Pohádka o jedné královské bankovce

Za devatero horami a devatero řekami v království jménem Tunelistán vymysleli a dali do oběhu zcela neobvyklou bankovku. Skutečnost, že na ní je vyobrazen sice již nepanující, ale stále ještě žijící stařičký král, který před časem předal žezlo svému nástupci, není zdaleka její jedinou zvláštností. Její největší kouzlo spočívá v nominální hodnotě, pomocí níž má vedle již existujících pětitunelarů, desetitunelarů až petisettunelarů udržet nad vodou místní skomírající ekonomiku.

Hotovostní placení touto novou bankovkou přineslo tamnímu hospodářství hned několik výhod. Jedinečně se osvědčila například při uhrazování jinak nedobytných pohledávek, výborně se hodí k vracení daňových přeplatků, jakož i k mnoha dalším platbám občanům z královské kasy. Pomocí ní je dále možné provádět zcela neomezeně hotovostní operace, které jsou jinak limitované dvaceti tisíci tunelary.

Nic však není dokonalé, a tak dlužno přiznat, že nová bankovka má i pár nevýhod. Pro běžné občany se například ukázalo poněkud problematické si za ni něco koupit v obchodech, a tak se není čemu divit, že se nedočkala příliš velké obliby od obyvatel království. Nicméně zákony Tunelistánu jsou přísné, tresty za jejich porušování tvrdé, a tak lidem nezbývá nic jiného, než tuto bankovku pokorně přijímat.

Bohužel se mi nepodařilo získat fotografii tohoto jedinečného platidla, a proto se jej pokusím alespoň trochu přiblížit popisem lícové strany. Na ní je vyobrazen samotný minulý král Tunel Veliký II, je opatřena podpisem současného krále Tunela Velikého III. Dále je na ní k vidění několik zdařilých tunelů a také čtyři nuly, v každém rohu jedna. Bankovce vévodí výrazný nápis, umístěný uprostřed, který hlásá: „Nula tunlarů tunelistánských.“

Autor: Jan Pražák | neděle 11.5.2014 17:23 | karma článku: 17,03 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,92

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26