Ochrana zdraví musí mít absolutní přednost před občanskou svobodou

Prozpěvujete si doma v koupelně, pískáte si v zaměstnání nebo si s chutí zazpíváte u táboráku? Je pravděpodobné, že za určitých okolností vám to již v brzké době naše zákony zakážou.

Nejnovější vědecké studie světových kapacit v oboru medicíny a psychologie dokazují, že poslech falešného zpěvu či hvízdání má výrazně negativní vliv na lidské zdraví. Nejohroženější skupinou jsou děti, včetně těch ještě nenarozených. Zmíněné zvuky mohou váženě narušit psychický a v raném věku dokonce i fyzický vývoj. Jejich poslech může vést, a to i u dospělých jedinců, například k poruchám spánku, vzniku neuróz, zhoršení alergických stavů a v krajním případě i k psychiatrickému onemocnění.

Vedoucí orgány našeho státu v čele s ministerstvy zdravotnictví a životního prostředí si toto vážné riziko dobře uvědomují a připravují zákonnou normu, která by před ním ochránila naše občany. Připravovaný zákon počítá s hustou sítí speciálně proškolených a vycvičených úředníků, kteří budou procházet našimi městy, vesnicemi, ale i volnou krajinou a naslouchat. Budou mít též volný přístup do domácností a firem, a jakmile svýma cvičenýma ušima zaregistrují falešný zpěv nebo hvízdání, budou mít povinnost zakročit.

Nejprve posoudí stupeň pochybení zpívajícího či hvízdajícího, tedy do jaké míry se jím vydávané zvuky melodicky nebo rytmicky liší od notového zápisu dané skladby. V případě volného prozpěvování či pohvizdování od zákonem povolených a tedy zdravotně přípustných standardů. Zjištěný údaj zadají spolu s totožností dané osoby do přenosného přístroje, ten je odešle do centrální databáze hříšníků a posoudí, zda a v jaké míře se jmenovaný provinil již v minulosti. Vše bude plně automatizované, kontrolující úředník nebude zatěžován nutností výpočtu výše pokuty, tu mu přístroj zobrazí sám. Přístroj bude zároveň fungovat jako platební terminál a vyměřenou pokutu na něm bude možné zaplatit kartou.

Další sankcí pro falešně zpívající nebo hvízdající osobu bude vykázání z prostoru, kde se právě provinila. Tato sankce se bude uplatňovat zejména u opakovaných přestupků, kde by pochopitelně hrozilo větší zdravotní riziko těm občanům, kteří by byli takovým zvukům vystaveni.

Zde však ještě není určeno, odkud odevšud by měl být hříšník vykázán a na jak dlouhou dobu by mu měl být zakázán návrat. Benevolentnější názory prosazují možnost vykázání pouze z veřejných míst, a to na dobu maximálně několika hodin. Přísnější hlasy se však zasazují o daleko tvrdší postih a trvají na tom, že osoba, která tento zákon poruší výrazně a navíc opakovaně, by měla být vykázána odkudkoli, tedy třeba i z vlastního bytu a na dobu daleko delší. Argumentují tím, že ochrana zdraví rodinných členů, návštěv, kolegů v práci či náhodných kolemjdoucích je v každém případě přednější než pohodlí občana, který porušuje zákon.

 

PS: Článek je fikce.

Autor: Jan Pražák | středa 7.9.2016 21:25 | karma článku: 32,06 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,91

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26