Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč Zeman vyhrál?

Podařilo se mu zkrátka získat víc voličů. Oproti prvnímu kolu získal. Zeman téměř dalších 1,5 milionu voličů k těm svým 1,24 milionu z prvního kola. Karel sehnal něco přes milion. Z některých výzkumů vyplývá, že až 22% Zemanových voličů volilo zkrátka menší zlo. Zeman byl v jejich očích menším zlem než Schwarzenberg. Což se dá pochopit. Nikoliv však omluvit. Těchto asi 500 tisíc voličů je zhruba rozdíl mezi oběma kandidáty. Zemanovi se celkem úspěšně podařilo získat voliče v krajích jejichž obyvatele se efektivně podařilo vystrašit majetkovými nároky sudetských Němců. Když jde o peníze, tak si průměrný český člověk cestu k volební urně vždycky najde. Podpora špiček landsmanšaftu Karlovi se ukázala jako pověstný polibek smrti.

To, že se muž minulosti Zeman nebude v kampani zabývat nějakými plány či politickými vizemi do budoucna bylo zřejmé. Co také čekat od bezmála 69 letého politika za zenitem výkonnosti. Postavit ovšem celou kampaň v druhém kole na proslulé české malosti, xenofobii a vlastenčení, bylo vskutku geniální. A nakonec účinné. Strach o majetek převážil váhy voličské přízně zejména v krajích, které původně volilo více Karla než Zemana. Hlavně pohraniční kraje Plzeň, České Budějovice a Liberec. Střední Čechy byly bonus.

Dalším důležitým faktorem Milošova úspěchu, kromě zřejmé Karlovy hlouposti a senility, bylo zapojení českých médií. Poděkování Miloše českým prodejným médiím bylo upřímné a zasloužené. Po mediální kampani, která Karla natřela na růžovo a ze Zemana udělala ďábla v lidské podobě, není divu, že jistě nemalá část voličů se rozhodla volit Miloše čistě jen z pouhé zlomyslnosti. Málokdo z voličů ze sebe nechá dělat nesvéprávného blbce, zvláště když se o to pražská soukromá i veřejnoprávní média tak usilovně snaží. Dlouhodobá mediální negativní kampaň snad měla po pěti letech částečný úspěch v likvidaci Jiřího Paroubka. Ale dvoutýdenní kampaň byla odsouzena k neúspěchu. Její důsledky pro protěžovaného kandidáta byly naopak výrazně kontraproduktivní.

Je to poučení pro novinářské zejména pražské prostituty, že méně někdy znamená více. A přemýšlet před tím, než něco napíšu může být prospěšné. Bez ohledu na to co říká šéfredaktor. Také trapné bolševické způsoby pražské kulturně-národní fronty, které si včetně bojovníka za demokracii Stránského a normalizačního režiséra Bočana, nebyly dost voliči oceněny. A z 50.let minulého století si někteří vzali za své populární bolševické heslo, kdo nejde s námi, jde proti nám. To také v 21.století nepůsobí příliš moderně. Zvláště v demokracii.

 Samozřejmě ještě dlouho nebudeme v této zemí slyšet projev poraženého kandidáta na úrovni pokorného a sjednocujícího projevu republikánského senátora McCaina po porážce od Baracka Obamy v roce 2008. Stejně tak asi dlouho neuslyšíme tak velkorysé ocenění protivníka jako to z vítězného projevu Obamy. Je to tím, že kandidáti v českých prezidentských volbách se těžko mohou přiblížit charakterovým a morálním vlastnostem kandidátů v amerických prezidentských volbách. Dalším faktorem vítězství Zemana byla pověstná láska obyvatel venkova a malých měst z celé republiky k pijavici vysávající finance generované v regionech Česka, která si říká Praha. Tato žumpa na Vltavě je u většiny obyvatel českých a zejména moravských regionů oblíbená jako chřipková epidemie. Takže Karel jako reprezentant této stověžaté stoky to nemohl mít lehké.

Také jeho straničtí spolupracovníci, kteří byli v čerstvé známosti, na rozdíl od stejně morálně nevybavených kamarádů Miloše na které už se zapomíná, v kampani Karlovi příliš nepomohli. Drábek a jeho protiústavní nucené práce, pro které zvedl Karel ruku a Kalousek a jeho podvod na důchodcích, kterým po zvýšení DPH místo valorizace důchodu ukázal dlouhý nos a peníze věnoval církvím, také k úspěchu prostě příliš nepřispěli.

A tak Miloš vyhrál volby. Radost z toho nemám. Raději bych měl na hradě charakterního prezidenta s čistým morálním štítem. Ale s touto představou jsem se rozloučil už po prvním kole. Posledních 10 let jsem se styděl za prezidenta České republiky. A tento bezcharakterní Klaus nikdy nebyl mým prezidentem. Některé věci se zkrátka nemění. Nyní se budu nejméně dalších 5 let stydět za prezidenta České republiky a tento bezcharakterní Zeman nikdy nebude mým prezidentem!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Janota | pátek 1.2.2013 19:29 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13419x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.