Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diferenciální teorie pekla

(otevřený dopis Karlu Boháčkovi) Velevážený pekelníku, včera touhle dobou ses vřítil do mé milované matematické zahrady a to tak vehementně, že některé čtenářky si musely po prvním odstavci píchnout myslivce do žil a trávníček je k dnešnímu ránu stále ještě v bezvědomí. A kdoví jestli sis vůbec očistil kopýtka. Chtěl jsem tento incident přejít s nadhledem a prostě ty rýhy zahladit a chlupy mlčky vyluxovat, ale pomstychtivá mysl školníkova utrhla se z řetězu a tak dlouho pekla teorii pekla, až ji nakonec upekla. I s chlupama.

Když může pekelník teoretizovat o matematice, proč by si matematik nemohl zaspekulovat o pekle? Oblékám tedy dvouřadé azbestové sako po dědečkovi, do kapsy vkládám obranný sprej se svěcenou vodou a vyrážím po široké cestě dlážděné dobrými úmysly tam k Vám, abych Ti svou teorii mohl ještě zatepla předhodit k analýze - i když je mi jasný, že tam u Vás asi věci nechladnou tak rychle jako tady na povrchu. Ale kdyby přece jen vychladla, nevěš hlavu. V nejhorším dáme sírovou mísu.

Zpátečnické doby, kdy se všichni hříšníci pekli hezky pospolu v jednom umaštěném kotli po včerejším mysliveckém guláši, jsou už dávno za námi. Moderní čert musí umět plynně diferencovat a proto si zapni svůj nový iGrill, ocas přehoď nonšalantně přes opěradlo a piš si.

Hříšníky třídíme podobně jako prádlo. Levičáky dáš do jednoho koše, pravičáky do druhýho a ty co k volbám vůbec nechoděj můžeš usušit na zimu - ty jsou stejně na houby. Hlavně si veď přesnou evidenci smaženců nebo si na tebe EU posvítí tak úspornými žárovkami, že Ti na příští rok nepřitečou žádné dotace na velkokapacitní marinovací baterii. To by byla škoda. Koneckonců, Brusel je už léta Tvým hlavním dodavatelem a obchodní partnery je nutno si hýčkat. A teď k vlastní organizaci práce.

Levičáky pošli nejdřív na dobrovolnou brigádu do lesa, ať si každý podle svých schopností nasbírá nějaké dříví  pod kotel. Po návratu je rázně vyplať podle jejich potřeb, nejlépe na holou, a trochu je pokapej pikantní omáčkou z Vitany. Ale před tím než je nastrkáš do vařící vody, tak od nich vyber poplatek ve výši 30 Kč za návštěvu u specialisty, kterým beze sporu jsi. Za pomalého míchání pak můžeš přidat vajíčka, máslo a trochu bobkového listu. Občas se stane, že se Ti mezi ovečky přimíchá i nějaký ten skalní stalinista - hele, na ty bacha, ty se musej vařit o 30 minut dýl - a občas do nich píchni vidličkou, jestli nejsou moc natvrdlý.

Pravičáky do lesa neposílej. Udělali by Ti z něj paseku a než bys našel sirky, postavili by Ti u potoka Čertův Mlejn. Místo pohodičky v pekle bys pak musel za minimální mzdu nádeničit u mlynáře. Pravičákům nejlépe zatopíš Marxovým Kapitálem. Jsou to veskrze objemné svazky a hoří jako za mlada. Až budou páni továrníci lehce podušení, nenápadně jim znárodníš žaludek, slezinu, játra, kýtu a bůček a je vymalováno. A kdyby to náhodou hnali k soudu - to oni někdy dělaj - poštvi na ně doktora Solferna. On se v paragrafech vyzná. A nebo je rovnou pošli do nekonečníku. Ale sami tam nepůjdou. Musíš na ně dělat BL-L-L-L-L.

Jo, abych nezapomněl - ten článek o nekonečnu se mi moc líbil. Jenom měj na paměti, že Teorie množin se používá jako milostná předehra pouze v pekle pro blondýnky. Tak ne abys zase nějaký zrzky strašil s průnikem. V nebi se to mimochodem dělá trochu jinak. Tam se jako milostná předehra osvědčila Teorie rozmnožin, kterou vypracoval plzeňský lidový léčitel a sexuolog v záloze Josef Casanovák. Možná ho znáš. Základní axiom jeho teorie jsem si pro jistotu zapsal do notýsku: "pomalu, ale ne příliš".

 

(an dante ma non troppo)

 

Toto pekelné zamyšlení páně školníkova věnuji Karlovi za jeho matematickou exkursi.
Žádná blondýna ani zrzka neutrpěla během psaní tohoto blogu újmu.

 

Autor: Jan Řeháček | pátek 10.10.2014 9:09 | karma článku: 16,60 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Komu se nelení, tomu se jelení

V našem parku žijí také zvířátka, která se odborně jmenují "jelenec běloocasý", ale já jim jako správný zoo-ignorant říkám srnky a jeleni. A protože srnka je v lese jako houska na krámě, přidám pro zpestření ještě tři fotky lišek.

9.4.2023 v 9:09 | Karma: 21,23 | Přečteno: 402x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vítané rozšíření politiky genderové identity

Doposud se česká společnost v podpoře genderové identity ztrácela kdesi na chvostu Evropské Unie - stále uvězněna v binárním modelu předchozích století. Razantní počin Fialova kabinetu nás ale staví do pozice progresívního lídra.

1.4.2023 v 9:09 | Karma: 32,01 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Šafránu je tu jako šafránu

Od jara už nás dělí jen poslední krok. Tedy krokus, jak by řekli staří latiníci. Česky se krokus jmenuje šafrán a protože ho tady na blogu příliš často nevidím, o pár exemplářů se podělím. V našem parku je ho v této době dostatek

9.3.2023 v 9:09 | Karma: 18,98 | Přečteno: 254x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Budoucnost nepatří jen aluminiu, ale i kritickému myšlení

Časopis Forbes publikoval zhruba před týdnem zajímavý článek, ve kterém vyjmenoval deset dovedností (či schopností), které budou na pracovním trhu v roce 2030 nejžádanější. Mezi nimi mne zaujala zejména položka "kritické myšlení".

23.2.2023 v 9:09 | Karma: 21,75 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Jan Řeháček

Rosalinda the Squirrel

V našem parku máme samozřejmě také spoustu veverek. A přestože nejsou tak roztomilé, jako ty evropské, občas je s nimi docela legrace. Největší zábava je s Rosalindou, která žije ve stromní dutině nedaleko můstku přes potok.

9.2.2023 v 9:09 | Karma: 22,13 | Přečteno: 315x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.