I nad spamem se člověk může zasmát

Procházím maily, nic převratného, obvyklá korespondence všedního dne. Tu a tam spam, mažu je bez pardonu, avšak jeden z nich mě přece jen upoutal. Začetl jsem se do něj, až jsem se rozesmál:

„Zdravím vás,

Kontaktoval jsem ti poslední dva týdnů a jsem nedostal žádnou odpověď. Jsem se zmínil o mé pozdní klienta, který má stejné příjmení s vámi. On uložil částku 14,2 milionů eur v jednom z banky tady v naší zemi a oni mě požádali, abych poskytnout další příbuzní.

Laskavě ukázat svůj zájem pracovat se mnou v mé osobní e-mailovou adresu kimmyhenson01@gmail.com k tomu, aby mi předal podrobnosti o tomto projektu na vás.

S pozdravem,

Kimmy Henson“

 

Taková „nádherná“ čeština. Až mě napadlo, že bych se mohl pobavit tím, kdybych tomu človíčkovi vybraným stylem odepsal, například:

 

„Vážený pane Hensone,

srdečně Vám děkuji za váš e-mail, velice mě potěšil Váš zájem o mou osobu. V souvislosti s touto záležitostí bych Vás rád poprosil o jednu drobnost, pokud mi budete ochoten vyhovět, budu opravdu rád. Buďte, prosím, tak laskav a odeberte se i svou nabídkou pokud možno co nejkratší cestou do rekta.

S úctou,

Jan Pražák“

 

Jenomže zůstalo u nápadu, ve skutečnosti jsem si potěšení odepsat nedopřál. Obsah a hlavně pravopis je sice úsměvný, ale podstata už vůbec směšná není. Kdo na takový mail odepíše, dostane další, v němž po něm pisatel požaduje osobní údaje. Pokud je poskytne, korespondence pokračuje a může vést například až k požadavku na nemalou zálohu, po jejímž zaplacení prý člověk obdrží nějakou astronomickou částku, třeba dědictví. Všechno je samozřejmě podvod, jsou známy i případy zneužití poskytnutých osobních údajů.

Celému tomuhle divadlu se říká „phishing“ (upravené „fishing,“ tedy anglicky rybaření), a jde o náhodné oťukávání nic netušících lidí, jestli se na tu nahozenou udičku někdo chytí. A pokud ano, pak se veze.

Je to známý trik, taková stará vesta a je až s podivem, že s tím ti spameři stále otravují. Ale asi jim to občas vynáší, jinak by toho už dávno nechali. Zřejmě se bohužel stále občas dá najít někdo, kdo je tak naivní, že se jim na tu šmejdskou špinavost nachytá.

Autor: Jan Pražák | pátek 14.11.2014 14:48 | karma článku: 13,68 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 18,84

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,06

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26