk prohlásil (1947 ?) " Občané se musí naučit, že se věci nesmí nechat v rukou hrstky profesionálních politiků, protože to můžou být sice slušní lidé, ale taky to můžou být zloději, gauneři, dobrodruzi, hrdlořezové, kariéristi a kšeftaři se životy celých folků"

Prezident Miloš Zeman uvedl (2013)   Ústavní zvyklosti jsou idiotské !

Předseda Ústavního soudu JUDr Rychetský (2013) "Žádná změna ústavy politickou kulturu nemůže přinést, nebude-li jí schopna naše politická reprezntace."

Občané se mohou dočkat od našich státních představitelů prohlášení, jaké pronesl Adolf Hitler           "Ostatně není mým úkolem učinit lidstvo lepším, nýbrž využít jeho slabosti"

Po dobu vašeho čtení 1 minuty zvýšil se státní dluh o 213.500 Kč na  1,712 bilionu Kč. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Januška | úterý 27.8.2013 9:05 | karma článku: 41,27 | přečteno: 6025x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik