Francouzské letní pohlazení

Také se už těšíte na léto? Možná si leckdo pomyslí, že je to hloupá otázka teď na samém počátku předjaří. Jenže lidé se dělí na zmrzlíky a otužilé, a já bohužel patřím k těm prvním. A tak všem, komu by přišlo vhod ohřát se aspoň pohledem, nabízím malý výlet do loňského konce srpna na jednu nezvyklou pláž.

Velká část francouzského západního pobřeží, táhnoucího se z jihu na sever od Bayonne až po Bordeaux je pokryta lesy, tvořenými převážně duby a borovicemi. Vysázeli je tam lidé před dávným časem, aby zkrotili písečné duny, které pomaličku a bez ustání posouvaly Atlantický oceán do vnitrozemí. Výjimku tvoří oblast u městečka Gujan-Mestras, kde se naopak obrovská písečná duna, nazývaná „Dune du Pilat,“ stala doslova turistickou atrakcí.

 

I když to na fotce možná vypadá nevinně, svah je poměrně prudký. Pro ty, kteří se při výstupu vzhůru nechtějí bořit nohama hluboko do jemného písku, se nabízí možnost vystoupat po schodech.

 

Ne všichni se sunou nahoru dobrovolně. Nebo se mi to jen zdá?

 

Kdo však vytrvá, je odměněn nádhernými pohledy na moře.

 

 

Na druhou stranu k moři je to podobný krpál, a tak jen málokdo se jde dolů vykoupat.

 

Ještě kousek...

 

Písek byl na povrchu hezky rozehřátý, ale pod několikacentimetrovou vrstvičkou už příjemně chladil. Byla to skvělá masáž pro bosé nohy.

 

Pan pes Julius. Obyčejný turista, průvodce nebo dokonce záchranář? To jsem fakt nepoznal, ale tváří se, že ví, co ho čeká a snad se i těší.

 

Po výkonu nesmíme zapomínat na pitný režim. Není to sice špatné, ale obyčejnému pořádnému českému pivu se to zdaleka nevyrovná.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | středa 4.3.2015 20:59 | karma článku: 18,88 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,42

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,09

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,76