Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krvavé peníze musí vynaložit, aby měli čistou vodu v potoce

protékající třemi obcemi v podhůří Chřibů. Obce Břestej, Tupesy a Zlechov postaví společnou čistírnu odpadních vod v hodnotě 205 mil Kč, kterou dotuje Státní¨fond životního prostředí částkou 138 mil Kč a obce se zadluží úvěrem 67 mil Kč, takže 20 let omezí ostatní investice včetně dalších aktivit.   

a kanalizací  na obce v roce 1993, která se později změnila  v privatizaci a.s. VaK ve prospěch zahraničních provozovatelů VaK. Současně se ztratila zásada "solidarity měst s obcemi v rozvoji VaK". Odpověď na otázku proč je nutno hledat v historii vzniku i zániku českých veřejných vodovodů a kanalizací.

Odvětví VaK se začalo utvářet v padesátých letech 20 stol začleněním všech místních vodáren pod jednu odbornou instituci "Ústřední správu vodního hospodářství"  Protože v odvětví VaK byla nízká průměrná mzda nebylo výhrad z KSČ proti přijímání "politicky nespolehlivých pracovníků. A právě díky těmto lidem se podařilo vytvořit organizaci, která úzce navazovala na veřejnou správu. V roce 1960 byly vytvořeny samostatné státní podniky VaK podle okresů. V roce 1990 obor VaK ČR byl řazen mezi nejlepší v Evropě.

Po roce 1968 vyhlásila komunistická vláda masivní státní bytovou výstavbu. Díky"SVP" Státnímu směrnému vodohospodářskému plánu"(složitá agenda vedena od 1954 a částečně převzata EU), byl obor VaK schopný nabídnout, kde lze začít s bytovou výstavbou, neboť zdroje pitné vody a odvedení odpadních vod je základním předpokladem pro výstavbu nových sídlišť.

Vláda v roce 1969 stanovila "Priority v územním rozvoji VaK" v pořadí  1 Praha, krajská a významná průmyslová města 2 okresní města a střediskové obce 3 malé obce (podpora jen v projektech a materiálu - zbytek museli provádět samotní občané ! 

Současně vláda umožnila rozšiřování i zakládání nových podniků speializovaných na obor VaK  jak v průmyslu (čerpací technika, potrubí, čistírny odpadních vod ) tak ve stavebnictví (Vodní zdroje, Hydroprojekt, Vodohospodářské stavby) i zastřešení  Okresních závodů zřízením Krajských podniků VaK.

Od roku 1969 do roku 1989 (20 let !!)  již nedošlo v oboru VaK k žádným změnám, neboť organizace řízení, technická úroveň i hospodářské výsledky řadilo ČSR mezi přední země v Evropě.

Od počátku rozvoje VaK v ČSR  byla nová výstavba vodovodů ovlivněna neostatkem podzemních zdrojů vod. Tato situace vedla k nutnosti budovat přehrady na pitnou vodu a současně chránit kvalitu zadržené vody čištěním odpadních vod. Byl vypracován systém skupinových vodovodů schopných dodávat pitnou vodu do desítek km vzdálených obcí.  Týká se i obcí Břestek, Tupesy i Zlechov, které postupně v letech 1975-1980 odebírají pitnou vodu ze zdroje pitné vody skupinového vodovodu Uherské Hradiště vzdáleného 20 km.

V roce 2001 byl zrušen zákon 144/1978Sb o vodovodech a kanalizacích a nahrazen zákonem 274/2001Sb o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřeby. Nový zákon odděluje provoz (80% kapacit provozují zahraniční firmy)  od  rozvoje a rekonstrukcí (odpovídají sát, města a obce - jako vlastníci infrastruktury) .  Výsledkem tohoto stavu je, že Evropská unie z důvodů neexistence státní regulace České republiky v oboru VaK neposkytuje žádné dotace především městům a obcím Slibovaná pomoc politiků v řešení problematiky životního prostředí čištěním odpadních vod zvláště na venkově se ztratila !

Současnoste 13.8.2012.

Nejvyšší kontrolní úřad navrhuje vládě zrušit Fond životního prostředí ( zdroj financování výstavby čistíren odpadních vod) čímž se uspoří 211 mil Kč  s odůvodnění, že kontrola nenašla na úřadě fondu živ. prostředí vybavení v hodnotě 3 mil Kč.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Januška | sobota 8.9.2012 21:55 | karma článku: 8,46 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik