Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lékařům jde jen o peníze ! Ať je hledají ve zlepšení své práce.

Na téma : „Naši drazí a milí lékaři“, bylo napsáno už hodně, přesto bych se rád zastavil u několika detailů. Každému rozumnému člověku musí být jasné, že se jedná o odborářskou akci, která má jediný cíl, více peněz na výplatě. Všechny ty řečičky o touze po reformě a nápravě zdravotnictví jsou jenom dýmovnice vypouštěné na bojišti, aby na vojáčky nebylo tolik vidět. Lékařští odborářští vůdci jsou zkušení stratégové a nemají žádné zábrany a svědomí, jinak by nemohli být odborářskými vůdci.

Lékaři během celé doby vyjednávání nepředložili žádnou koncepci, která by vedla k tomu, aby se peníze na vyšší platy vygenerovaly uvnitř zdravotnického systému, aby se vygenerovaly zlepšením jejich vlastní práce, či práce jejich zdravotnických zařízení, pojišťoven atd. Lékaři se prostě rozhodli o peníze na vyšší platy okrást své spoluobčany. Peníze, které dostanou, pokud ve svém vydírání uspějí, budou chybět jinde. Mohly se za ně pořídit modernější přístroje, mohla za ně být podpořena věda a výzkum, mohlo za ně několik pacientů získat léčbu, na kterou nyní zdravotní systém nemá.

 

Trochu se zapomíná na to, co celou tuhle odborářskou akci spustilo, co naše chytré lékařské hlavičky inspirovalo. Byl to veletrh pracovních příležitostí pro lékaře a zdravotnický personál, který se uskutečnil v Praze a který organizovaly některé regiony z Německa. Zájem o tento veletrh byl obrovský především u generace studentů medicíny a velmi mladých lékařů. Už tehdy měly padat mnohem ostřejší protesty veřejnosti proti odchodům do zahraničí. Už tehdy jsme měli mnohem více zdůrazňovat, že obrovská systémová chyba je už na samém počátku lékařské kariéry, u studia medicíny. Lékař vystuduje ZDARMA (ale nic není zdarma, jeho studium je hrazeno z veřejných prostředků, tedy z kapes daňových poplatníků) a nemusí za to nic vracet.  A to je špatně.

 

V zahraničí přitom existuje naprosto jednoduchý, přehledný a všem srozumitelný způsob jak takovou věc řešit. Studium na univerzitě je jednoznačně oceněno. Každý ví z veřejných listin, kolik stojí studium ekonoma, architekta, lékaře. A každý si může svobodně zvolit, zda bude studovat za své, či bude studovat za peníze veřejné. Pokud se rozhodne studovat za peníze veřejné je jednoznačně, srozumitelně a veřejně určeno, co za to. U lékařů je určeno, jak dlouho musí po studiu pracovat ve státní službě, jaký bude pobírat plat a jakou má šanci na kariéru ve státní službě. Je to naprosto fér, není v tom žádné zneužívání chudáků lékařů. A stát má jistotu, že dostatek personálu ve státních zdravotních zařízeních, které slouží většinou chudší části populace (která je ovšem také daňovým poplatníkem a má tedy nárok na solidní zdravotní péči). Pokud se z této smlouvy chce lékař vyvázat může, ale musí se vyplatit. I to je fér.

 

Státní zdravotnický systém je složitý organismus a musí mít jasnou koncepci a plánování. A k takovému plánování bezesporu patří i personální politika. V systému, o kterém píši má stát možnost velmi flexibilně reagovat na potřeby svých lékařských zařízení počtem studentských míst hrazených státem. Navíc celá řada lékařů zůstává ve státních zdravotních zařízeních nastálo.

 

Neslyšel jsem, že by lékaři přišli například s řešením jak ušetřit obrovské peníze za nadbytečně předepsané a nadbytečně vydané léky. A všem je naprosto jasné, že se u nás s léky neskutečně plýtvá. Lékaři v podstatě nenesou žádnou odpovědnost za množství vydaných léků, protože nemají žádný vliv na velikost balení jednotlivých léků. Velikost určuje farmaceutická společnost. V každé rodině v Česku existuje krabice nebo šuplík s mnoha nedobranými léky, tubami mastí apod. A přitom i tato neskutečně obrovská černá díra našeho zdravotnického systému má jednoduché řešení, vyzkoušené a fungující a úsporné. Např. v Thajsku má každý lékař za povinnost určit přesně, kolik kterého léku potřebujete, podle míry a závažnosti vašeho onemocnění. Zajdete s předpisem do lékárny a v lékárně vám odměří přesný počet prášků, přesnou dílku masti v centimetrech apod. Pacient má jasno, že musí dobrat vše, co obdržel, lékárník pracuje s léky jako lékárník a ne jako distributor potravinových doplňků a lékař je donucen přemýšlet o tom, jaké množství léků opravdu potřebujete a nese za své rozhodnutí odpovědnost. A ušetří se obrovské peníze. Jednoduché, přehledné a fungující.

 

Určitě se dá takových příkladů najít celá řada. Proč s nimi ale přichází laici a ne lékaři ? Protože je mnohem jednodušší podlehnout vábení odborářů a vydírat spoluobčany, než skutečně přemýšlet a hledat řešení.

 

Nutno připomenout, že touha po vyšší výplatě je naprosto legální. Každý z nás se chce mít lépe. Každá nemocnice má své vedení, svého zřizovatele a ti by měli rozhodovat o tom, kdo si na výplatě polepší. Způsob jakým si lékaři říkají o lepší výplaty je hanebný.

Autor: Jan Papež | úterý 15.2.2011 9:35 | karma článku: 33,25 | přečteno: 1793x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)