Skřítkové mezi námi - 7. Matlák

Povodně, politika, kriminální kauzy, málo je článků, které by člověku udělaly radost před spaním. Dovolte mi tedy nyní menší tématické odlehčení, takové nezávazné a snad i humorné povídání o jednom všetečném tvorečkovi.

Matlák je nepřítelem všech lidí, kteří se vyjadřují písemnou formou. Nešetří profesionální spisovatele a novináře, svou pozorností zahrnuje nás amatérské blogery, nepohrdá ani příspěvky diskutérů. Speciální lahůdkou jsou pro něj různá odborná pojednání, naopak písemné práce žáků a studentů považuje za chutný dezert.

Jistě to také znáte, napíšete článek nebo diskusní příspěvek, několikrát si ho po sobě přečtete, abyste opravili případné překlepy a gramatické poklesky, a pak jej vesele odešlete „do světa“ s jistotou, že je v pořádku.

Samozřejmě, že byl, vždyť jste si dali tak dobrý pozor, ale za malý okamžik už není, protože si ho všiml skřítek Matlák. Droboučký tvor velikosti sotva pár milimetrů umí pracovat s jakýmkoli médiem. Na stránkách tištěných textů řádí po vzoru svých předchůdců, zvaných tiskařských šotků. Pomocí miniaturního zmizíku a kapky tiskařské černi jednou vymění měkké i za ypsilon, umaže či přidá čárku, přehodí s a z, aby z autora udělal gramatického ignoranta. Jindy si dá víc práce a v textu vyhledá slovo, jehož drobnou modifikací úplně změní smysl věty, případně ji postaví na hlavu. V útrobách serverů, nesoucích elektronická média pracuje podobným způsobem, jen místo zmizíku a tiskařské barvy používá modernější nástroje, například titěrné magnety, jejichž pomocí dokáže zpřeházet bajty v uložených textech.

S oblibou vysedává ve školách v kabinetech češtinářů a vyčkává okamžiku, až si tam učitel odloží čerstvě napsané a dosud neopravené diktáty, případně slohové práce. Matlák je útlý a hbitý, jeho zkázonosná činnost mu zabere sotva pár okamžiků. Prací šprtů si kupodivu většinou moc nevšímá, daleko raději se vyřádí nad řádky žáků, kteří se tak tak drží nad propadnutím.

S Matlákem je těžké pořízení, jsem si naprosto jistý, že v tuto chvíli trpělivě čeká, než tenhle svůj článek dokončím. Mohu ho zkontrolovat sebelíp, ale nebude mi to nic platné, určitě si s radostí pohraje, než se mé řádky dostanou k vašim očím.

Autor: Jan Pražák | úterý 11.6.2013 21:47 | karma článku: 11,51 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 18,58

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,06

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26