Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O diktátu módy a taky trochu o ponožkách v sandálech

Když kdysi zaplavily obchody s oblečením kousky oděvů ve všech odstínech fialové a následně se lidi začali barvit do fialova, blesklo mi hlavou, jak vlastně funguje móda?

Podobné to bylo ve chvíli, kdy jsem začal vídat muže v růžových košilích a tričkách. Proč najednou tak hodně lidí přijde na to, že právě ta daná barva je zrovna nejlepší volbou pro jejich šatník a bez ní se už dál neobejdou?

Minule jsem v článku o politické korektnosti citoval ze své nejoblíbenější knihy Spolčení hlupců od Johna Kennedyho Toola (v překladu Jaroslava Kořána) a neodpustím si to ani teď z pohledu hlavní postavy Ignácia:

„Zaznamenal, že některé oděvy jsou natolik nové a natolik drahé, že je lze právem pokládat za urážku dobrého vkusu a mravnosti. Vlastnictví čehokoli nového a drahého jen odráží majitelův nedostatek smyslu pro teologii a geometrii; může dokonce o dotyčném vyvolat vážné pochybnosti.

Ignácius sám byl oblečen pohodlně a rozumně. Lovecká čepice chránila hlavu před nastuzením. Plandavé tvídové kalhoty byly k neroztrhání a umožňovaly neobyčejně volnou lokomoci. … Kostkovaná flanelová košile plně nahrazovala sako a odhalenou kůži mezi příklopkami na uši a límcem chránil teplý šál.“ (str. 9, nakl. Argo, r. 1995).

Tak daleko jsem ještě nedošel, i když přiznávám, že módě moc nedám.

Když ale pročítám noviny, čtu poctivě nadpisy všech článků, tedy i módě.

Díky tomu jsem se postupně dozvídal, jaké jsou módní barvy v posledních letech, a teď bych se o to rád podělil (kdyby to náhodou někomu uniklo). Tedy v r. 2012 šlo o barvu mandarinkové tango, v r. 2013 o smaragdově zelenou, v r. 2014 o zářivou orchidej (zde jsem kupodivu nenarazil na odpovídající článek na iDnes, tak jsem si u odkazu vypomohl „dokonalou ženou“), v r. 2015 o marsala a konečně v r. 2016 o mix růžové s modrou.

Mírně odbočím. I když nebylo nyní mým záměrem psát opět o politické korektnosti, prostě není úniku. Podívejte se na články pod barvami „růžová“ a „mix růžové s modrou“ a ta vlezlá politická korektnost tam zase vykukuje.

Teď doporučuji chvíli pauzu ve čtení a jděte si prosím zkontrolovat šatníky, jestli jste poslední léta drželi krok s módou.

Pokračujeme… Když jsem se probíral články pod odkazy výše, s úžasem jsem zjistil, že existuje „něco“, resp. mezinárodní institut Pantone Color Institute, který každoročně vyhlašuje barevné trendy a především pak barvu roku.

A můj závěr z toho všeho?

Někde (v institutu) sedí nějaký guru či rada starších, která vyhlásí celosvětově barevné módní trendy na příští rok. Na to pak čekají výrobci konfekce, kteří zahltí obchody oblečením módní barvy, a nekup to zákazníku, když to vidíš všude kolem… Tím je zajištěno, že lidé budou pořád kupovat něco nového a kšeft je zaručen.

I když móda bezpochyby existuje od počátků lidské civilizace, celá ta mašinerie vede podle mě jen k tomu tahat peníze z lidí (proč by si někdo kupoval něco nového, kdyby 10 let bylo moderní to samé, že).

Na druhou stranu připouštím, že sledování módních trendů určitě znamená pro hodně lidí únik z reality všedních dnů (dovolím si vyslovit domněnku, že jde většinou o ženy).

A protože je to hlavně kšeft, rádi se do toho zapojí mnozí další, třeba i novináři. Ve snaze přinášet bulvární novinky a zvyšovat prodejnost zpráv, ale patrně i s úmyslem módní průmysl ještě více podpořit, se pokouší vzbuzovat hlavně prostřednictvím celebrit v lidech, kteří nosí dlouhodobě oblíbené oblečení a ne a ne si jít koupit něco nového, pocity trapnosti. Třeba neuvěřitelné faux pas, kdy pan Harapes opakovaně nosil svoji oblíbenou košili a oblek nebo když se vévodkyně Kate cítí dobře v jednom (5 let starém!) kabátku. A to už ani nemluvím o rubrikách typu módní policie.

No a nakonec k těm ponožkám v sandálech...

Po této procházce světem módy se cítím jako rebel bez příčiny, navíc kajícně přiznávám, že patřím dokonce mezi hříšníky, kteří nosí ponožky v sandálech. Je mi to prostě příjemné.

Poslední dobou ale dumám, proč zrovna taková prkotina má být tak velkým společenským prohřeškem, popř. něčím nadmíru trapným (já osobně za mnohem trapnější považuji například to, když někomu leze půl holého zadku z kalhot, což je poslední dobou poměrně běžně k vidění a žádné komentáře k tomu jsem nezaznamenal).

O ponožkách v sandálech jsem začal znovu přemýšlet, když jsem si přečetl rozhovor s Ladislavem Špačkem, v němž mimo další perly na dotaz Co ponožky v sandálech? uvádí:

„Tak to je samozřejmě skandální. Nebo krátké ponožky a chlupatá lýtka, je až neuvěřitelné, co čeští muži v tomto oboru dokážou. Ponožky se musí kupovat delší.“

Když to říká taková kapacita v oblasti etikety… Ale bohužel jsem se zase nedozvěděl, proč je to skandální. Na druhou stranu, když se takto procházím mezi lidmi, nikdy jsem si nevšiml, že by dámy upadaly do mdlob a muži mě pro tu „urážku dobrého vkusu a mravnosti“ vyzývali na souboj.

A tak prohlašuji, že tlaku módního světa úplně nepodlehnu a dál budu nosit ponožky v sandálech, … i když na druhou stranu si něco módně barevného sem tam asi koupím.

Autor: Jan Svoboda | pondělí 7.3.2016 12:28 | karma článku: 19,70 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Jan Svoboda

Také bych rád viděl české korunovační klenoty, ale…

V sobotu 14.5.2016 uplynulo 700 let od narození jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, římského císaře Karla IV.

23.5.2016 v 9:31 | Karma: 17,44 | Přečteno: 671x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Tak prý už i muži trpí díky reklamám pocitem méněcennosti

V pátek 29.4. před sedmou hodinou ráno jsem se na radiožurnálu zaposlouchal do určitě „zajímavé“, na první pohled neškodné a úsměvné reportáže.

2.5.2016 v 10:16 | Karma: 13,49 | Přečteno: 870x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Dlouhodobá předpověď počasí. Celý měsíc bude pěkně… ale možná taky ne.

Co takhle popovídat si o počasí? Je to téma věčné a vděčné a lidi jej určitě probírali už od chvíle, kdy se naučili mluvit.

25.4.2016 v 9:52 | Karma: 9,42 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ostatní

Jan Svoboda

Offshoreové společnosti z Panamy. Panečku to je mi zase "škandál"!

Úvodem bych chtěl prohlásit, že mým jediným příjmem je mzda, platím daně v České republice a nejsem žádným způsobem spojen s jakoukoliv z offshoreových společností.

5.4.2016 v 9:10 | Karma: 21,02 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Jan Svoboda

Migranti a pašeráci – pomůže dohoda EU s Tureckem?

Původně jsem se tématu migrantů nechtěl věnovat. Bylo o něm řečeno a napsáno už hodně. Se spoustou komentářů souhlasím, jen si tak říkám, že je trochu škoda, že je nečtou politici.

21.3.2016 v 16:50 | Karma: 20,46 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 610x
Mám rád historii, ale ta se tvoří teď a tady a proto bych si chtěl občas k současnému dění říct svoje.

Seznam rubrik