Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ty je ukázkou moderní chorobné závislosti

Dnešní civilizace se svým internetovým vesmírem má řadu moderních prostředků ke zlepšení našeho života. Některé posedlosti člověka se však jimi mohou podporovat a rozvíjet.

   Autorkou knižní předlohy pro audioknihu Ty je Caroline Kepnes. Narodila se v Hyannis, což je největší ze sedmi městských čtvrtí města Barnstable v Massachusetts, USA. Je autorkou celé řady povídek, ale na kariéru spisovatelky nikdy nepomýšlela. Pracovala jako novinářka se zaměřením na popkulturu pro celou řadu médií, např. časopis Entertainment Weekly nebo Yahoo! TV. Recenzovaná audiokniha byla vydána nakladatelstvím Tympanum, trvá 13 hodin 25 minut, čte ji Jan Zadražil, hudbu složil Mario Buzzi a režii měla Alexandra Bauerová. 

   Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. V následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, Joe je jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší a dokonce i tehdy, když o to ani nestojí. Obsesivní vztah se začíná rozjíždět po spirále smrti...

"Zase čumíš do toho mobilu. Vykašli se na ten mobil Beck! Úplně Tě zlikviduje. Zničíš si hlas i prsty. Vyser se na ten telefon. Nejradši bych ten mobil vzal a hodil ho na koleje. A objal bych Tě a držel, dokud by ho nepřejel vlak. Ten display Ti praskl z nějakého důvodu. A stejně tak jsi ho z nějakého důvodu nechala u mě v košíku v knihkupectví. Někde hluboko uvnitř víš, že by Ti bez něj bylo líp. Z toho mobilu prostě nemůže vzejít nic dobrého. Chápeš to? Chápeš. Jinak by ses k němu chovala líp."

V některých vydavatelstvích zařadili audioknihu do žánru erotický thriller. Neprávem. Erotiky je v této knize málo, stejně jako různých odkazů, přirovnání nebo vulgarit. Všechno slouží jako část skládačky, která tvoří netradiční thriller. Vymyká se všem schématům a tomu co bylo v tomto oboru napsáno a není ho kam zařadit. Jako přídavné jméno bych použil slovo děsivý, Stephen King to ovšem taky není. Mráz vám bude po zádech běhat z toho důvodu, když si uvědomíte, že prostředí, ve kterém žijeme a věci, které automaticky a bezmyšlenkovitě používáme, jsou tak zneužitelné.  

   Pohybujeme se dnes v atmosféře sociálních sítí a necháváme v nich svoji stopu. Sledujeme ostatní lidi co dělají a oni sledují nás. Všichni se navzájem šmírujeme a jak uvedla sama autorka v jednom rozhovoru: "ve světě je najednou méně tajemství." Hlavní postava Joe je chytrý sečtělý mladík, který nemá problémy s komunikací. Působí velmi sympaticky a vztahy navazuje lehce. Pak však přijde večer. V ten okamžik se z něj stává stalker a voyeur, který svou oběť fyzicky sleduje a proniká i do jejího počítače. Zjistí si o ní všechno.

"A co kdyby ses pustila taky do práce a napsala něco úžasného, abys na něj zapomněla. Je to jako v józe. Když nasměruješ svou obrovskou energii do jednoho tajného místa. Do sebe." Ty: "Máš obrovskou pravdu. Moc děkuju ty moje vědmo." Jenomže je úplně jedno, co si myslí Tvoje kamarádky.Ty mu pořád ještě píšeš jen koncepty e-mailů. A teď chceš dokonce vědět kde je a kdy ho uvidíš. Chceš ho! Pořád! Potřebuješ mou pomoc."

 Daleko více než smrt jedné z postav ve sklepě prodejny knih vás vyděsí to, že někdo jako Joe ve vašem okolí jistě je. Vy ho nevidíte a svým chováním na internetu mu všechno ulehčujete. Kniha je rovněž mimořádná v tom, že je psaná v "du" formě, i proto se jmenuje thriller Ty. Přednášející mluveného slova je naprosto perfektní a audioknihy mu jdou, svoji kvalitu již prokázal například ve "Zmizelé". Tady opět exceluje a je velmi přesvědčivý, jeho hlas si s hlavní postavou jednoznačně spojíte. Joe je herec, který má několik poloh a Jan Zadražil je dokáže přehrát.

   Hudba mluvené slovo vhodně doplňuje, někdy značí chaos, jindy radost nebo temnotu. Vytváří jedinečnou atmosféru každé kapitoly. Mě se audiokniha líbila a vyvolala ve mě pocity, emoce a představy, přesně jak to u solidního uměleckého díla má být. Večer se posaďte do sedačky, zapalte si svíčku a zhasněte. Pusťte si audio a na dohled si nechte počítač. Podívejte se na něj pokaždé, když Joe bude Becky šmírovat ve virtuálním prostoru. Budete se bát a budete už vědět co je to chorobná posedlost. A dojde vám i spousta dalších věcí, týkajících se zrovna vašich intimních tajemství.

Moje hodnocení: 90 %

Audioknihu lze zakoupit ve formátu mp3 za 299,- Kč na www.audiotéka.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete i poslechnout ukázku.

 

 

 

 

Autor: Jan Šik | pondělí 18.1.2016 19:00 | karma článku: 7,72 | přečteno: 140x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 18,95 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 511x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake