Jsou úsporné žárovky opravdu úsporné?

Stává se vám v poslední době, že večer nebo ráno při umělém osvětlení vidíte hůře, než jste byli zvyklí? Pokud ano, možná se začnete strachovat o svůj zrak, snad nejcennější a nejdůležitější z lidských smyslů. Pokud jste však již doma vyměnili klasické žárovky za úsporné, možná jsou vaše obavy zbytečné, tedy prozatím, dokud vám jej tyto „úsporky“ nezkazí.

Evropská unie byrokraticky rozhodla o postupném stahování klasických žárovek z trhů svých členských zemí a jejich nahrazováním žárovkami úspornými. Dnes již na trhu seženeme jen klasické žárovky s příkonem 25 a 40 wattů, od 1. září 2012 již zmizí i tyto. Že prý ty úsporné jsou lepší, protože ušetří.

Ušetří, ano, jenže jak co. Podle mého názoru ušetří pouze spotřebu elektrické energie, nic víc. Zdraví našich očí rozhodně ušetřit nemohou, protože klasické žárovky byly šíří a rovnoměrným rozložením světelného spektra nejblíže přirozenému slunečnímu světlu, pro něž příroda po dlouhé věky utvářela naše oči. Úsporné žárovky mají naproti tomu své světlo složené z několika málo jednotlivých úzkých spektrálních čar, zkombinovaných tak, aby výsledný efekt vypadal pokud možno přirozeně. Člověk to vědomě nepozná, ale obávám se, že naše oči ano a jsou tímto světlem trvale namáhány víc, než je zdrávo. Možná by se dalo namítnout, že letité bílé trubice zářivek a žluté baňky výbojek venkovního osvětlení nejsou o nic lepší. Jenže zářivky obvykle používáme doma jen jako doplňkové osvětlení, pokud vůbec a venkovní umělé světlo nám většinou stačí k prostorové orientaci, nemusíme při něm vykonávat pro oči náročné činnosti, jako například čtení či drobné titěrné práce. Úředník Evropské unie by se mě jistě snažil utlouct vědeckými argumenty, které mu předložili odborníci, ale osobně se domnívám, že člověk nemusí být zrovna fyzikem či lékařem a stačí mu selský rozum k tomu, aby dokázal rozpoznat co je pro jeho oči dobré a co nikoli.

Dle oněch úředníků platí, že když jednou úsporné žárovky ušetří spotřebu elektrické energie, musejí být zákonitě ekologické. Obávám se, že ani toto není tak docela pravda, protože obsahují rtuť. Sice maličko, ale dost na to, aby při likvidaci obrovského počtu použitých baněk docházelo k veliké, zcela neekologické zátěži přírody.

Na závěr třeba říct, že úsporné žárovky neušetří ani kapsy nás občanů. Jsou mnohonásobně dražší, než žárovky klasické a většina z nás už asi moc dobře ví, že to s jejich proklamovanou dlouhou životností zdaleka není tak horké.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 29.12.2011 21:59 | karma článku: 44,87 | přečteno: 7604x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 24,10

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,34

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88