Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reklamní smog

Nevím, jestli takový termín oficiálně existuje, ale proč tak neříkat té přehršli začasto agresivního a nevkusného vnucování, které se na nás na každém kroku valí ze všech stran.

Smogem se označuje něco okolo nás, co negativně působí na lidské zdraví. Například klasický smog, tedy přesněji řečeno znečištěné ovzduší, je prokazatelně nezdravé a má stanovené přípustné limity různých škodlivin. Případně světelný smog, mediálně známý třeba z českopolského pomezí nebo hlukový smog, kterému se leckde bráníme valy a zdmi podél dálnic.

Nelze popřít, že reklamní smog též negativně působí na lidské zdraví, zejména na to psychické. Rozčiluje nás, bere nám klid a pohodu, odvádí naší pozornost od věcí, na které se snažíme soustředit. Od psychického zdraví je už jen krůček ke zdraví fyzickému, bolesti hlavy, žaludku a další potíže na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.

Proto by nebylo od věci reklamní smog nějakým způsobem roztřídit a odstupňovat, podobně jako je tomu u znečištěného ovzduší. Klidně by se dala zavést třeba taková jednotka ohavnosti a vtíravosti. Některé reklamy by ji měly hodně vysokou, třeba ty s onou zelenou skřehotající příšerou od nejmenované společnosti, by dosahovaly nějakých 100 bodů. Naproti tomu vkusná reklama s koťátkem nebo štěňátkem způsobně stočeným na dečce, vyprané v tom a tom pracím prostředku, by mohla mít pouze 5 bodů.

Při každém zásahu reklamou by se člověku připočítal příslušný počet bodů, který by navíc mohl být upravený intenzitou vjemu (velikost, hlasitost, zářivost a podobně). Týmy psychologů a lékařů by stanovily přípustný počet bodů reklamního smogu, kterému smí být průměrný jedinec vystaven za čtyřiadvacet hodin, aniž to ohrozí jeho zdraví. Tedy něco podobného jako je limit polétavého prachu v ovzduší.

V případě, že by se někde (třeba ve velkých městech) nebo někdy (teď před Vánocemi) reklamní smog zvýšil nad stanovenou mez, byla by vyhlášená reklamě smogová situace a přistoupilo by se k regulačním opatřením. Například dočasným vypnutím reklamních spotů v obchodech, vyšuměním reklam v televizních pořadech nebo zakrytím billboardů.

Na samém počátku celého procesu snižování reklamního smogu by byly eliminovány takové reklamy, které překračují stanovenou hranici, řekněme 20 bodů. Šlo by o něco podobného, jako byly v minulosti odsířeny uhelné elektrárny a fabriky těžkého průmyslu.

Lidé, kteří jsou kvůli charakteru své práce trvale vystavováni reklamnímu smogu nad stanovený denní limit, by dostávali rizikový příplatek formou sociálních dávek. Jednalo by se například o zaměstnance obchodních center, pracovníky, kteří pro své firmy monitorují sdělovací prostředky, profesionální řidiče a podobně.

Obce ve svých katastrech a jednotlivci na vlastních pozemcích by si mohli vytvářet reklamně bezsmogové chráněné lokality, čímž by zvýšili jejich turistickou atraktivitu. Přispěli by tak ke zdraví místních obyvatel a návštěvníků, a tudíž by mohli být příjemci státních, respektive evropských dotací.

Ano, já vím, určitá míra reklamy je nevyhnutná a někteří z vás mohou tento nápad považovat za nepřiměřené omezovaní občanské a podnikatelské svobody. Jiní pak na něj budou nazírat jako na sice možná pěknou, ale nesplnitelnou utopickou vizi. Další pro změnu namítnou, že by to bylo příliš nákladné a tudíž vedlo ke zbytečnému zvyšování schodku státního rozpočtu a snižování zisku firem.

Nicméně dovedete si představit televizní pořady jen s minimálním přerušováním reklamami? Obchody, podmalované tichou hudbou, kde vás tak maximálně jednou za hodinu osloví vlídný hlas a omluvně se vás zeptá, zda byste nebyli tak laskaví a nekoupili si to či ono? Případně vkusně a nevtíravě navržené maličké billboardíčky, které nenajdete častěji než jednou za sto kilometrů? Reklamní smog by byl minimální, lidé klidní, vlídní a usměvaví, nevystresovaní tím věčným bombastickým vnucování něčeho, oč ani vůbec nestojí.

Ne, nelekejte se, vrhači reklam do našich ulic, silnic a náměstí, do obchodů, televizí, rozhlasů a internetových médií. Nic tak strašného, jako je regulace reklamního smogu, vám v žádném případě nehrozí. I kdyby se tím nakrásně chtělo zabývat hned několik stran napříč politickým spektrem, stejně by výsledkem jejich rozhádaných snah byl pouze paskvil, který by celý ten nápad odsunul do říše pohádek pro dospělé.

Autor: Jan Pražák | úterý 13.12.2016 14:46 | karma článku: 21,71 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Jan Pražák

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

1.3.2024 v 14:34 | Karma: 43,90 | Přečteno: 5231x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Malá zvědavka v pekařství

Cestou z práce mě nemilosrdně přepadla mlsná, a tak jsem se stavil na hořkého turka s křupavou škvarkovou plackou v pekařství u autobusového nádraží na Černém Mostě. Místní společnost se mi postarala o téma k pobavení i zamyšlení.

26.2.2024 v 14:34 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

23.2.2024 v 14:34 | Karma: 25,36 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak bezdomovec nafackoval úředníkovi

„Promiň mi zpoždění, ale jestli chceš udělat dobrý skutek pro jednu mokrou a naštvanou starou tlustou ženskou, tak jí objednej panáčka becherovky, ať se trochu vzpamatuje. A sobě taky, aby v tom nebyla sama.“

20.2.2024 v 14:34 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Jak jsem se pohádal s umělou inteligencí

„Co je to za vymyšlenost? Co to vyvádíš?“ Taky se vám stává, že si povídáte s věcmi, když vás něčím naštvou? Já tyhle věty adresoval svému počítači, když se po poslední aktualizaci začal chovat divně a spousta věcí byla jinak.

17.2.2024 v 7:07 | Karma: 29,40 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,49
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.