Predátoři v zajetí

Dnes vám nabízím lehký, zcela nepolitický, možná tak trochu naivní a hlavně klidný článek do současné neklidné doby. Tak máte-li chuť a chviličku času, pojďte si ke mně odpočinout.

Predátoři. V přírodě divocí, svobodní a nespoutaní tvorové, kteří ve jménu zachování vlastního rodu loví a požírají své oběti. Avšak pozor, žádný z nich si nikdy nemůže být jistý, že se nedostane do situace, ve které se jeho role obrátí a on sám se stane obětí někoho ještě silnějšího, divočejšího a mocnějšího.

Takto to fungovalo milióny let, pak přišel člověk a na vrcholek celého tohoto řetězce postavil sám sebe. Pro svou vlastní potřebu začal lovit všechny ostatní, až některé z nich vymazal z povrchu zemského úplně. Na druhé straně však začal zakládat zoologické zahrady, divoká a nespoutaná zvířata do nich zavírat, aby se tam o ně mohl starat. Přerušit jejich přirozené vazby predátor - kořist, ochránit slabší před silnějšími (i před lidmi) a všem vytvořit přijatelné životní podmínky. A pokusit se zachovat tvory, kteří se možná právě jeho přičiněním dostali na práh vyhynutí.

Nabízí se otázka, mohou být tito tvorové v zajetí zoologických zahrad šťastní? Nabízí se i odpověď - oni si tu ztrátu svobody a tím pádem získané bezpečí nejspíš ani neuvědomují. Důležité je, aby žádným způsobem netrpěli a nestrádali.

Leč dosti slov, teď už pár fotek.

Král zvířat - lev. Konkrétně "manželský" páreček lvů bílých.

 

Fotografové tomuhle říkají "přiznaná ZOO." Podle některých z nich je to jedna z mála možností, kdy smí být na fotkách zvířat ze ZOO vidět nějaké mříže, ploty nebo ohrady. Řekl bych však, že lvici pustinné je to dočista jedno.

 

***

Rys ostrovid, který dokazuje, že predátoři, a ti kočkovití zvlášť, nejsou jen krvelačné šelmy, ale též elegantní a pózující pohodáři. Tedy, když zrovna chtějí, samozřejmě.

 

***

Teď krátká příhoda tygra ussurijského.

"Dal bych si něco na zub. Co já bych si tak ulovil?..."

"... Ha, svačinka..."

"...Tebe snadno dostanu..."

"...Už se mi sbíhají sliny..."

"...Mňam, mňam, to je je panečku dobrota..."

"...Ale abyste neřekli, že jsem netvor, nakonec jsem se si to rozmyslel. Svačinku jsem nechal běžet a skočil do našeho bufetu na pořádnou porci masa, kterou nám tady dávají každý den. Ale teď promiňte, nějak mě to zmohlo a musím se na chvilku natáhnout."

***

"Já jsem taky strašně strašnej nebezpečnej  predátor a všechny vás sežeru!"

PS: Fotky jsem pořídil v hodonínské, borovanské a pražské ZOO. Tedy kromě té poslední, na ní je čerstvě umístěné kotě z útulkářské výstavy na Žižkově. Adoptoval si je predátor ze všech predátorů nejpredátorovatější - člověk.

Autor: Jan Pražák | neděle 25.8.2019 14:31 | karma článku: 24,78 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,92

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26