Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

2. S bráchou na kole po Thajsku, Kambodži a Laosu 2011/2012

V první řadě jsem se chtěl zastavit u obávaných bangkockých záplav, ke kterým bylo všude na internetu, ba i z oficiálních zdrojů přímo z thajské ambasády, tak málo informací. 

       V první řadě jsem se chtěl zastavit u obávaných bangkockých záplav, ke kterým bylo všude na internetu, ba i z oficiálních zdrojů přímo z thajské ambasády, tak málo informací. Nikdo nám nedokázal pořádně říct jak to vlastně v Thajsku se záplavami vypadá, jak to vypadá v centru, pouze jsme byli odkázáni na stránky thaiflood.com/en, kde byla ta samá povodňová mapa v průběhu celého měsíce de facto beze změny a zóny v centru byly označeny jako mnohokrát postižené, jaký si z toho má člověk vlastně udělat obrázek? Nakonec jsem našel asi týden starý článek nějaké anglické fotoreportérky na toto téma, který ovšem vyzníval taky celkem nejednoznačně, jakože je to v pohodě, ale opět byly na fotkách zatopené ulice. Zkrátka jsme to museli risknout i přes tyto nepříliš povzbudivé informace a jaký byl výsledek? Vše se ukázalo jako naprosto nafouknutá bublina - nikde jsme neviděli jediné zatopené místo, ani v centru, ani po cestách taxíky, ani při brouzdání po Khao San. Nechci tím vůbec podceňovat fakt, že záplavy tu proběhly a že byly nejtragičtější za posledních 50 let, jenom se zase ukazuje, že katastrofické zprávy ala TV Nova, nejlépe s dramatickou hudbou v pozadí, si pak už žijí vlastním životem a zbývá jen odhadovat, zda Thajsko utrpělo více povodněmi anebo důsledkem rušení zájezdů a dovolených v důsledku těchto zpráv..

       Další dva dny jsme zasvětili radovánkám v centru Bangkoku a po hříchu nás to nevyšlo zrovna nejlevněji, takže to, co jsme ušetřili na hotelech a jiných výhodných koupích, jsme obratem nechali v srdci velkoměsta. Kdybych to měl shrnout, tak jsme se podívali na mrakodrap, kde sídlí můj zamilovaný bar Vertigo, usazen přímo na jeho střeše (dovnitř jsme se ovšem bez předchozí rezervace nedostali), nenechali jsme si ujít divokou jízdu tuk-tukem spolu s našimi americkými kámoši, které jsme potkali a samozřejmě jsme se taky spálili na střešním bazénu. Všechno to mělo poměrně závažné vyústění, a to že Ríša dostal tak silné žaludeční potíže spojené se zvracením do krvava zbarveného hlene, že jsme museli navštívit místní ambulanci, kde mu lékař píchnul injekci a naordinoval mu nějaké brášky, které musí dobrat až do konce. Co nás však teď trápí nejvíc je fakt, že ve tři ráno jsme se teprve vrátili z ambulance a zítra večer už máme odjíždět ze severního vlakového terminálu směrem do nejseverovýchodnějšího cípu Thajska na hranicích s Laosem a nezbývá než pouze doufat, že to zabere a že budeme moci vyrazit. Máme rovněž už koupené lístky, které nebyly zrovna levné (2400 bathů, 1200 Kč), ty nejdou přeložit a pokud tam zítra nebudeme tak prostě rovnou propadnou. Další věcí je, že Ríšovi je tak blbě, že nemůže ani spát, a tak si prodlužujeme pokoj ještě o půl dne za poloviční cenu, abychom měli klidný azyl alespoň do večera, a pak se uvidí.

Autor: Jan Novotny | středa 5.2.2014 20:23 | karma článku: 6,65 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Jan Novotny

Poslední den na cestě, Thasko na kole 2014 (21)

Poslední noc se spalo dobře, sám od sebe jsem však vstal už o páté, protože mě probudil nějaký pes a stejně jsem chtěl dnes vstávat brzo, protože bych se chtěl dostat do města Hat Yai vzdáleného odsud teď už 200 kilometrů včas.

23.3.2014 v 12:59 | Karma: 10,77 | Přečteno: 381x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Cape Yong Star, Thajsko na kole 2014 (20)

Ráno vstávám těsně před svítáním, rozepnu stan a až potom otevřu oči. To dělám schválně, protože ten pohled je to nejkrásnější probuzení. Chvíli jen tak zírám na ty obří „muffiny“, které se tu tyčí z mořského dna v podobě vysokých skal a potom jen tak sedím, a pak pomalu, ale opravdu pomalu vstávám, jak by řekl pan doktor v podobě pana Hrušínského ve Vesničko má středisková.

22.3.2014 v 12:59 | Karma: 9,85 | Přečteno: 278x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Pláž Hat Chao Mai, Thajsko na kole 2014 (19)

Tato pláž je opravdu z těch rušnějších, ale jenom, co se týče ruchu kolem, jinak mě nikdo v noci nevyrušoval, že by mi lítal kolem stanu nebo mě budil. To ne, ale nebyla to úplně jedna z těch komfortních, nad kterými jenom vydechnout aaach...

21.3.2014 v 12:40 | Karma: 10,92 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Ko Phi Phi – ráj na zemi,Thajsko na kole 2014 (18)

Ráno se probouzím už lehce před šestou, což je obrovská výhoda spaní na pláži a přitom se cítím dobitý a odpočatý. Po rychlém sbalení jdu na policejní stanici pro kolo, kde už hlídkuje můj starý známý četník. Je samá sranda a hned mi nabízí kafe, které je tedy vynikající, a tak ho „stáhnu“ ještě o jedno, a také říká, že kdykoliv tu budu chtít znovu přespat, tak se mám na něj obrátit a jsem tu vždy vítán. Další fantasticky nabíjející setkání s člověkem, který se takřka jenom směje.

20.3.2014 v 12:07 | Karma: 12,48 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Jan Novotny

Krabi,Thajsko na kole 2014 (17)

Pod staletým stromem se to spalo celkem v klidu, dokonce byla k ránu i trochu zima, ale spíš bych to definoval jako chládek, takže jsem se pořádně zachumlal. Vzhledem k tomu, kolik tady mají psů, byl v noci celkem klid, jenom jeden vytrvalec neustále dával vědět, že on je tady pánem, ale kolegy se mu do „ňákejch větších akcí“ naštěstí přeštěkat nepodařilo...

19.3.2014 v 12:45 | Karma: 12,07 | Přečteno: 580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Nový masivní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  16:14

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024,  aktualizováno 

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Projezdil jsem více než 50 zemí světa na kole, ale nejsem klasický cestovatel, dělám spoustu úplně jiných věcí, kreativu, marketing, organizuji akce, festivaly, atd., což myslím, že i stylu mého psaní propůjčuje určitý druh jinakosti. Rád se zamýšlím nad tím, co vidím kolem sebe, když cestuji a za jeden z největších darů cestování považuji možnost srovnávat.

Seznam rubrik