Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Však budeš taky jednou starej!

Tenhle zážitek mi vůbec neudělal radost, i když jsem se ho účastnil pouze jako pozorovatel. Nakonec mi však přinesl určitý pocit zadostiučinění, když starý a v zásadě bezbranný pán trefně odrazil verbální útok mladého hulváta.

Bylo pozdní odpoledne žhavého červnového dne, já cestou z práce čekal na tramvaj a těšil jsem se domů, kde si hned po příchodu hodím příjemnou chladivou sprchu. Vedle zastávky byl stánek, ve kterém se krom cigaret prodávají všemožné drobnosti, tramvaj dlouho nejela a já si krátil čas pozorováním nakupujících. Pán středního věku s placatou čepicí na hlavě strčil do kapsy krabičku cigaret a zmizel v horku. V menším odstupu za ním stál stařeček, mohlo mu být tak osmdesát. Opřel se o svou hůlku, chystal se postoupit k okénku stánku, když v tu ránu se odkudsi přihrnul mladý muž v ušmudlaných montérkách, předběhl ho a křiknul na prodavačku: „Placatku rumu!“

„Pane, nepředbíhejte, je tady fronta,“ zaprotestoval proti ušmudlancovu náhlému vpádu stařeček s hůlkou. Maličko couvnul a na dotvrzení svých slov udělal volnou rukou gesto za sebe, kde čekalo pár dalších lidí, až na ně přijde řada.

Nicméně ušmudlanec byl jiného názoru, nějaká fronta ho nezajímala, a tak se vůči stařečkovi ohradil způsobem sobě vlastním: „Drž hubu, dědku plesnivej, pospíchám do práce!“

Stařeček byl možná na podobné chování zvyklý, a tak jen s mírným překvapením maličko pozdvihl obočí a ohradil se vůči ušmudlanci svým stále mírným tónem: „Ale předběhnout několik lidí není slušné.“

„Chceš dostat do držky?“ Přitlačil na pilu ušmudlanec a byl-li brunátný ve tváři už před tím, teď vypadal jako rak čerstvě vytažený z vroucí vody. A na dotvrzení svých slov zahrozil stařečkovi pěstí.

„Nic si z toho nedělejte, pane,“ špitla mladá dlouhovlasá dívka, stojící za stařečkem ve zřejmé snaze napadeného pána uchlácholit.

Ten však zjevně žádné chlácholení nepotřeboval. Ironicky se usmál a promluvil na učmudlancovu adresu hlasem, který byl natolik tichý, aby svědčil o tom, že stařečka jen tak něco nevyvede z míry, ale zároveň dost hlasitý, abychom ho slyšeli všichni přítomní: „Však taky budeš jednou starej, chlapče. Až se ti bude motat hlava z horka, ty nebudeš moct a vystartuje na tebe nějakej mladej hulvát, tak si na tuhle dnešní chvíli vzpomeneš, to ti garantuju.“

Stařečkova slova zapůsobila na ušmudlance jako vosí bodnutí, vyštěknul na něj nepublikovatelné synonymum pro pánské přirození, sbalil placatici rumu, z gusta si odplivnul a odspěchal. Podle svých předešlých slov prý do práce, i když popravdě řečeno, sám si nedovedu představit v jaké firmě je pracovní náplní konzumace tvrdého alkoholu.

„Pane, nepotřebujete nějak pomoct?“ Ozvala se starostlivě dlouhovláska za stařečkem.

„Ne, slečno, děkuji, jste hodná,“ odpověděl jí tázaný s úsměvem tentokrát už nikoli ironickým, nýbrž veskrze vstřícným. Konečně pokročil až k okénku, zakoupil sobě petku čisté vody, za pomocí hůlky poodešel do stínu a tam se s ledovým klidem úlevně napil. Jestli byla voda v lahvi též ledová, to nám všem zúčastněným zůstalo bohužel utajeno.

Po žhavé cestě tramvají, chvilkovém ochlazení v metru a poté dalším náporu vedra v příměstském autobusu jsem konečně dorazil domů do té vytoužené sprchy. Nechal jsem na sebe dopadat kapičky chladivé vody, které krom potu dokázaly smýt i mé rozhořčení nad chováním mladého hulváta vůči stařečkovi, který se ho dovolil napomenout. V duchu jsem ocenil duchapřítomnost a odvahu toho pána s hůlkou, člověka z generace, jíž vděčíme za své životy nejen my ostatní, ale též onen neomalený ušmudlanec, který též jednou na vlastní kůži zakusí, co obnáší stáří. Ne všichni staří lidé se dokážou ohradit proti hulvátství tak jako stařeček s hůlkou a možná právě tenhle ušmudlanec bude jednoho dne vděčný, až se ho podobně jako ta dlouhovlasá dívka zastane někdo z budoucích mladých.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pátek 18.6.2021 14:34 | karma článku: 37,27 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak šedovlasá dominantní dáma ryla ústy zem

Ta paní byla už na první pohled pěkně od rány, však taky větu o rytí vyslovila způsobem, který by se dal použít v názvu článku jen stěží.

11.2.2024 v 7:07 | Karma: 28,65 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Hezoun

S hezounem Michalem to z mé strany nebyla nikdy žádná velká láska, spíš jsme se dali dohromady náhodou. Tehdy mi hodně pomohl, vytáhnul mě ze životního průšvihu a snad jsem se mu ze začátku i trochu líbila.

8.2.2024 v 14:34 | Karma: 24,88 | Přečteno: 845x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Plesnivej dědek a protivná těhule

Příměstské autobusy, které rozvážejí cestující z pražského Černého Mostu do přilehlých městeček a vsí, bývají obvykle přeplněné. Zejména v odpolední špičce často praskají ve švech.

5.2.2024 v 14:34 | Karma: 43,68 | Přečteno: 4829x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Jak malá holka vychovávala cizince v restauraci

„Promiň, vím, že jsme se dlouho neviděli, ale do cukrárny na kafe s větrníkem s tebou teď nemůžu. Mám doma na návštěvě sestřenici s vnučkou a nestíhám,“ odmítla Maruška mé pozvání na naše klasické příjemné popracovní posezení.

2.2.2024 v 14:34 | Karma: 39,44 | Přečteno: 7161x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Úskalí živočišných biopotravin

„Tyhle jogurty jsou bio, ty si koupím a pro manžela je vezmu taky. Jsou lepší, protože v sobě nemají žádnou škodlivou chemii. Věrko, ty si je nevezmeš?“ Optala se vemlouvavě postarší kudrnatá černovláska své kamarádky.

30.1.2024 v 14:34 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,57
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.