Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

Pokud si projdete psaná média za poslední tři týdny, zjistíte zvláštní věc, v Egyptě na ulici stojí proti sobě hodní umírnění islamisté a zlá totalitářská armáda. Ano, takto pojmenovávají aktéry egyptského konfliktu české média. Zřejmě vycházejí z postojů vedoucích činitelů EU a pana prezidenta Obamy, kteří se hodných umírněných islamistů zastávají, protože hodní umírnění islamisté se na ulici dožadují dodržování demokratických principů. Vždyť ta zlá totalitářská armáda odstavila od moci hodného umírněného islamistu, demokraticky zvoleného ve volbách a nahradila ho vládou vojenské junty.

„My, obyvatelé Egypta, hodní umírnění islamisté, chceme návrat demokracie a návrat našeho hodného, umírněného islamisty, demokraticky zvoleného prezidenta!“

Dá se proti tomu něco namítnout? Dá se zaujmout opačný postoj? Může si nějaký politik v umírněné demokratické zemi, jako je např. Německo, Francie nebo Česko, dovolit nepodpořit požadavky hodných umírněných islamistů? Může si dovolit nějaký novinář jít proti proudu a nepsat o armádě jako o vojenské juntě, která si uzurpuje moc?  Může, ale riskoval by, že bude odsouzen a peskován a že bude muset svůj postoj vysvětlovat a bude muset pokládat na stůl jeden argument za druhým. Ti ostatní žádné argumenty pokládat na stůl nemusí, nemusí nic vysvětlovat. Je přece správné, odsoudit střelbu do civilistů, je přece správné odsoudit sesazení demokraticky zvoleného prezidenta, je přece správné postavit se za umírněné islamisty, vždyť by místo nich mohli být na ulici jiní islamisté, radikální!

A v tom je ten vtip. Oni už totiž na ulicích egyptských měst stojí, pochodují a útočí radikální islamisté! Ano, jsou to i ženy a děti. Ano jsou to prostí lidé z malých měst a vesnic, kteří přijali pozvání vůdců hodných umírněných islamistů, aby podpořili jejich požadavky. A naše hlavy to neberou, nejsme schopni jen tak přijmout myšlenku, že prostí lidé z venkova a z malých měst, rolníci a řemeslníci, mohou být využiti radikálními islamisty jako lidský štít nebo dokonce jako svatí bojovníci.

Seděl jsem před pár lety v káhirské pouliční kavárně s otcem svého koptského kamaráda. V kavárně bylo hodně živo, chodilo do ní hodně mladých lidí, studentů a studentek. Pokuřovali jsme šíšu a popíjeli silný sladký čaj s mátovými lístky. Noční Káhira bzučela tím svým naprosto jedinečným hlukem, směsicí troubení aut, hluku motorů a křiku lidí. Říkám tomu Káhirská symfonie, protože takový zvuk nemá žádné jiné velkoměsto na světě. Byla pohoda a čas se vlekl tím správným tempem. Starý kopt mi vykládal proč je šťastný, že má Egypt silnou a nezávislou armádu:

„Největší rozdíl mezi křesťany a muslimy, nejen tady v Egyptě je, že křesťané nemají a asi už nikdy nebudou mít svaté bojovníky, kdežto muslimové jich mají, kolik potřebují. Mladý chudý křesťan se snaží najít práci, nějakou obživu, něco, čím by rodině přispěl k přežití. Mladý chudý muslim jde do mešity a stane se z něho svatý bojovník, protože za jeho chudobu může nějaký nevěřící, nebo Západ. Anebo jde do armády, kde dostane oblečení, stravu, střechu nad hlavou a malou mzdu, kterou posílá domu. Bez armády tu běhalo dvakrát tolik svatých bojovníků. A armáda stojí proti svatým bojovníkům za nás, když žádné své svaté bojovníky nemáme.“

Znělo mi to tehdy trochu zaujatě, zamotaně a přehnaně. Teď se mi zdá, že měl starý kopt pravdu. Hodní umírnění islamisté několikrát zapálili jeho kostel a dnes ho hlídá armáda, to mladí vojáci, kteří by jinak byli v mešitě a učili se, že za jejich bídu mohou nevěřící a Západ.

Egypt je velká a lidnatá země. Egyptská společnost má mnoho vrstev, s mnoha naprosto odlišnými zájmy. Udržet takovou společnost v relativním klidu je nesmírně těžké. Evropská nebo Americká pravidla nefungují a roubovat je na takovou společnost je sociální inženýrství, které může vézt jen ke kolapsu. Egypťané stáli desítky let na straně Západu, drželi na uzdě radikály, kteří chtěli vymazat Izrael z mapy světa. Zaslouží si, abychom jim alespoň drželi palce a nehráli s politiky pokryteckou hru na demokracii a spravedlnost. A Egyptská armáda si zaslouží spíš respekt a uznání, než pokryteckou kritiku.

 

 

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 29.8.2013 7:30 | karma článku: 18,48 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Když ublížíš mým dětem, zabiju tě!

Kdyby někdo ublížil mým dětem tak, jak ublížil Petře z Jihlavy, zabil bych ho. To nebyla náhoda, nešťastná rána osudu. Byl to naprosto brutální, nelidský skutek, pro který neexistuje jediné slovo omluvy. Za poslední dva roky jsem dvakrát umřel a dvakrát se znovu narodil. Přesněji, dvakrát jsem byl v kómatu a dvakrát jsem se znovu probral k životu. Teď bojuji s nádorem v ledvině a vím, že vyhraji, vím to. Proč zrovna já mám takovou kliku? Proč zrovna ke mně je osud, Bůh (?), tak milostivý?

7.4.2013 v 10:00 | Karma: 37,17 | Přečteno: 3214x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)