Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olé, Olé, Mexiko země má, Olé,Olé, Mexiko mé!

Tak nějak jsme to zpívávali jako kluci, toužící v té zadrátované zemi po exotických krajích. Pak přišla možnost Mexiko poznat, a Mexiko už přestalo být zemí mou, i když zůstává zajímavou a svým způsobem krásnou.

Do Mexika jsme měli možnost zajet třikrát. První výlet byl jenom pár metrů za hranice z Jižní Kalifornie, kam jsme jednoho léta zabloudili. Vpluli jsme do Tijuany z nejjižnějšího města Kalifornie obydleného převážně Mexičany, San Isidra. Jen pár metrů za San isidrem už je hranice s Mexikem, která je dost střežená (neúspěšně) americkými policajty, aby zmírnili návaly Mexičanů, snažící se dostat ilegálně do USA. Tijuana je typické pohraniční mexické město, kde člověk potřebuje čtyři ruce, protože neví, jak si chránit kapsy a peněženku. Těch podobných hraničních měst je několik. Především je to několik mil vzdálené Mexicali, Nogales na hranici Arizony a nakonec pověstné město Ciudad Juarez na hranicích s Texasem, jen přes most přes řeku Rio Grande z Texaského města El Paso. Tam je to opravdu divoké. Když přejedete most přes řeku a ocitnete se v Ciudad Juarez a pokračujete dál po silnici v mexickém státe Chihuahua a po pár kilometrech zjistíte, že nejen nejste okradeni, ale ještě žijete, je to váš nejradostnější den v životě.

N hranici USA s Mexikem, kde po pár set metrech dospějete do města Tijuana, nejsevernějšího města mexického státu Baja California, (Dolní Kalifornie) je obrovská brána vítající turisty do jejich země. Obrovský nápis na průčelí vás vítá:

                                           BIENVENIDOS A MEXICO....vítejte v Mexiku.

Skrze tu mohutnou bránu vede osmiproudá dálnice, kterou projíždějí američtí turisté do Mexika a mexičtí do USA. Ale, na obou stranách té brány je vysoký drátěný plot s malými dvířky. Tam pravidelně přijíždí autobus s pochytanými Mexičany, kteří přešli hranice ilegálně zřejmě se někde přebrodili přes řeku Rio Grande, která po většině tvoří hranici mezi USA a Mexikem. Řeka Rio Grande moc Grande nevypadá, je to  takový polovyschlý větší potok.

Ten autobus je obklopen americkými pohraničními policajty s nataženými brokovnicemi a ti jednoho Mexičana po druhém strkají zpět do jejich vlasti. Jenže tito nedobrovolní navrátilci budou do večera zase zpátky v USA. A tak to jde stále dokola. Dočasný (doufám) nájemník Wajthauzu ruší všechna opatření týkající se ilegálního přechodu hranic a tak už po třech měsících jeho vládnutí, USA  'přivítala' sto padesát tisíc ilegálně přišlých Mexičanů. Stěhovat je zpátky, to by bylo autobusů!

Ve všech mexických městech jsou početné pouliční trhy se všelijakým předraženým šmejdem, zaručeně kožené opasky, které se později ukáží, že jsou vyrobené z tvrzeného papíru, zaručeně stříbrné náramky, které jsou vlastně vyrobeny z naleštěného hliníku, obrovská nádhená mexická sombrera se širokými okraji pestře vybarvenými a která se vám zplihnou  po prvním dešti. V jednom takovém trhu jsme si koupili dvě vlněné deky, které se ukázaly být opravdu vlněnými, a které nám dodnes po tolika letech slouží. Návštěvník takového tržiště musí být velice opatrný. Množí prodavači, kteří neúnavně unavují turisty hlasitým křikem a kteří nabízejí všelijaké tretky mnohdy drží papírový hrnek s kávou. manévrují tak, že do nich kupující nechtěně strčí a prodavač se polije kávou.Nastane dlouhé a hlučné smlouvání, prodavč chce nahradit politou košili, nakonec se to usmlouvá na pět pesos. I tak se dá vydělat v Mexiku.

TaTijuana tehdejší doby (nějakých 40 let tamů nazád) nebyla tak grandiozní jako dnes. Dnes je to velkoměsto se nějakými dvěma miliony obyvatel, s věhlasnou universitou a mnoha kulturními zařízeními, divadly a  koncertní síní. Tijuana se snaží stůj co stůj pozměnit ten stereotypní pohled mnohých, kteří v ní stále vidí to pohraniční nebezpečné město.   

Žije a pracuje tam mnoho amerických lékařů, kteří praktikují alternativní léčbu rakoviny, mnoho stomatologů, kteří přišli z mnoha důvodů o licenci provozovat jejich praxi v USA,a kteří levně a dobře spravují zuby mnoha Američanům, kteří chtějí ušetřit pár dolarů za ošetření zubů.. Na ulicích města se potuluje spousta dětí, malých žebráčků, kteří na vás dotírají. Dáte li jednomu nějaké drobné, okamžitě jste obklopeni tuctem dětí jiných, které také musíte podělit nějakým tím pesem. Viděli jsme i několik dětských docela zdatných muzikantů, kteří na ulicích vyhrávají na kytary a zpívají mexické písně na způsob Mariachi. Tyto 'obrazy' jsou však typické pro všechna mexická města. V příštím blogu něco o poloostrově Yucatán, mayských stavbách a  jejich kultuře vůbec.

 

Autor: Jan Marek | pondělí 5.7.2021 19:47 | karma článku: 16,93 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik