Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sýrie se mění na globální reality show

Už dva roky svět se zaujetím sleduje Syrskou reality show, zvanou občanská válka. S nechutným zaujetím perverzních šmíráků nám štáby reportérů z celého světa předvádí syrské krvavé divadlo. Pro obveselení zhýčkaných světových konzumentů. Dva roky můžeme sledovat takřka v přímém přenosu jak pravidelné, ozbrojené jednotky diktátora Asada útočí na obytné čtvrťi syrských měst.

Vidíme drahé výrobky ruského, leteckého průmyslu jak bombardují civilisty na syrských předměstích. Proč ne? Rusko je přece stály člen rady bezpečnosti OSN. A má tedy odpovědnost za udržování civilizovaných pravidel vedení válek ve světě. Pravda není až tak objektivní. Zejména, vzhledem k onomu zbrojnímu kontraktu ve výši 10 miliard dolarů, které uzavřela ruská vláda s Asadem těsně před vypuknutím opozičních nepokojů. Jde přece o hrubý národní produkt, aktivní finanční saldo a pracovní místa ruských dělníků. Pár desítek tisíc zavražděných syrských civilistů a pár set tisíc syrských uprchlíků jsou jen vedlejší náklady. Navíc Rusko je platit nebude.

Dva roky většina světa mlčí. Co je světu do toho, že se v Sýrii lidé vraždí mezi sebou? Každý má přece svých starostí dost. A každý se podle neoliberálních, ideologických klišé, má starat hlavně sám o sebe. To je věc občanů Sýrie. Raději se do toho nebudeme plést. Když vidíme jak parta darebáků kope do nějakého chudáka na ulici, také se přece nebudeme angažovat. Co my o tom víme a třeba si to dotyčný zasloužil. Co tě nepálí zkrátka nehas. Bohužel z této lhostejnosti vznikly v historii ty největší celospolečenské požáry. Když to nikdo nehasí už v zárodku, potom se nemůže divit, že až ten požár zesílí, tak už se uhasit nedá. A pálí jako čert. I ty, které to původně nepálilo.

 Ale tohle není hra ve stylu Pálí vám to. I když těm co nehasí, co je nepálí, to většinou příliš nepálí. Tohle je úplně jiná show. Hlasy nechme je ať si to rozdají mezi sebou tu budou vždycky. Jenže je tu jedna velká potíž. Říká se jí uprchlíci. Většina obyvatel státu jaksi nemá schopnosti, síly ani zájem účastnit se ozbrojených bojů. Jediným cílem této většiny je nějak přežít. A to se na frontové linii mezi vládou a opozicí jaksi nedá. Zvláště, když se nedá určit kudy ta linie vlastně přesně vede. Jestli občanův potomek dostane do hlavy kulku z hlavní armády diktátora či spravedlivou kulku opozičních sil je tomu občanovi jedno. On by jen rád svého potomka bez zbytečných nových otvorů v lebce. A tak se vydá na cestu pryč.

A původně syrský občanský problém začne najednou zajímat zejména sousední státy. Když vám přes hranice proudí desetitisíce uprchlíků, kteří potřebují jíst, pít, někde být a něco dělat, najednou se občanská válka v Sýrii stává záležitostí Turecka, Iráku, Libanonu. A potažmo i dalších zemí v oblasti. Samozřejmě je možné v rámci zvýšení sledovanosti zpravodajských šotů ze Sýrie postavit po celé délce syrských hranic vysoký plot a sledovat dění v této super reality show pouze kamerami zvenčí i zevnitř. A můžeme využít služeb sázkových kanceláří, které jistě vypíší kurzy na to, kdo v Sýrii zbude nakonec jako ten jediný Vyvolený. Vždyť jak známo, nejlepší zůstanou. Trochu morbidní, trochu nechutné, ale takové už reality show zkrátka jsou.

Hlavně, když to lidi baví a je vysoká sledovanost. Je pozoruhodné, že osudy uprchlíků před občanskými válkami zajímají diplomaty v OSN ze všeho nejméně. Inu proč si zaplevelit vysokou diplomacii blbostmi jako je morálka, slušnost či soucit. No, fuj! Kariérní diplomat není žádný hippie! A když se po dvou letech stane nevyhnutelné. Někdo použije něco z obrovského syrského arsenálu chemických zbraní, tedy zbraní hromadného ničení, jejichž použití proti civilistům je omezeno řadou mezinárodních smluv a závazků. Najednou se začne něco dít. Dost pozdě, ale přece, dalo by se říct. To, že použítí chemických zbraní bylo jednou nevyhnutelné vychází už z jejich počtu v zemi. Sýrie a její armáda jsou co do množství držených chemických zbraní na 4.místě na celém světě. Jejich použití muselo přijít.

Argumenty některých fandů diktatury ve stylu, proč by Asad používal takové zbraně právě teď, když k zemi byli inspektoři OSN, je trapný. Hledat logiku v činech šíleného diktátora je zbytečné. Navíc je to důkaz, že diktátor nemá pod kontrolou nejen území vlastního státu, ale ani velení vlastní armády. Upřímně je mi úplně jedno zda vyhraje ve sporu Rusko, které porušuje některá lidská práva svých obyvatel, nebo USA, která dělají v podstatě totéž

Zajímá mne jen osud syrských civilistů a uprchlíků ze země. Mám dost telepatů, kteří vždy nejlépe vědí, co si většina obyvatel Sýrie myslí, či co vlastně chtějí. Nemám rád odborníky ani amatéry, kteří ví, že stabilita diktatury je pro všechny zúčastněné lepší než chaos demokracie. Jediný kdo má právo rozhodovat o politickém systému ve své zemi mají být její obyvatelé. A neznám lepší způsob, než skutečně svobodné hlasování. Jeho vypovídací hodnota je vždy lepší než dohady vyvolených. Takže jsou mi ukradené demonstrace šílených pacifistů či fanatických anti Amerikanistů. Tito lidé syrským civilistům rozhodně nepomohou.

Raději bych se spolehnul na mimořádné schopnosti amerických a francouzských letců. S těmi se dá alespoň pracovat. A v Libyi dokázali uspět. Desetitisíce libyjských civilistů jim vděčí za svůj život. Vždycky vsadím na svobodné hlasování obyvatel proti mínění diktátora a jeho příznivců. Vždycky vsadím na vojenskou pomoc zvenčí, která dostane diktátora na kolena a umožní svobodné hlasování. Vždycky vsadím na demokracii a dodržování lidských práv proti diktatuře a porušování lidských práv a svobod. Vždycky mne zajímá prospěch obyvatel země a jejich mínění, než odhady politických komentátorů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Janota | úterý 3.9.2013 14:17 | karma článku: 20,61 | přečteno: 2771x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130043x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13416x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.