Na silnici se (ne)pracuje

Snad každý zná dopravní značku „práce na silnici.“ Vyobrazený chlapík nelení a pilně nabírá lopatou z jedné hromádky materiál, který se chystá buď přehodit na druhou hromádku nebo možná nasypat do nějakého výmolu.

Od jara do podzimu se s opravami komunikací roztrhl pytel, však je jich také bezesporu zapotřebí, o tom žádná. Nebudu se zde zabývat těmi největšími a mediálně nejznámějšími, zmíním se o jedné maličké, zrovna takové, jakých probíhají v naší republice desítky, možná stovky.

Na osmém kilometru dálnice D11 ve Středočeském kraji je sjezd, který po pár set metrech ústí „téčkem“ na starou hradeckou silnici. Tedy křižovatkou ve tvaru písmene T, která před časem vypadala jako tankodrom a zhruba před dvěma léty dostala konečně nový povrch. Silničáři na ni tehdy nakreslili podélné dopravní značení, abychom my řidiči věděli, jak najíždět na hlavní nebo jak s ní naopak sjíždět.

Asi před týdnem se na všech třech příjezdech do této křižovatky objevily zmíněné dopravní značky „práce na silnici,“ jímž se lidově říká též „na silnici se pracuje.“ Přijeli maníci, frézou v asfaltu vyřezali tři trojúhelníky a tři přes půl metru široké příčné pruhy, na každém příjezdu do křižovatky jeden. Neodflákli to, vše provedli dost hluboké, jak se sluší a patří. Řekl bych, že trojúhelníky hodlají osadit nějakou lehce vyvýšenou dlažbou, přes kterou se sice dá přejet, ale která bude řidiče lépe navádět při odbočování. Z příčných pruhů budou asi retardéry, aby se blázni do křižovatky neřítili stovkou.

Od té doby nic, neobjevil se tam ani človíček, zůstali jenom ti na třech dopravních značkách, kteří sice vypadají pracovitě, ale jsouce namalovaní ničemu nepomohou. Vyfrézované trojúhelníky nevadí, přes ně se stejně nejezdí, ale příčné pruhy musíš, milý řidiči, přejet hned dva.

Pravda, křižovatka je teď bezpečnější než kdy jindy, každý přejíždí ty vyfrézované pruhy krokem. Cílový stav to však každopádně není a lze jen těžko odhadnout, kdy to přijde další partička silničářů dodělat. Snad mají moc práce jinde, snad někdo čeká na nějaké proplacení, nevím.

Každopádně tam však značky „práce na silnici“ s pilnými maníky působí poněkud komicky a přimlouval bych se, aby je do té doby vyměnili za jiné, úplně nové. Takové, které by se asi nejen ve Středočeském kraji hodily na celou řadu podobně čekajících míst a jež by se mohly jmenovat „na silnici se nepracuje.“

Autor: Jan Pražák | středa 13.8.2014 20:01 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1532x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,93

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26