Dokážete přežít bez šéfa?

Víte přesně co máte dělat? Víte, kdy máte přijít do práce a kdy můžete odejít domů? Co musíte zvládnou za den, týden nebo měsíc? Kam zavolat, když vám nefunguje tiskárna? Víte na základě čeho vám na konci měsíce přijde plat? 

Většině lidí to tak vyhovuje. Možná, že si občas doma na firmu nebo na šéfa postěžují, ale ve skutečnosti si nedovedou představit, že by žili jinak.

Navíc pokud budou instrukce plnit dobře, časem přijde určitě povýšení. To znamená víc peněz, víc pravomocí, víc zodpovědnosti. A přitom bude jen stačit plnit trochu jiné instrukce od trochu jiného člověka.

O kolik děsivější je udělat krok do neznáma a převzít iniciativu. Přijít s něčím novým, vlastním a nevyzkoušeným. Investovat čas a peníze do něčeho, co možná nebude vůbec fungovat. Riskovat, že si na vás ostatní ukážou prstem a řeknou: „Ten blázen si myslel, že z něj bude podnikatel. My jsme mu to říkali a neposlouchal!“

Jestliže ale chcete vytvořit něco mimořádného, něco na čem vám bude záležet a něco o čem budou chtít lidé mluvit, nikdo vám instrukce nedá. V knihkupectví nenajdete manuál, který vás tím provede krok za krokem. Budete na to muset přijít sami.

Ale pokud ten krok dokážete udělat a pochopíte, že převzít iniciativu je ve skutečnosti vaše jediná možnost a že neúspěchy jsou neodmyslitelnou součástí cesty. Pokud se zvládnete postavit svému instinktu zapadnout do davu a neprovokovat. Pak se jednou budete moci otočit, ukázat prstem vy a říct:

„Já. Tohle jsem vytvořil já.“

Tento článek jsem původně publikoval na webu Krawin.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šindler | pondělí 12.9.2016 21:40 | karma článku: 12,83 | přečteno: 330x