Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádky pro děti poráží stresy současného světa

V pohádkách i v reálném životě se odehrává nepřetržitý boj dobra ze zlem. V příbězích pro nejmenší vždy spravedlnost zvítězí, proto nejen oni, ale i dospělí by jim měli naslouchat.

   Autory příběhů Velké audioknihy pohádek jsou jedni z nejlepších českých spisovatelů, Božena Němcová, Karel Jaromír Erben a František Hrubín. Kouzelné příběhy, které dali ve svých knihách dohromady, zná po generace snad každý, ať už je malý nebo velký. Recenzovaná audiokniha byla vydána nakladatelstvím Supraphon v roce 2011, trvá 8 hodin 16 minut a čte ji plejáda skvělých českých herců. Ti pohádky nejen čtou, ale často hráli jejich postavy na televizních obrazovkách, filmových plátnech nebo v rozhlasových hrách. 

   Audiokniha nabízí čtyřicet převážně českých klasických pohádek. Dramaturgicky je titul sestaven mimo jiné podle věku posluchačů. Začíná pohádkami pro nejmenší, např. O slepičce a kohoutkovi, O Smolíčkovi nebo Hrnečku vař. Pokračuje k delším a náročnějším, jako třeba jsou Kráska a Netvor, Živá voda a O Pavím králi. Autoři věnovali pozornost i výběru hudby, kterou tradičně známe nejlépe z rozhlasových her. Musica Bohemica, Komorní instrumentální soubor pod vedením Františka Belfína či Jiří Stivín, to jsou jen někteří z nich.

   Lidové pohádky má každý národ, určitým způsobem v nich odráží svůj způsob života a pohled na svět. Prolínají se jimi vztahy dobra a zla, fiktivní či fantastické příběhy, satira a humor. Hrdinové překonávají útlak a chudobu svou mravností a vítězí nad zlem. Pohádky v českém podání jsou specifické tím, že zlo je v nich vždycky napraveno. Je zajímavé, že jedinou neautorskou pohádkou vzniklou na našem území je patrně ta O dvanácti měsíčkách. Dokonce ani postava hloupého Honzy není zdejší.

   Pohádky mají řadu různých verzí. Ty úplně prvotní jsou často syrové nebo drsné a ty také na audioknize uslyšíte. O perníkové chaloupce v podání Dany Medřické k nim rozhodně patří. Jiné jsou méně známé, jako například O chytrém uhlíři. Výborné je, že některé příběhy čtou herci, kteří hráli hlavní role v televizních nebo filmových pohádkách. Například Alena Vránová nám podává Pyšnou princeznu nebo Michaela Kuklová O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Ale i ostatní jsou skvělí, zvláště mistři mluveného slova jako třeba Karel Höger nebo Radovan Lukavský.

   Vybraná hudba sedí skoro ke každé pohádce, její výběr byl poměrně šťastný a předěly mezi pohádkami dobře vyplňuje. Při poslechu si uvědomíte nádheru českého jazyka, a jak si se slovy dokázala pohrát třeba taková Božena Němcová. A co teprve jak krásně vše zní v podání skvělých interpretů, kteří si četbu určitě užívali. Skoro každé pohádky se ujal jeden, proto jde o pestrý zážitek, při kterém se nikdo nudit nebude. Cena, za kterou se audiokniha prodává, není nejnižší, ale pro její umělecký přínos a z důvodů, o kterých píšu dále, se do ní vyplatí investovat.

   V současné době se kolem nás vrší negativní a stresující  zprávy jedna za druhou a nevypadá to, že by to mělo brzy skončit. Často sice záleží na nás samých, jak blízko je k sobě pustíme, ale není možné se jim vždy ubránit. Pohádky nám stres pomáhají porazit. Dávají nám naději, že dobro zvítězí a zlo bude poraženo a taky že k tomu nebude vždy za každou cenu nutné použít násilí. Mám zvyk pustit si ráno při snídani rádio a jeho výměna za pohádky je osvěžující. Když to rovněž zkusíte, uvidíte, že budete v ten den vyrážet do práce s úsměvem.

   Televize, film, rozhlasová hra, kniha nebo audiokniha jsou pro reprodukci pohádek pro děti jistě fajn. Úplně nejlepší ale je, když tyto prostředky rodiče využijí na to, aby se pohádky naučili vyprávět sami a k tomu jim tato audiokniha pomůže. Nikdy nezapomenu na výraz v očích vlastních synů, když poprvé slyšeli pohádku o Červené Karkulce v mém, zcela nepochybně nešikovném a neumělém podání. Dodnes s nimi vidím vlka tak, jak jsem jim ho pomohl vykreslit v jejich fantazii. Kvůli tomu stojí za to se pohádky naučit vyprávět. Myslím si, že to patří k těm nejdůležitějším věcem v životě. 

Moje hodnocení: 100 %

Audioknihu lze zakoupit ve formátu mp3 za 459,- Kč na www.audiotéka.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete i poslechnout ukázku.

 

Autor: Jan Šik | úterý 24.11.2015 19:05 | karma článku: 9,85 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 18,95 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 511x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. Nechtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake