Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Legitimní vyjednávání českých lékařů.

Lékařský odborový klub se rozhodl, že po 20 letech slibů už toho jeho členové mají dost a začal legitimně vyjednávat o navýšení platů českých lékařů. Jejich originální akce nese hezký název Děkujeme, odcházíme. Proč ne? Každý zaměstnanec, lékaře nevyjímaje má nezadatelné právo dát výpověď. Tak k čemu ten rozruch. Několik tisíc lékařů podalo výpověď. Jsou ochotni je vzít zpátky pokud budou splněny jejich oprávněné požadavky. Samozřejmě z úst politiků Gaunerovy korupční vládní koalice a jejich asociálních voličů se objevily běžné arogantní výrazy o vyděračských odborářích a braní pacientů jako rukojmí a ostatní otřelá a běžná klišé, které se objevují vždy, když nespokojeni občané tohoto státu řeknou dost a přestanou držet hubu a krok. Tentokráte došla trpělivost českým lékařům. Je paradoxní, že běžný český zaměstnanec má jedny z nejvyšších odvodů na zdravotní daň. Ale na druhou stranu patří Česká republika k zemím, kde se na zdravotnictví vydává mnohem méně prostředků(měřeno procentuálním podílem z Hrubého Domácího Produktu)než je průměr zemí Evropské unie.

Přesto je český systém veřejného zdravotnictví jedním z nejefektivnějších v Evropě. Zkrátka za málo peněz umí český zdravotní systém opravdu hodně muziky. Čím je to asi způsobeno? Rozhodně neleží zakopaný pes v efektivním rozdělování prostředků získaných ze zdravotní daně(či pojištění)prostřednictvím sítě českých zdravotních pojišťoven. Spíše naopak. Pojišťovny mrhají penězi na každém kroku. Jen náklady na správu pojišťoven vyvádějí z finančních prostředků primárně určených pro klienty zdravotnického systému obrovské sumy peněz. Náklady na léky jsou v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Náklady na služby spojené s ubytováním a stravováním dosahují v českých nemocnicích téměř poloviny prostředků z peněz určených na zdravotnické služby. Celá efektivita našeho zdravotnického systému tedy spočívá v levné pracovní síle.

Tedy v mizerně placených lékařích a zdravotnickém personálu ani nemluvě. Ač se dlouhá léta hovoří o reformě zdravotnictví, skutek utek. Trapné zavedení regulačních poplatků udělalo z našich lékařů pouze výběrčí hajzl báby na veřejných záchodcích, které také vybírají obolus v hotovosti za návštěvu svého veřejného pracoviště. A vytáhlo pár miliard korun(podle odhadů 5-6 miliard)ročně navíc, většinou z našich důchodců a chronicky nemocných osob. Pokus o privatizaci veřejných nemocničních zařízení nepovažuji za reformu, ale za normální krádež státního majetku. Ostatně jak už to v kruzích politiků ODS a jejich voličů chodí. Jen takový projekt elektronických zdravotních knížek IZIP vytáhnul z peněz určených zdravotnictví celých 700 miliónů korun. Taková celostátní verze pražské opencard. Kdyby se odstranilo plýtvání finančními prostředky v českých zdravotních pojišťovnách získalo by české zdravotnictví řádově miliardy korun navíc. A o tyto peníze se přihlásil lékařský odborový klub.

Čili žádné peníze ze státního rozpočtu jak se snaží vsugerovat české veřejnosti naše korupční vláda s panem Špinavým v čele. Je škoda, že právě tuto skutečnost lékařský odborový klub lépe mediálně neprodal veřejnosti. Lékaři chtějí zkrátka svůj díl koláče z finačních prostředků určených na veřejné zdravotnictví. Tedy nic nelegitimního. Letos končí poslední přechodné období na volný pohyb pracovních sil, které si vymohli naší sousedé z Rakouska a Německa. A naší lékaři a jejich schopnosti mají v Evropě velmi dobrý zvuk. Tak proč by nevyužili příležitosti dostat zpět ty finanční prostředky, které se v minulých letech ztratily v bezedných kapsách zástupců farmaceutických firem a lobistů zastupujících zájmy těchto nadnárodních firem. Proč by se měli právě lékaři jako mimořádně kvalifikovaná pracovní síla uskrovňovat, na úkor gaunerů a darebáků, kteří v tom umí lépe chodit. Nastal prostě čas zdůraznit, že profese lékař není povolání jako kterákoliv jiné. Samozřejmě i zástupci jiných profesi mají právo žádat vyšší finanční ohodnocení své práce. 

 Nebyl problém ještě před takovými deseti lety vysvětlit, že zkrátka nemůžeme mít stejné platy jako v sousedním Německu, neboť životní náklady jsou v Německu také nesrovnatelně vyšší než v nás. Ovšem za těch 10 let se mnohé změnilo. Vstoupili jsme do Evropské unie a životní náklady v Česku začaly dost podstatně růst. Mnozí máme ještě v živě paměti kecy představitelů firmy ČEZ o tom, že je nutné srovnat ceny elektřiny s cenami evropskými. O srovnání platů nepadlo ani slovo. V současné době jsou ceny některého zboží v Německu nižší než u nás. Včetně třeba motorové nafty a pohonných hmot vůbec. Přesto německý začínající lékař bere nástupní plat v hodnotě sedminásobku nástupního platu lékaře českého. Něco patrně nebude tak úplně v pořádku. Řekněme si upřímně, že podobná situace je i v jiných profesí. Nicméně asi nebude tak velký problém nahradit odcházející pracovníky z jiných ne až tak kvalifikovaných profesí. Jistě se to podepíše na kvalitě služeb,ale zcela jistě to přímo neohrozí tolik lidských životů jako u povolání lékaře.

Nějak si nedokáží představit rekvalifikační kurs pro dlouhodobě nezaměstnané na obor všeobecný chirurg v délce trvání 6 měsíců zakončený mezinárodně uznávanou zkouškou. Reakce na naprosto oprávněné požadavky lékařů byly opět vrcholem vládní trapnosti. Místo diplomatického vyjednávání zupácké a arogantní výhrůžky. Obzvláště mne pobavila výhrůžka ministra zdravotnictví o krizové situaci a stavu nouze. Situace kdy by byli lékaři zatýkání a pokutováni za to, že nepřišli do práce ze které dali výpověď jako by vypadla z knihy nápadů některého z předlistopadových bolševických papalášů. Jak vidno současní modří bolševičtí papaláši se jim podobají jako vejce vejci včetně našeho českého Husáka na hradě. A je celkem jedno jestli pochází z vládnoucí modré státostrany či z jejího TOP béčka. Případně by ministr zdravotnictví mohl nechat shánět neposlušné lékaře pod hlavněmi a bajonety na pracovní krizovou směnu. Ostatně není to první milovník nucených prací z naší pravičácké elity. Pomineme-li současného premiéra pana Špinavého dříve úspěšného ministra nucené práce a asociálních věcí. Také jeho nástupce má své sklony zakódovány už ve svém sympatickém příjmení Drábek. I když nechápu proč ta zdrobnělina. Na druhou stranu je třeba souhlasit s ministrem zdravotnictví. V této zemi už dlouho panuje stav nouze. Už od doby kdy moc převzala tato vláda. Je to jedna z nejhorších živelních katastrof co nás mohla potkat!

Navíc mi nějak chybí ideologické zhodnocení situace ze strany ideologa Drobila. Jak je možné, že čeští lékaři nebyli obviněni z toho, že se nechali politicky zneužít? Vždyť přece platí, že co odborář to socan!   
 
          

Autor: Jaroslav Janota | pátek 14.1.2011 12:24 | karma článku: 19,91 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130049x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13429x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3419x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.