Mzemědělství teče voda do bot!Náklady ponesou majitelé nemovitostí!

Ministerstvo zemědělství v parlamentním tisku č.933,  növely zákona 274/2001Sb, navrhuje předání vodovodních přípojek do vlastnictví majitelů nemovitostí připojených na vodovod. S tím spojené i desetitisícové náklady na jejich údržbu, opravy i za službu vyhledávání poruch.  Dříve za vzor dávaná česká organizace vodního hospodářství se dnes propadá do bezbřehého chaosu.

Po negativních výsledcích se soukromým provozováním vodovodů v Bolivi a Tanzánii Světová zdravotnická organizace (WHO) a světové banky vydaly doporučení vládám dodržovat Sociálně únosnou cenu za vodu v limitu za 1m3 vody, 2% z příjmů rodiny. Česká republika v roce 2012 málimit ve výši 80-90 Kč/1m3 a mnohé obce i města už liimit dnes překračují.

1fáze: Vyhláška 144/1978Sb o veřejných vodovodech a kanalizacích v § 1a § 3 určovaly pro provozovatele povinnost zabezpečovat potřebné kapacity, rozvoj i vytvářet podmínky (např.včasnou údržbou) pro jejich hospodárný a bezporuchový provoz v souladu s technickými normami a bez průtahů opravit poruchy na sítích-

Vydáním zákona 274/2001Sb .- o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu v §2 odst 3 stanovuje "Provozování vodovodů nebo kanalizací je souhrn činností k zajištění pitné vody nebo odvádění a čištění odpadních vod; není jim správa majetku vodovodů a kanalizací , ani jejich ROZVOJ "  čímž se umožnilo zahraničním provozovatelům získat 80 % a.s.VaKů s majetkem v současné hodnotě 800 miliard Kč!

Ministerstvo zemědělství zodpovídá vládě za vodohospodářskou oblast do které patří i limit sociálně únosné ceny za vodu ČR, který hrozí PŘEKROČENÍM !  To znamená ze strany Evropské unie nápravná opatření jaká jsme měli a máme dosud v oblastidotací na výstavbu čistíren odpadních vod.

Pokud poslanci PČR novelu zákona 274/2001Sb příjmou sníží se cena vody za ČR asi o 10-15%  (výpočet podle oprav z roku 2006, které se nesledují) přenese se odpovědnost za opravy, údržbu, za  škody vyvolané poruchou přípojky plně NA OBĆANY !

2 fáze: Schválením novely dostanou provozovatelé další nekonečné výhody.

A/ Provozovatelé vodovodů a kanalizací (80% zahraniční firmy) budou zajišťovat pro  majitele přípojek údržbu, opravy,i poruchy, které budou fakturovat občanům včetně případů náhrady škod na cizím majetku

     -Provozovatelům zákon umožní také uplatňovat po České vládě jak náhrady za ztráty vody v stítích,  tak i za neuhrazené faktury za opravy přípojek ve vlastnictví občanů !

B/ Občanům mimo cenu odebrané vody,  hrozí další výdaje za vodovodní přípojky, protože každou neodhalenou poruchou ztrácí  se voda provozovateli z  potrubí.

3. Veřejný ochránce práv České republiky vznesl protest na Mze ve věci přípojek ve prospěch občanů. Odmítájí, aby občané, kromě rostoucí cen vodného a stočného měli vlastnit vodovodní přípojky a hradit veškeré náklady s tím spojené. NÁKLADY které mohou dosahovat i několik desítek tísíc Kč ; od existence první republiky ČSR - hradil vždy provozovatel VaK.  Zdroj: (www.verejny ochrance prav/tiskove zpravy- Lidem hrozí další výdaje za vodovodní přípojky / Připomínky k novele zákona o VaK) také (www.vodarenstvi.com) Kam odtékají zisky za vodu.

4. Další informace jsou na blogu (http://januska.blog.idnes.cz  - Proč je v ČR drahá voda- Krvavé peníze

Poznámka: Státní dluh se zvýšil po dobu vašeho čtení (1minuta) o 3.552 Kč a dosahuje 1,766 bil Kč

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Januška | úterý 9.4.2013 10:56 | karma článku: 18,85 | přečteno: 837x