Schůzky s kočičí krásou - Turecká angora

Mám tu čest být příslušníkem jednoho z nejstarších kočičích plemen, moji předkové pocházeli až z dalekého Orientu.

Díky svému nádhernému vznešenému vzhledu a eleganci si mě všimli francouzští obdivovatelé krásy a již v šestnáctém století mě přivezli do Evropy. Od té doby jsem se stal oblíbeným darem mezi dvounohou šlechtou a dokonce ozdobou jejich portrétů. Později jsem na nějaký čas upadl v zapomnění, nicméně doba mé renesance nadešla na počátku minulého století a zanedlouho se mi podařilo dobýt i zámoří. V současnosti se mohu pochlubit tím, že pokud bych nějakou výstavu ušlechtilých koček náhodou nepoctil svou přítomností, byla by považována za neúplnou.

 

Nepatřím k největším plemenům, to přiznávám, dámy dosahují hmotnosti okolo 4,5 kilogramů, my pánové býváme o něco mohutnější. Naše hlavička je menší až střední, elegantně klínovitá, čumáček středně dlouhý, prakticky rovný, jemně zaoblený a bez stopu. Oči mívám velké a výrazné, mandlového tvaru a lehce sešikmené, občas tajuplně různobarevné. Moje vysoko posazená ouška jsou širší u hlavičky, na konci špičatá, v dospělosti opatřená štětinkami chloupků.
 
Moje tělíčko je elegantně štíhlé, svalnaté a pružné, zadní nohy mám o něco delší než přední, tlapky kulaté a spíš menší s elegantními chomáčky mezi prsty. Mou největší chloubou je dlouhý huňatý ocas, který se směrem ke špičce postupně zužuje. Kožíšek je středně dlouhý, lesklý a jemný, bez podsady, v různých barevných varietách. Odznaky, čokoládovou, lila, skořicovou a plavou barvu v oblibě nemám.

 

Miluji společnost, bývám hravý a rád se zabavím s dvounohými koťaty nebo dokonce se psími kamarády. Ačkoli jsem, podobně jako většina kočičích plemen, svobodomyslný a nezávislý, k příslušníkům svých dvounohých rodin dokážu přilnout a vybudovat si s nimi pevný vztah. V přírodě bývám, poslušen svých pradávných genů, plašší a opatrný, ale nepohrdnu myšilovem a rád provokuji opeřence.

 

PS: Sepsal mladičký kocourek, který se po delším přemňoukávání nechal milostivě vyfotografovat neodbytným dvounožcem na výstavě ušlechtilých koček v pražském hotelu Diplomat.

 

Autor: Jan Pražák | úterý 26.1.2016 14:16 | karma článku: 24,24 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 17,27

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61