Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

Běhen mého aktivního života v Kanadě jsem jako kostruktér strojů a zařízení nejprve pro dobývání ropy a posléze zpracování dřeva, musel podniknout mnoho služebních cest po vlastech kanadských i amerických. Ty americké byly v mnoha případech velice 'napínavé' až humorné, právě k vůli té pověstné byrokracii amerických úřadů.

Ale časy se mění. Někdy v letech sedmdesátých byli Američané až nesmyslně laxní. Někde jsem trčel v Okanaganském údolí v Kanadě, kde jsem musel vyřešit několik problémů, které se týkaly našich dodávek zařízení na zpracování dřeva. Tam mne dosáhl telex z podniku, kde jsem pracoval, abych se nevracel do kanceláře, ale zajel do vesnice Omak ve státě Washington (bylo to hned za hranicemi USA)kvůli nějakému průšvihu, ve keterém jsem byl namočen. Řítil jsem se tedy dolů a dorazil na hranici s USA. Tam ale nebyla žádná závora s tlupou bdělých a ostražitých amerických pohraničníků, nýbrž jen bouda připomínající české veřejné záchody a v malém okýnku jsem zahlédl podrážky kovbojských bot nějakého amerického individua. Zastavím a čekám, až se ty podrážky promění v nějakého živého tvora, leč, nestalo se. Tak tedy zatroubím klaksonem. Podrážky zmizely a v okénku se objevil ospalý pohraničník. "Co chceš?" vece pohraničník. "No já jedu do Omaku k  vám" ..."No tak jed', kde je problém?" odpověděl ospalý a nebdělý  Američan a proměnil se opět v podrážky vyčnívající z okénka. A tak jsem jel.

Jindy to ale nebylo tak jednoduché.V době panování páně Clintonova (to byl ten prezident, který byl tuze zaměstnán v oválném officu se slečnou Lewinskou) se USA trochu pokomunističtěly a zavedly tvrdý režim na hranicích. Ostří hoši s kolt'áky proklatě nízko nám na hranicích znepříjemnovali život. A nejen na hranicích...i na letištích. Jednou jsem letěl dolů do Louisiany vyřešit nějaký průšvih. Na letišti v kanadském Vancouveru si mne podal nějaký americký mladíček a chtěl na mně povolení k práci v USA. Tehdy ale platily úmluvy mezi USA a Kanadou, o bezproblémových služebních stycích. Pan americký mladík na mně chtěl povolení k práci v USA. Snažil jsem se mu vysvětlit o té úmluvě, leč mladík trval na svém. Hned jsem si vyžádal jeho služební číslo. Upozornil jsem ho, že v případě, kdyby mně do USA nepustil, pila ztrácí 25000 dolarů za každou hodinu zdržení. A dodal jsem,zdali má takový účet v bance, aby to nahradil. Hned mne pustil.

Jednoho dne jsem dorazil do státu West Virginia, do vesnice Buckhannon něco vyřídit. Domluvy s jižany bylo dobrodružství samo o sobě. Jejich jižanštině smíšenou se slangem z Hillibilies nerozumí ani Američan z New Yorku, natož já. Ale nakonec jsme se domluvili a problém byl vyřešen. Časně zrána jsem se vydal  autem z půjčovny z Buckhannonu ve West Virginii do Clarksburku na letiště. Tehdy bylo vedro kolem 40 stupn'ů Celsia. Jel jsem po takové okresní silnici a tu mne zastaví praporečník, který mi sělil, že musím počkat, až dělníci něco uklidí na silnici. Tak jsem čekal. Jenomže jsem stál těsně před zatáčkou, ze které se mohl vyřítit nějaký ostrý hoch a napálit to do mně. Tak jsem zastavil v očekávání nejhoršího. Pak pan praporečník zmizel, a já chtěl popojet do bezpečné zony. Jenomže přede mnou stál starý rezatý 'klankr', nějaká Dodge z let padesátých a v ní trůnila velice obézní tetka. Já jsem nechal motor běžet, abych nepřerušil klimatizaci a zbouchl jsem dveře auta. Jenomže chyba lávky; tím, že jsem dveře auta zabouchl, ty se automaticky zamkly a já nemohl zpět do auta. Klíče byly zapíchnuté v zapalovači. Motor běžel a ta ručička ohlašující teplotu motoru se pomalu plazila k maximu. Co ted'? Jak zastavit motor? Auto se snažilo nějak jet dál, a já s hrůzou zjistil, že místo 'park' jsem tu páku nedotáhl a ta ukazovala zpátečku. Auto se snažilo plazit zpět jako krab, ale brzdila ho ruční brzda. Tak jsem ze škarpy natahal spoustu kamení, a položil je před kola, aby auto nedělalo blbosti. Došel jsem až k té tetce a vysvětli jí moji situaci a požádal aby dojela do vesnice a poslala pro mně nějakou autoslužbu. Jenomže tetka se hned rozkecala, že to zná, že ten její trouba starej jednou jel na ryby a zamknul si klíče v autě. A já na tetku naléhal, at' nekecá a zavolá mi pomoc. Tetka nakonec odjela. Motor auta si spokojeně hučel, a mně v té panice a tropickém vedru nenapadlo ucpat výfuk a motor zastavit. Za chvíli jel kolem místní šerif. Hned se dal se mnou do řeči, že jako ten můj akcent a tak odkud jsem atd. Já ho prosil, aby mi to auto otevřel...určitě má na to nějký vercajk. On ale že to neudělá, že tak chtěl jednou někomu pomoct, zničil u auta zámek amusel majiteli vysolit 300 dolců. Co ted'?

Ale pane řidič, já vím co. V tý vesnici je známý zloděj aut, já tam brnknu a nějaký můj deputy toho mladíka sem pošle. Asi za půl hodiny přijel takový orezlý 'van' a z něho vylezlo divoce vypadající individuum s takový velkým trojzubcem, jakým blahé paměti pan Mars či kdo, vládl divokým mořím. Trojzubec tam někam do auta vrazil a auto bylo otvřené. Dával jsem mu za to dvacetidolar, ale on že nic nechce...'dnes pomáhám já tobě, zejtra ty mně'.

Tak jsem odpálil a dojel do Clarksburku pár minut před odletem mého letadla. Dp letadla jsem vlít a letěl do Pittsburghu v Pennsylvánii na další přípoj do Vancouveru. V Pittsburghu jsem vlezl téměř do prázdného letadla. I to už bylo podezřelé. Letadlo se odplížilo na runway. Pan kapitán nás všechny (byli jsme tam asi 4 pasažéři) uvítal a ujistil, že v Des Moines v Iowě budeme za pouhé dvě hodiny. "Špatné letadlo!!!" Vylít jsem se sedadla a uháněl dopředu. Ostrým hlasem mně nějaký uniformovaný ouřada zastavil a prohledal mi kufřík a zkontroloval můj pas. 'terorista, chce unést letadlo!!' Letadlo se odšouralo zpět na výchozí stanoviště k velké radosti těch zbylých třech pasažérů. Rádiem zastavili letadlo právě startující na Vancouver. Letadlo na mně počkalo a všech těch asi 200 pasažérů se dalo do řehotu, když mně upoceného a vyděšeného spatřili jak jsem do letadla přilít. Dolétl jsem v pohodě do Vancouveru a těšil se na další služebku.

Do toho špatného letadla mně navedli dvě lepé stewardky.

 

Autor: Jan Marek | sobota 19.3.2022 6:29 | karma článku: 37,05 | přečteno: 5004x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Moje životní kariéra filmového diváka

Ty první roky mého života za války a těsně po ní v malých vesničkách, kde jsem žil, byly bez nějakých velkých událostí kde pro malého kluka byl biograf vrchol zábavy, a vidět nějaký film se rovnal státnímu svátku.

23.2.2022 v 22:28 | Karma: 15,94 | Přečteno: 245x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik