Jak nás číšník školil, že podměrečné pivo je vlastně to nejlepší

Až doteď jsem se domníval, že k dobré hospodě patří samozřejmě i dobrá míra. Z tohoto hlubokého omylu mě vyvedl až číšník v jedné čelákovické restauraci.

Celý minulý týden jsem řešil dilema, co si dát k obědu. U nás totiž vymysleli akci „FIT týden“ a každodenně se v nabídce objevovaly pouze veskrze zdravé moderní pokrmy. Mnoho štíhlomilných dam a snad i podobně založených pánů mělo obrovskou radost, ale nám obyčejným žroutům vyvstal problém. Denně jsme řešili otázku, k jakému jídlu utéct od těch různých kuskusů, polent, bulgurů, sterilních (pardon zdravých) kuřecími nudliček a podobných krmí bez kalorií, bez chuti a bez zápachu.

Obrat nastal až v sobotu, s manželkou jsme se vypravili na nákup s tím, že se na oběd stavíme na svém oblíbeném místě. Dobře tam vaří a pivko mají skvělé, i když já se tentokrát musel spokojit s Birellem. Inu, proč ne, i ten mám rád a k objednané plnotučné vepřovce s knedlíkem a zelím jsem se na něj moc těšil.

Číšník před nás s úsměvem postavil dvě sklenice, manželce přinesl jedno normální malé a mně ten Birell. „Tohle určitě nedojde.“ Koukli jsme za sebe zklamaně, přestože nejsme žádní škarohlídi a nějaký ten lůček namíň nás nerozhází. Počkali jsme tedy, až trochu spadne pěna a opravdu hrubě nedošlo, i v tom malém chyběl víc než cenťák. A to už holt bylo na nás trochu moc.

„Víte, my sem k vám rádi chodíme a nechtěli bychom si o vás zkazit dojem, ale tohle je fakt málo.“ Začal jsem s úsměvem na přivolaného číšníka. A to jsem vpravdě neměl neb mě on okamžitě začal školit. Prý dnes už každý ví, že pivo se točí „na hladinku“ a na nějakou nemoderní míru už nikdo nekouká. Je to k tomu zlatavému moku šetrné, načepuje se na jeden zátah a daleko líp pak chutná, abych se podíval na internet. Nicméně nápoje odnesl a nechal dotočit, když už se setkal s takovými neznalými pedanty a diletanty.

Inu nedalo mi to a na ten internet jsem se podíval. A ejhle, „hladinka“ prý znamená, že pivečka může být až o pětinu míň proti deklarovanému množství na jídelním lístku. Nicméně cena je stejná. V duchu „chceš-li mít, kamaráde, opravdu skvěle natočené pivo, tak pokud to výčepnímu zrovna tak vyjde, musíš se spokojit s málem.“ A že prý na tento způsob čepování přechází spousta restaurací. Jakpak by nepřecházela, když chtějí ušetřit. Vlastně pardon, chci říct, když se tak dobře chtějí postarat o blaho svých hostů. Nu a pak je tam ještě spousta řečí o tom, zda to odpovídá zákonu a co by na to řekla ČOI. Leč s tím vás nechci zatěžovat, chcete-li, jukněte se sami: Třeba sem.

Tak vám nevím. Chuť po celém tom dietním týdnu jsem si v sobotu spravil a rád bych do té restaurace chodil dál. A také je ta jejich „hladinka“ tak trochu pochopitelná. Ona ta různá Babišova kontrolní hlášení a plánovaná EET je musí stát nemalý peníz, tak si snad v kdejaké hospodě chtějí přilepšit, jak se dá. Ale na druhou stranu, proč to má odnášet právě zákazník. Dost nerad bych si po sedmadvaceti létech znovu zvykal, že zaplatím půllitr a dostanu klidně o decku míň.

Autor: Jan Pražák | úterý 18.10.2016 13:54 | karma článku: 38,07 | přečteno: 5620x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 9,20

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,05

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,54

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,05