Kamna na piliny - "piliňák"

Kamna na piliny mohou být součástí stolařských dílen, nebo provozoven kde se hodně brousí, hobluje - vznikají piliny a hobliny a mohou sloužit třeba k běžnému topení.

rozcestník paliva

ropa a zemní plyn Benzínky a další čerpací stanice - ropa a zemní plyn, a také rozvody vody - Blog iDNES.cz

Kamna na piliny - "piliňák"  (tento příspěvek)

rozcestník dřevovýroba

dřevostavby, tesařství, truhlářství

Chalupa v Kameničkách - rozcestník na téma časopis Domov a dřevostavby a stavební povolení - Blog iDNES.cz

Matematika AG - goniometrické funkce sinus, cosinus - skici malých staveb - Blog iDNES.cz malé dřevěné stavby

Kamna na piliny - "piliňák"  (tento příspěvek)

 

Kamna na piliny se liší velkostí i provedením. Docela jednoduchá kamna na piliny kdysi zakončila den plný broušení dřeva - při výpomoci při rekonstrukci bytu. Kupodivu - se v tamní domácnosti nacházela příliš nevyužívaná kamna na piliny - neboli piliňák, takže hromady pilin zmizely. Nicméně byl letní den, takže pálení pilin a hoblin byla jenom taková romantika na zakončení dne, neboť topit nebylo třeba.

Největší problém byl upěchovat piliny tak - aby se vytvořil funkční průduch, neboť mají takový specifický způsob doutnavého hoření - že o patro níž - tedy naspod kamen hoří běžný oheň, nad kterým pomalu dýmají vlastní piliny, neboli v kamnech je něco jako dvojí druh hoření.

Jak lze tušit, procedůra topení v piliňáku byla poněkud zdlouhavá - a to jednak příprava, tedy vytvoření průduchu a pak i vlastní topení s pomalu doutnajícím ohněm. .

piliňák

Vnitřní prostor pilinových kamen je téměř vyplněn pilinami. Jelikož spalování pilin začíná na spodní straně kamen, je nutné, aby prostorem s pilinami mohly proudit spaliny, proto je v pilinách ponechán otvor.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tomášek | sobota 10.12.2022 11:03 | karma článku: 5,07 | přečteno: 532x