Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajné politické společnosti: Muslimští bratři

Asociace Muslimských bratří má dva proudy. Jeden je veřejný, charitativní a snaží se o nábor nových stoupenců, zatímco druhý je udržován v tajnosti a organizuje akce směřující k destabilizaci společnosti, čímž naplňuje svoje cíle.

   Tuto organizaci založil s dalšími v roce 1929 egyptský učitel Hasan al-Banná (1906-1949). Bylo to v době, kdy se Egypt, zatím jen formálně, zbavil dlouholeté evropské koloniální nadvlády a náboženští činitelé považovali prostředí ve společnosti za příliš prozápadní. Požadovali proto její reislamizaci, protože návrat ke zdrojům islámu byl podle nich nezbytný, aby země znovu nalezla svoji národní identitu. Svědčí o tom slova zakladatele: "Je nutno skoncovat se západním vlivem v rodinách". Z toho vyplynul i program Muslimských bratří, který byl od počátku fundamentalistický.

    Fundamentalismus znamená urputné lpění na základních principech. Nejčastěji bývá užíván ve spojitosti s různými náboženstvími, kde se vyžaduje doslovný výklad základních knih do života. Je s ním spojováno přesvědčení o absolutnosti vlastní pravdy a není zde tolerována odlišnost k jiným názorům. Tento pojem byl původně označením pro protestantské hnutí v USA na konci 19. století, v současné době je používán zejména v souvislosti s myšlenkovými směry islámského extremismu, ke kterému patří i Muslimské bratrstvo. 

   V praxi to znamená, že je nutno přizpůsobit politiku zákonům koránu, vychovávat mládež k džihádu (svaté válce) a nastolit mravy v souladu s nejradikálnějším islámem. V roce 1933 měli Muslimští bratři sídlo v Káhiře a podařilo se jim jejich program rozšířit po celé zemi. Od prvopočátku, ve smyslu jedné části jejího programu, byla asociace zaměřena na humanitární a charitativní činnosti, například zakládaní nemocnic, sirotčinců, apod.. Součástí organizace jsou  i dnes džawwály (mládežnické oddíly) a řada kulturních a politických spolků.

Souběžně s těmito veřejně prospěšnými činnostmi se Muslimští bratři začali projevovat i politicky a agresivně. Před vypuknutím druhé světové války spustili řadu sabotážních akcí a vražd vojáků britské okupační správy. Vzhledem k protižidovskému programu v jejím průběhu podporovali i nacisty. Hasan al-Banná po válce udržoval styky s novou egyptskou vládou, ale nakonec byl 12. února 1949 zastřelen před svým domem pravděpodobně její tajnou službou. Tomu však předcházela vražda ministerského předsedy al-Nukrašího.

Muslimští bratři totiž zahájili aktivní vojenský odboj proti státu Izrael, který vznikl v roce 1948, následně stát Egypt proto zakázal jejich činnost a vražda jeho premiéra byla nepokrytou výhrůžkou. V zemi pak následovalo několik významných politických převratů, asociace se na některých i podílela. Historie není úplně jednoduchá a černobílá, v těchto dobách s členy Muslimského bratrstva zacházela státní moc v táborech a věznicích nemilosrdně a brutálně, což přispívalo k jeho popularitě. Nakonec v roce 1976 bylo hnutí plně legalizováno za vlády prezidenta Anvara Sadata.

 O rok později byla podepsána dohoda v Camp Davidu, v nichž Egypt oficiálně uznal stát Izrael. To okamžitě zradikalizovalo fundamentalistická hnutí v zemi, z nichž organizace al-Džihád prezidenta Sadata zavraždila. Vládu v zemi převzal Husní Mubárak, který s Muslimskými bratry zahájil intenzivní dialog. Asociace se postupně začala šířit do dalších zemí a jejich sesterské organizace jsou dnes zastoupeny například v parlamentech takových zemí, jako jsou Jordánsko, Bahrajn nebo Írák. Metody k prosazení svých cílů však používá stále stejné.

   Muslimské bratrstvo dnes připomíná volné sdružení samostatných společností. Nepochybně patří k hnutím, podílejících se na terorismu na Blízkém východě, druhý muž al-Káidy Ajmán al-Zawahrí vzešel z jeho řad. I proto bylo Muslimské bratrstvo 25. prosince 2013 v Egyptě postaveno opět mimo zákon. V březnu 2014 bylo například 529 členů Muslimského bratrstva ve městě Minjá odsouzeno k trestu k smrti, přičemž jim byla odepřena obhajoba. Avšak násilné represe proti tomuto hnutí jak v minulosti, tak v současnosti, vedou spíše k posílení jeho důvěry na veřejnosti.

Jeden ze ze zakladatelů asociace Muslimských bratří, Hasana al-Banná v roce 1929:

"Věřím, že úkolem muslima je obnovit slávu islámu, podpořit obrodu svého lidu a napomáhat nastolení islámského právního řádu. Věřím, že prapor islámu má vládnout lidstvu a že úkolem každého muslima je především učit svět pravidlům islámu".

Hlavní programové zásady asociace Muslimských bratří dle Wikipedie, otevřené encyklopedie:

"Asociace vychází z přesvědčení, že muslimové tvoří jediný národ spojený s islámskou vírou. Podle koránu a sunny (t.j. zvyk nebo cesta islámského práva) má být uzpůsobena forma státu a veškeré islámské vlády mají být sjednoceny v chalífát (t.j. vláda hlavy muslimské obce). Bratrstvo se pro získání podpory svých cílů také snaží o sociální spravedlnost, odstranění chudoby a korupce a dále o politické svobody v rámci islámských pouček. Staví se proti kolonialismu a prozápadně orientovaným muslimským národům. Zastává tradičně islámské postoje v ženských a mužských otázkách a klade důraz na mravnost, skromnost a pracovitost."

Zdroje:

Kniha "Tajné společnosti", pod autorským vedením Jean-Francois Signiera, v českém jazyce vydána v roce 2007

Wikipedie, otevřená encyklopedie

 

Autor: Jan Šik | pondělí 21.9.2015 19:30 | karma článku: 17,50 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 18,94 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3556x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 510x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake