Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Miloš Zeman

Miloš Zeman, podruhé zvolený prezidentem republiky, je bezesporu fenoménem české politiky. Co Miloš Zeman dal a vzal české společnosti? Rozděluje ji, nebo naopak spojuje? A je opravdu prezidentem všech občanů České republiky?  

 

Po zveřejnění tématu další debaty na Plusu, s titulem FENOMÉN MILOŠ ZEMAN,  by jen bláhový nepředpokládal vzrušené, mnohdy i hysterické, reakce na toto slovní spojení. Tím spíše v době povolebních kocovin na obou stranách. Byť každou ze stran hlava bolí z jiného důvodu.

Plus

 

Odpůrce pana Zemana (k nimž svým smýšlením a pohledem na realitu opravdu patřím, již od opozičního paktu Zeman-Klaus v roce 1998), ale i jeho frenetické podporovatele, tentokráte spojilo, při spílání Českému rozhlasu, nesprávné vyložení pojmu fenomén. Oba tábory evidentně zaměnily význam slova FENOMÉN za naprosto odlišnou podstatu slova FENOMENÁLNÍ. Česká klasika. Ve stylu HOLÍNKY - HODINKY, obojí se přece natahuje, že? Tato mýlka přinesla z jedné strany pohoršení nad domnělou servilitou rozhlasu směrem k vítězi prezidentských voleb, z té druhé euforii z očekávaného velebení politika, kterého lidu země České "dodala" komunistická věštírna a hlásná trouba údajně pokrokových a nových ekonomických směrů, metod, názorů a prognóz. Stejně jako dalších osm "porevolučních" ministrů, ex-prezidenta Klause a dva guvernéry České národní banky. 

 

 

Slovo FENOMENÁLNÍ postihuje svým významem tu skutečnost, kdy se povede, stane, proběhne, něco mimořádného, výjimečného, zkrátka neobyčejně nevšedního. Vyhrát v nějaké soutěži, být vynikající, excelentní, brilantní, zkrátka úspěšný. Ano, toto lze označit za fenomenální. Toto veskrze pozitivně používané slovo je svým významem od termínu  fenomén, který v sobě neobsahuje žádná pejorativní, eufemistická ani jiná "zabarvení", na míle vzdálené.    

Řecké slovo fainomenon -  FENOMÉN původně označovalo přelud, později jakýkoliv jev. Martin Heidegger, jeden z nejvlivnějších německých filozofů 20. století, definoval pojem fenomén coby „čistý jev“. Jako „to, co se samo ukazuje, a tak, jak se to samo ukazuje“. V podstatě bez jakýchkoli dalších předpokladů. I přes další a doplňující pojmy významu výrazu “fenomén” (fenomén poslušnosti, fenomén opuštěného hnízda) zkoumá, řekněme jednoduše, čisté fenomény. Nezkreslené našimi předpoklady. Stejně jako Kant, pomocí fenomenologické redukce dočasně vyřadí obecná, ale především převážně zažitá přesvědčení o subjektu . Běžně totiž člověk pokládá fenomén jen jako svůj přístup k člověku, věci nebo čemukoliv dalšímu. Všechny silné či trvalé smyslové zkušenosti lidé většinou přijímají jako fenomény. Což ovšem někdy vede až k absurdnímu paskvilu typu Robespierrova "Kultu Nejvyšší bytosti", v deistickém vidění klasického křesťanství v době velké francouzské revoluce.

Proto sdílím přesvědčení, že fenomény je potřeba co nejpřesněji zachytit. V reálném čase a prostředí, v historickém a společenském kontextu. Věcnou formou představit subjekt „v originále“. Tedy tak, že člověk může nezaujatě přistoupit blíže, volně, i z jiné strany, zblízka nebo naopak s větším odstupem. Pokud tak učiní, teprve potom může dané hanit, chválit nebo se vlastní existencí spolupodílet na vzniku i zrození toho, co nazýváme termínem fenomén. A to bez vždy subjektivního rozlišení či určení, zda se jedná o skutečnost nebo klam.

FENOMÉN MILOŠ ZEMAN, motto blížící se veřejné debaty v plzeňském prostoru DEPO 2015, vnímejme jako bod 0. Minimálně do jejího odvysílání. Český rozhlas Plus ve spolupráci se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu, z.s., přináší podruhé speciální vysílání veřejné debaty. Což lze, vzhledem k funkci média veřejné služby, považovat za zcela legitimní formát programu. Veřejnost má příležitost setkat se a vyměnit si názory se zajímavými hosty. A to aktivní formou, kdy se publikum se od začátku debaty stává jednou z aktivních součástí, zapojené do diskuze. Nový formát živého vysílání z krajských měst moderuje Michael Rozsypal. Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové byla 14. listopadu 2017 první zastávkou živě odvysílaných přímých přenosů. Jak na frekvencích ČRo Plus, tak na jeho dalších platformách nových médií.  Na téma "Jak vy[pro]hrát volby v Česku? ; Dnešní PLUS" diskutovali novináři Jindřich Šídlo a Jaroslav Plesl, ekonom Tomáš Sedláček, politoložka Vladimíra Dvořáková a expertka na politický marketing Alžběta Králová. Ve zcela zaplněné studijní knihovně proběhla názorově různorodá diskuse odborníků a občanů. Kultivovaně, slušně a korektně.

 

 

O osobě a osobnosti Miloše Zemana, v jeho téměř třicetileté politické kariéře, budou s příchozími diváky diskutovat Jiří Ovčáček - mluvčí prezidenta Miloše Zemana,  investigativní žurnalista a spisovatel Jaroslav Kmenta, expertka na politický marketing Anna Shavit , novinář, spisovatel a exposlanec Martin Komárek a politolog FSS Masarykovy univerzity Prof. PhDr. Lubomír Kopeček, PhD.  Přímý přenos debaty bude vysílán živě v tradičním pořadu Odpolední Plus a živý videopřenos také na webu a Facebooku Českého rozhlasu Plus

 

Přijďte diskutovat do publika! Zapojte se na sociálních sítích!

 

Zda je prezident Zeman pro každého občana této země nebezpečným fenoménem nebo fenomenálním politikem, plně nezodpoví ani tato debata. Divákům a posluchačům může nabídnout možnost doplnit si informace, poodhalit některé nejasnosti, subjektivně revidovat politickou minulost a představit současnou a reálnou pozici Miloše Zemana. V debatě vysílané On Air, bude co nejpečlivěji dbáno zásad objektivity a vyváženosti, tolik potřebné pro pořad tohoto typu. Politická orientace nebo názory jednotlivých zúčastněných opravdu nehrají roli, v obsahu ani v kvalitě pořadu. Ten je povětšinou vnímán rizikově již svým obsahem. Ostatně formát rozhlasového přímého přenosu již v minulosti ukázal na svá možná rizika. Lánská noční můra Jana Pokorného, při Hovorech právě s Milošem Zemanem v listopadu 2014, nebo nedávný útěk Jiřího Paroubka ze studia, jsou toho jasným důkazem. S bipolárně naladěným publikem a s možností zapojit se (řízeně i neřízeně) do diskuse, tudíž do vysílání, není vyloučeno prakticky nic. Přesto věřím, že všichni ti, kteří přijdou, nenechají doma, mimo šály nebo rukavic, bazální lidskou slušnost, respekt a  empatii.    

 

Autor: Jan Raus | neděle 4.2.2018 14:00 | karma článku: 18,66 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Jan Raus

Polarita umění - definice výjimečnosti

Definovat polaritu dokážeme z mnoha hledisek, Z obecného jako vlastnost nějaké entity, která se po různou dobu, ovšem vždy vyhraněně, chová vůči svému přímému protikladu. Můžeme použít termín polarita nebo polarizace i v umění?

28.10.2017 v 3:30 | Karma: 33,24 | Přečteno: 1877x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

A.bsolutně N. euvěřitelný O. braz Č. eské R. etardace

Sapere Aude - Quintus Horatius Flaccus. „Odvaž se vědět“, v přeneseném významu „Měj odvahu používat vlastní rozum." A český volič toto (typicky po svém) naplnil ...

22.10.2017 v 10:00 | Karma: 27,39 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Jan Raus

Roethke: Každá tma má svoje vlastní světlo

Tyto řádky bych rád věnoval autorovi, který prohlásil, že “každá tma má svoje vlastní světlo”. I dílo amerického básníka Theodora Roethkeho zasluhuje poněkud více vystoupit z temnoty.

30.9.2017 v 14:00 | Karma: 33,26 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Kultura

Jan Raus

Předvolební guláš v mediálním menu

Jako tradičně uslyšíte neslýchané, uvidíte nevídané a přečtete si neuvěřitelné.Jen si račte vybrat dle našeho gusta.Kinedryl doporučen k vnitřnímu užití dle vašeho uvážení.

12.9.2017 v 16:00 | Karma: 31,01 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Média

Jan Raus

Štěpán Málek - Punk je doživotní závislost

Štěpán Málek je nejen zpěvákem a frontmanem punkové kapely N.V.U., zároveň byl lektorem vysoké školy a čím dál tím častěji se prezentuje jako malíř a akademický sochař.

4.3.2017 v 10:00 | Karma: 32,64 | Přečteno: 4641x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
občan ČR, zaměstnanec Českého Rozhlasu, volný novinář, ext.redaktor Divadelních Novin, Media Relationship manager v 4UM z.s, spolupořadatelfestivalu Strakonice nejen sobě 2015, textař a zpěvák kapely Z ničeho nic