Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odkaz Johnyho Hrona.

John Hron se narodil v lednu 1981 ve Švédsku. Jeho otec byl emigrant z Československa a jeho matka Švédka. Johny byl normální kluk. Byl fyzicky velice zdatný. Věnoval se rychlostní kanoistice a ve svých 14 letech získal bronzovou medaili ve své věkové kategorii na mistrovství Švédska. Od svých vrstevníků se lišil svým otevřeným odporem k extremismu, násilí, rasismu a neonacismu. Jeho škola a městečko bylo terorizovano skupinou mladých skinheadů, kterým tento kluk pil svým neohroženým a nebojácným postojem krev. Jejich nenávist se zvětšovala. Vzhledem k Johnyho fyzické kondici nebylo lehké šikanovat tohoto atleta stejným způsobem jako jeho mladší a slabší spolužáky. Přesto se o to tito novodobí náckové pokoušeli jinými způsoby. Johny se s tím nikdy nikomu nesvěřil ani svým rodičům. Natož, aby si snad stěžoval. Nesl svůj úděl statečně a bez reptání. Na jeho názorech a přesvědčení se nic nezměnilo. Až nenávist nacistů dostoupila svého vrcholu. Bylo to právě před 15 lety.

17.srpna 1995 stanoval přes víkend Johny se svým spolužákem u nedalekého jezera. Čtyři mladiství skinheadi se rozhodli pro svůj odporný čin. Notně posílení alkoholem se vydali v noci k jezeru. Zákeřné zezadu napadli Johnyho. Po úderu lahví zezadu do hlavy Johny ztratil vědomí. Všichni čtyři Náckové si ho poté podávali. Mučili jej, kopali do něj svými vysokými botami. Po dvouhodinovém řádění vyvrcholilo násilí těchto lidských bestií tím, že zmláceného mladíka polili benzínem a zapálili. Poté jeho hořící tělo hodili do jezera. Ve studené vodě se však Johny probral a z posledních sil doplaval na břeh ostrova uprostřed jezera. Když to mladí skinheadi viděli jejich zuřivost dostoupila vrcholu. Tentokráte se zaměřili na Johnyho kamaráda a spolužáka. Začali jej týrat. Kamarád volal o pomoc. Johny byl těžce zraněn, popálen a relativně v bezpečí. Přesto nezůstal nečinně sedět, ale vydal svému kamarádovi na pomoc. Bojoval statečně. Přesto podlehl přesile. Všichni čtyři náckové kopali zuřivě do jeho těla několik dalších hodin dokud nezemřel.

Díky Johnyho návratu se jeho kamarádovi podařilo uniknout, utéct a zachránit si život. Při kopání do těla Johna Hrona se skinheadi soustředili hlavně na hlavu a obličej. Znetvořili jeho tělo takovým způsobem, že ani jeho vlastní rodiče nebyli schopni svého syna později identifikovat. Viníci byli zatčeni a postavení před soud. Všichni byli nezletilí a za vraždu dostali tresty ve výši 6 let odnětí svobody. Po absolvování poloviny trestu byli propuštění na svobodu. Za pouhé tři roky! Johnyho rodiče smrt jejich jediného syna úplně zdrtila. Dokonce se na čas rozešli. Po směšném rozsudku nad jeho bestiálními vrahy se rodiče rozhodli vytvořit nadaci Johnyho Hrona. Od té doby již téměř 15 let objíždí švédské vesnice a městečka a varují obyvatelé před lhostejností k extremismu a neonacismu. Pořádají přednášky v kostelích i školách. Odkaz Johnyho Hrona tak žije dál i 15 let po jeho násilné a mučednícké smrti.

Nenávist k jeho osobě, však vede až za hrob. Jeho zbabělí vrazi jsou sice na svobodě, užívají si svobody, založili rodiny a výchovávají další generaci neonacistů. Přesto se stal hrob Johnyho Hrona cílem útoku švédských skinheadů. 6 let po jeho smrti v roce 2001 neznámí pachatelé znesvětili jeho hrob a s pomocí těžké techniky svrhli půl tuny těžký náhrobek u jeho hrobu v rodném městečku. Příběh Johnyho Hrona je varováním všem svobodným lidem, že jejich samozřejmá svoboda není nic jiného než velmi křehká hodnota. A že je svoboda velmi vzácná komodita a neměli bychom se jí dobrovolně vzdávat či jí dokonce vyměňovat za jiné tzv.podstatné hodnoty. Odkazem je také to, že nesmíme tolerovat nenávist, která produkuje bezuzdné násilí na bezbraných členech naší společnosti. Násilí na dětech, které nenesou žádnou vinu. Dnes jsou útočnící jejichž oběti byla malá Natálka z Vítkova snad jen parta mladíků, která se nechala svést na špatnou cestu.

Dnes jsou možná tzv. Skinheadi pro někoho sympatičtí bojovníci proti tzv.nepřizpůsobivým skupinám obyvatel. Ale pokud bude většina společnosti jen mlčet k násilí a odporným excesům party holohlavců, potom se bude množství těch nepřizpůsobivých stále zvyšovat. A nakonec bude nepřizpůsobivým každý, kdo má jen jiný názor, než je schválený názor neonacistů. Každý z nás se tak může jednou ocitnout v kůži Johnyho Hrona. V kůži člověka, který byl zákeřné zavražděn jen proto, že nesklonil hlavu a odmítl tolerovat zbytečné a primitivní násilí ve svém okolí. Vzdát se dobrovolně své svobody je to nejponižující co může svobodný člověk udělal. Je lépe zemřít jako svobodný člověk než žít desetiletí jako bezprávný otrok. Život se prostě nedá plnohodnotně vyměnit za pouhou existenci či přežívání. Svědomí se nedá podvést tak snadno. A nepřebijí jej ani výmluvy ani alkohol. Je to základní karmický princip. Cokoliv špatného v životě udělám to se mi dříve nebo později vrátí i s úroky. A když ne v tomto životě tak v tom příštím.

Chtěl jsem jen vzpomenout na krátký obyčejný a předčasně zbytečně zmařený život mladého člověka. Člověka, který ve svém mladém věku svými morálními a mravními postoji a svým postojem k lidské svobodě, ukazuje dodnes cestu všem, kterým vadí lhostejnost a bezcitnost některých našich spoluobčanů. V úterý 17.srpna to bude rovných patnáct let od smrti mladíka s tváří a postavou boha celého severu. Od smrti statečného a udatného mladého muže. Dnes by žil svůj obyčejný a normální život. Založil by si rodinu a vychovával své vlastní dětí. Někdo se rozhodl, že si Johny toto obyčejné lidské štěstí nezaslouží a předčasně ukončil jeho život. Udělal to obzvláště zavrženíhodným a odporným způsobem. Na každého čeká jeho skutečná vyšší spravedlnost. Pokud je lidmi stvořená bohyně spravedlnosti slepá tak věřím, že ta opravdu nejvyšší spravedlnost má oči i uši na svém místě. Spravedlivý člověk byl zavražděn. A každou takovou smrtí umírá kousek víry v lepší svět. A zároveň ožívá touha po tomto lepším světě!

 

 

Autor: Jaroslav Janota | pondělí 16.8.2010 14:09 | karma článku: 43,31 | přečteno: 10855x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130049x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13429x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3419x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.