Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Média nám blbnou hlavu

Kdyby tu nebyly noviny, rozhlas, televize, internet a tak dále se svojí reklamou, která nutí lidi aby kupovali to, co nezbytně nepotřebují, svět by se zastavil.

To řekla jedna slečna u přijímacího pohovoru do jedné takzvaně renomované reklamní společnosti a přijali jí. Bodejť ne, když měla pravdu. Ty věci, co by nás historicky měly stmelovat a informovat, a kterým se dnes říká média, se tak nějak časem zvrtly v propagandu konzumu a nástroj přesvědčování oddanosti k hrstce skutečně bohatých lidí, kteří z toho našeho nadbytečného spotřebovávání bohatnou ještě víc.

Vezměte si hnutí převážně mladých lidí ve Španělsku proti vyprchávání demokracie. To znamená proti tomu, že lidé zvolení ve volbách nezastupují zájmy těch co je zvolili, ale velkých korporací. Kromě ČT 24, která se nešťastně zapletla do sociálních sítí, nám o tom neřekl nikdo nic. Nebo to, že tři starostové v Praze zpronevěřili půl miliardy.  Peníze, které by opravdu potřebovalo hodně lidí a ne jen tak pro zábavu. Nikdo se nezmínil, i když ve všech redakcích o tom věděli, než se do toho z donucení vložilo ministerstvo financí.

Komunisti se nám pokoušeli vymýt mozek řečmi o sociální spravedlnosti a teď zase  konzumeristi všem píglujou mozkové závity povídáním o štěstí, který prý nosí nový mixér, topinkovač a tak dále.

Tohle je blbá situace. Nečasova vláda možná tolik nekrade jako ta Topolánkova, ale dělá všechno pro to, aby pomocí zákonů ožebračila ty nejchudší. Tvoří mazaný legislativní aparát na to, jak vysát ještě víc peněz z většiny, kterou nikdy nikdo na žádné oslavy na Pražský hrad nepozve. Novináři samozřejmě přizvukují, poněvadž to jejich chlebodárcům kape do noty.

Poměry v Čechách se dost pokazily.  Místo vidiny spravedlnosti, svobody a rovných příležitostí máme stále ty pořádky ze sedmdesátých let dvacátého století. Jen mávátka, fangličky a roztleskávačky se trochu vyměnily. Kupříkladu předpisy o exekucích. Kromě toho, že nemáme vězení pro dlužníky, je celý ten systém vymáhání dluhů holý středověk.

Víte proč? Protože jsme zlotřilé ovce. Většina tučných bankovních kont, honosných domů a luxusních automobilů v téhle zemi pochází z našich peněz. A že jich tady je tolik, až to zaráží i zazobané Němce. Vygenerovala se nám tady dost nechutná směska lidí, kteří už léta spotřebovávají státní rozpočet a ještě mají tu drzost křičet, že už je tam málo peněz. Novináři samozřejmě drží basu, protože jejich zaměstnavatelé patří do elitního klubu. Záhada je, proč i my volíme pořád ty samé lumpy. A vysvětlení je, že vašnosti nám dovolí maličko přikrádat. Přiživit se na tom, co hodí pod stůl. Odnést si kostičku.  A v tom jsou právě naše média jedinečná. Vzbudit v nás pocit, že hodujeme, ačkoli lížeme rozšlapané sádlo pod stolem. Měla pravdu ta slečna. Kdyby nás noviny a tak dále, nebombardovaly nesmysly, a kdybychom těm nesmyslům nevěřili, svět by se zastavil. Což by ovšem nebyla škoda. Protože tohle není demokracie. Tohle je pokračování toho, co tu bylo za Jakeše v jiném vydání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan R. Novák | pondělí 13.6.2011 12:40 | karma článku: 12,89 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Jan R. Novák

Rychlost zániku Českého rozhlasu

Někdy mohou věci dospět hodně daleko. Například Český rozhlas. Vysílá, aniž by někdo povolaný kriticky zkoumal co. Krátké ale zcela nekompetentní ředitelování televizní hlasatelky Barbory Tachecí vychýlilo před sedmi lety tuto instituci z kodrcavé, nicméně osmdesát tři let vyježděné dráhy. Od té doby to s tímhle rozhlasem jde od desíti k pěti.

10.6.2014 v 9:00 | Karma: 18,17 | Přečteno: 766x | Diskuse| Média

Jan R. Novák

Pražské jaro

Radek si uvědomoval, že přichází čas, kdy bude muset svůj život ukončit. Jeho máma mu kdysi říkala, že nikdy nemyslí na zadní kolečka a byla to pravda. Neměl úspory, neměl nárok na důchod a neměl ani práci, kromě příležitostných výdělků, které sotva stačily na to, aby neumřel hlady, ale i těch ubývalo. Ostatně, i kdyby nějaké zaměstnání měl, všechno, co by vydělal, by mu sebrali exekutoři.

30.4.2014 v 13:30 | Karma: 6,48 | Přečteno: 369x | Diskuse| Poezie a próza

Jan R. Novák

Bém je ostuda nás všech

Případ bývalého primátora Prahy Pavla Béma je dalším důkazem o těžkém a hlubokém m marastu, ve které uvízla česká politika. Zapadla do páchnoucího bahna především kvůli naprosté intelektuální a charakterové nedostatečnosti politiků, ale bohužel i jejich voličů.

27.3.2012 v 13:50 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan R. Novák

Barbar v ČT

Prastaré přihlouplé komerční filmy, převážně z hollywoodské produkce nebo vyčpělá filmová klasika na ČT 2, jako naposled Kráska dne od Buñola.

9.2.2012 v 9:15 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Ostatní

Jan R. Novák

Primátor Svoboda: Urvi, co můžeš!

Tak prý krást se u nás může. Odmávla to vláda Pražáků, čili Rada hlavního města a jeho parlament, teda zastupitelstvo. Tak to včera povídal pražský primátor Svoboda v televizi http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/212411000370119/

19.1.2012 v 12:14 | Karma: 18,22 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1225x
Původně kuchař, který ale už dlouho nevaří. Nyní připravuje setkávání lidí, kteří jeden od druhého něco potřebují. Od roku 1992 příznivec ODS. Posledních šest let v něm ale stále více klíčí podezření, že hloupě naletěl.

Seznam rubrik