Je libo pečínku ze zkumavky?
Před několika dny publikovala ČT na svém webu článek o nizozemském vědci profesoru Marku Postovi, který se svým týmem připravil umělý hamburger. V principu jde o to, že, cituji: „Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví.“ Konec citace.
Jestli to dobře chápu, tak pro nastartování celého procesu zřejmě postačí pár kmenových buněk ze skutečného masa, které dostanou impuls k množení. Vyprodukují nové „maso,“ které se pak bude stejným způsobem množit dál a dál stále dokolečka.
První umělý hamburger vznikl v roce 2013 v laboratorních podmínkách, takže jeho příprava byla nákladná. Profesor Mark Post však předpokládá, že časem se umělé maso začne vyrábět průmyslovou cestou, čímž bude schopné cenově konkurovat masu klasickému.
No, nevím. Zřejmě se tedy na pultech obchodů, v restauracích a v dalších vývařovnách dočkáme masa a z něj připravených pokrmů, které mají se skutečným masem společného jen pramálo. Přesněji řečeno pouze těch pár kmenových buněk, které stály kdysi na počátku řetězu umělého růstu. Dost těžko si to dovedu představit a napadá mě otázka, jestli takto vyrobené maso nebude pro nás konzumenty nebezpečné ze zdravotního hlediska.
Samozřejmě, že bude naprosto bezpečné. V tom nás dozajista budou vehementně ujišťovat studie dalších vědeckých týmu, složené z lékařů, biologů a jiných odborníků. Jenomže tyto studie si bude někdo objednávat a následně je i platit, takže se nabízí otázka, nakolik budou objektivní. Respektive zda nebudou poplatné potřebám zájmových skupin budoucích výrobců a prodejců umělého masa. Ti si je samozřejmě rádi objednají a zaplatí, aby ujistili veřejnost o neškodnosti svého zboží.
Ale i kdyby se autoři těchto studií nakrásně pokoušeli o nestrannost a dospěli k názoru, že je to opravdu neškodné, kde budou mít jistotu, že se nemýlí? Půjde přece o nový produkt, jehož vlivy na lidské zdraví se nemusí projevit hned, ale až po čase, klidně po několika létech.
Jenomže ono i tak nějak chuťově mi to přijde takové nemastné neslané. Tedy přeneseně i doslova. V rámci zásad „zdravé výživy“ se asi nedá předpokládat, že by nám někdo vyrobil šťavnatý bůček nebo aspoň pěkně prorostlou krkovičku. Řekl bych, že spíš půjde o takovou tu sterilní libovou tkáň bez vůně a s chutí drceného polystyrenu.
Co řící závěrem? Nu, nevím, v tomhle případě se na mě nezlobte, ale dobrou chuť vám nepopřeju. To si spíš pomalu začnu shánět materiál na pořádnou králíkárnu a možná přidám i chlívek pro čuníka.
Zdroj: Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce
Jan Pražák
Úskalí živočišných biopotravin
„Tyhle jogurty jsou bio, ty si koupím a pro manžela je vezmu taky. Jsou lepší, protože v sobě nemají žádnou škodlivou chemii. Věrko, ty si je nevezmeš?“ Optala se vemlouvavě postarší kudrnatá černovláska své kamarádky.
Jan Pražák
Věrná až za hrob?
Celé to strastiplné období začalo v jaře před pěti léty, když Zdeňkovi diagnostikovali zhoubný nádor v pokročilém stádiu. Spokojený život celé rodiny se tehdy ze dne na den zhroutil a změnil v čekání na zázrak.
Jan Pražák
Arture, ty rošťáku, ty se mi snad zdáš!
Nebudu ten šumavský penzion jmenovat, sice by si to zasloužil, ale reklama zde není povolená. Řeknu jen, že šlo o rodinný podnik nedaleko Kašperských hor, ve kterém jsme se stavili loňského podzimu na pár dní v rámci dovolené.
Jan Pražák
Intrikánka
„Jsem ráda, že jsi mě vytáhla, Mílo, dáš si taky aperol?“ Zeptala se mě nakrátko střižená hubená černovláska s jehlovými náušnicemi. Všechno na ní bylo tak nějak špičaté. Úzký nos, pichlavé oči, štíhlé prsty s výraznými nehty.
Jan Pražák
Mala pečovatelka
Mezi Vánocemi a Novým rokem se v naší závodní jídelně pravidelně nevaří a my strávníci býváme nahraní. S heslem: „nalov si, jak umíš“ jsem si prvního dne skočil do řeznictví a zakoupil teplou sekanou v housce.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech
Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...
Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL
Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...
Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici
Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...
Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky
Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...
Prodej pozemky pro bydlení, 1 000 m2 - Těšany
Těšany, okres Brno-venkov
4 999 000 Kč
- Počet článků 2130
- Celková karma 30,73
- Průměrná čtenost 1301x
Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.