Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Pěveckém Mužském Sboru Smetana.

Už jako malý předškolní kluk jsem rád zpíval. Měli jsme prádelnu s betonovou podlahou a stěnami s nádhernou akustikou.Tam jsem zkoušel svoje pěvecké umění. Leč ani Caruso, ani Pavaroti, ba ani Karel Gott ze mne nikdy nevyrostl.

Později ve věku dospívání jsem k nelibosti mých spolužáků i některých kamarádů  v muzice šel vždy proti proudu. I když jsem měl rád mnohé 'big bandy' jako byli Louis Armstrong, Dizzy Guilespi, Billy Halliday Glenn Miller a Vlastimil Kloc, kde nějaký čas hrál i můj bnratarnec Rudla Suk na pozoun, stále vládla mému vkusu hudba klasická. Pokoušel jsem se dokonce stát houslovým virtuosem, leč můj trpělivý učitel v Dolních Počernicích u Prahy, Rudolf Sysel mne dotáhl jenom k třetí stránce houslové školy Jana Maláta a posléze poradil mým rodičům, aby nevyhazovali peníze za mé hraní. "Ten kluk nemá vůbec sluch" Skončil jsem tedy s mučírnou  páně Sysla, leč o svém hudebním sluchu jsem měl poněkud  jiný názor. U těch houslí mne odrazoval ten hrozný skřípavý zvuk vydávaný tím klasickým nástrojem, když po těch nebohých strunách brázdil  smyčcem virtuos jako jsem byl já. To mně naprosto odradilo od hraní na housle. O trpělivosti, která je při hraní tolik potřebná ani nemluvě.

Moje starší sestra Helena měla hezký jemný soprán. Cvičila se pod odborným vedením vynikajícího učitele pana Roznera a zakotvila v ženském pěveckém sboru řízené Janem Khunem. Zpívání jsem tedy zažil doma dost. Můj otec ještě před válkou několik let zpíval v mužském sbpru Typografia, tehdy  vedený Vojtěchem  Bořivojem Aimem. Otec měl krásný lyrický tenor silné fistule a vyzpívat 'háčko' nebyl pro něj problém. Protože jsme byli členy Církve bratrské zapojil jsem se do zpívání mužského sboru SMS, který byl sborem celodominačním.a který řídil výborný Dr. Bohumil Kejř. Ten sbor čítal průměrně 45 zpěváků. Byl založen v roce 1956 a skončil v roce 1994 pro nezájem mladých, kteří dávali přednost ohlušujícímu třískání do bubnů.

Bylo zajímavé, že tento mužský po výtce církevní sbor neměl žádné potíže s komunistickou mocí. Zřejmě jí vyhovovalo to, že existence takového tělesa dělala dojem náboženské svobody. A potom, muzicírovat, to Češi mohli vždycky. Sbor SMS (Spojený Mužský Sbor) později přejmenovaný na 'Mužský Sbor Církve bratrské') se vypracoval do slušné úrovně. Zpívali jsme i náročnější věci duchovního rázu, Griegova Olava Trygvasona, kde basový part mistrně zvládl Standa Černý. Rovněž pásmo černošských spirituálů, které spojil v jednu kantátu člen svazu skladatelů Zdeněk Čep, Několik sborů od Petra Ebena, J.B. Foerstera a Bedřicha Smetany bylo částí našeho kmenového reperetoiru. Jeden z členů sboru se v letech šedesátých zapojil do rozhlasové soutěže o nejlepší nahrávku amatérského sboru písní 'Modlitba' od Bedřicha Smetany, zpívaný naším SMS. jeho nahrávka získala první cenu. Problémem dnešních pěveckých sborů je "nedostatek" tenorů. Ty se jaksi už nerodí. Měli jsme ale několik výborných tenorů, Mého otce Honzu Marka staršího, Venouška Šimu, který přesně intonoval a Jiřího Nováka, který též externě zpíval ve sboru Čs. rozhlasu, kde se seznámil s dirigentem pěveckého sdružení Smetana.

Každým rokem, ještě v letech padesátých a šedesátých jsem chodil na  koncerty sdružení Moravan, který dirigoval Josef Veselka a na tradiční vánoční koncerty Moravských učitelů. Už v říjnu bývaly lístky vyprodány. Ten sbor dirigoval absolutní sluchař Jan Šoupal, tenoři jako Jan Jokl, pan Tauber, baryton Oldřich Halma, to byli skvělí zpěváci.

Musím se zmínit o jedné zajímavosti, a tu trochu odbočím. Každý koncert 'Moraváků' zpěváci zakončili krátkým sborem..."Moravěnko drahá máti, o jak krásná jsi ty zem...."

Takovéto zakončení koncertů se zřejmě komunistickým mocipánům nelíbilo a tak ji jednoduše zakázali. Moraváci tedy zyzpívali jinou na slova Josefa Václava Sládka..

"Jako hrdlička, když houkne střela do nebes klenutí,

nám z kraje písen odletěla Bůh ví kam..."

(Ta písen' byla zakončena mohutným emocionálním fortem...)

Hrdličko bílá vrat' se k nám, jak jsi tak smutná celá 

s tou zkrvavenou perutí!!"

Obecenstvo povstalo s bouřlivým potleskem

Další rok už zase Moraváci končili svoji 'Moravěnkou'...Komunisti se zřejmě chytili za nos.

Toužil jsem zpívat ještě v nějakém sboru, kde bych mohl vyzkoušet něco jiného.. Už zmíněný Jiří Novák mně představil sbormistrovi Vladimíru Doležalovi, který dirigoval Pražské Pěvecké Sdružení Smetana.

Vladimír mne přijal. Mám obavy, že to byla spíš z nouze ctnost. Sbor stárnul, zájem mladých žádný. Prostředí sboru bylo velice přátelské, byl jsem vřele přijat. Ve sboru bylo hodně katolických intelektuálů, někteří 'bratři' byli narození ještě v devatenáctém století, bratr Linhart byl tehdy Dvaadevadesátiletý kmet, už nezpíval, jenom chodil na zkoušky, nemohl jaksi přestat, už zpíval jako člen Smíchovské šestnáctky, ze kterého později sbor vznikl. Předsedou sbpru byl Dr. Očenášek, výborný člověk. Tenoři Karel Zita, Mirek Štanc, Toník Joneš a Miloš Matějka, výborný solista, basista Lád'a Kouřimský, Mirek Sajchrt, kmet takřka devadesátiletý, bratr Volavka, můj mentor, člen Sokola ještě na sklonku devatenáctého století...prostředí opravdu bratrské, i politicky 'košer¨, tam jsme mohli voně mluvit.

Dirigent sboru, Vladimír Doležal byl zároven profesorem na konzrvatoři, kde přednášel hudební teorii, a regenschori v katolickém kostele Svaté Ludmilly ve Chvalech u Prahy, kde byl i jako malý pokřtěn. V to kostele jsme zpívali několikrát, nejvíce madrigaly, muziku renesanční doby. 

Sbor byl ale pod kontrolou státní moci a tak jsme mnoho 'věcí' zpívali jen pro foro interno. Vše podléhalo přísné cenzuře. Jednou v roce 1965 jsme byli nadirigováni do hotelu Tichý na Žižkově kde jsme měli zazpívat pro žáčky místních škol několik pokrokovývh písní k dvacátému výročí osvobození. Zapěli jsme písen "Směélo tavárišči v nogu" tomu přednesu jsme dali takový teutonský způsob 'Liedertáflu¨, opravdu jsme to řízně zapěli. Potom jeden sbor od nějakého plukovníka Čs armády, který složil na slova jednoho sovětského bojovníka. "Rytmus útoku ted' žene srdce mé..." K tomu pění pronesl Dr Očenášek několik slov. Mimo jiné řekl, že "Rudá armáda přišla do Německa před dvaceti lety, a jak víme, je tam dodnes...".a když se otočil, aby se zařadil mezi ostatní zpěváky polohlasně, ještě v 'dostřelu' mikrofonu řekl: "Já vám dám vy bejci dvacáté výročí.."Bylo těžké udržet smích.

V letech 1967 a 1968 byl sbor pozván na britský ostrov Man, aby se zůčastnil pěveckého festivalu každoročně pořádaného panem Harrry Pickartem, inspektorem hudební výchovy škol na ostrově. Rozhodl jsem se též zůčastnit. O tom v příštím blogu.

sbor

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Marek | úterý 1.6.2021 2:14 | karma článku: 14,37 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Babiš už dvě hodiny brzdí svým projevem jednání o korespondenční volbě

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu koalice na zavedení možnosti korespondenční volby...

Posádka auta stihla před plameny včas utéct. Bývá to rychlé, varují hasiči

9. května 2024  13:08

Požár osobního automobilu, který začal hořet za jízdy na silnici z Jáchymova do Božího Daru u...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Rusko stahuje většinu vojáků z Arménie. Zůstanou jen tam, kde konflikt nehrozí

9. května 2024

Ruská armáda stáhne své vojáky z několika oblastí v Arménii, která čelí tlaku silnějšího...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik