Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Honzo, zažil jsem doby v sokolovském parku, kde nešlo projít hloučkem snědých dětí. Mistři v žebrání. Tobě díky za Mexiko!!R^

0 0
možnosti
DP

Mesto Tijuana jsem poprve navstivil v roce 1981, to sem tam tehdy dalo jeste pohybovat normalne a dokonce i pozde vecer, pri druhe navsteve o deset let pozdeji to bylo o moc drsnejsi, tak si dovedu predstavit, jak to tam vypada dnes. Ale jinak jsem mel Mexiko rad, mel sem tam sveho casu nekolik pratel, byl sem tam celkem petkrat a projel to od Tijuana a Mexicali na severu az do Chetumal na jihu. V roce 1976 a po druhe 1978 sem se i pozde vecer promenadoval sam po Acapulco, dnes se tam pry neda bezpecne prejit pres ulici i ve dne, natoz vecer nebo v noci. Krome mensiho podrazu v roce 1978 sem v Mexiku nikdy nemel zadny problem, ale mozna taky diky tomu, ze me na bezpecnostni rizika a rizika podvadeni upozornovali mistni znami a taky ze mluvim dobre spanelsky, to hodne pomaha ve vsech latinskoamerickych zemich.

1 0
možnosti
JL

Díky, pro líného Čecha zajímavá reportáž o Mexiku. Nikdy už tam nepojedu, je pozdě. A navíc bych asi radši jel do Indie, tam je taky binec a hodně zlodějů. Je to romantika. Vždycky si říkám čím, to že se tolik liší tyhle dvě civilizace - zda je to tím, že v USA vyhráli anglikáni a Evropani severští, resp. Francouzi v Kanadě, a dole od hranice na jih katolíci ze Španěl a Portugalska. Asi jo, proč jinak? Co si myslí autor?

0 0
možnosti
JM

J97a92n 77M33a33r55e59k

5. 7. 2021 23:37

Myslím, že jste to vystihl přesně. Na severu ten protestanský a dole katolický vliv je tam markantní. Ale celá Kalifornie (myslím stát USA) byl též pod silným vlivem Františkánů, viz španělské názvy jednak státu samého (kombinace slov Caliente fornalla horká výhen') vesnic a měst i řek (Colorado) Los Angeles, původně La Puebla de la Reina de Los Angeles, Stánek královny andělů, města Santa Clara, Santa Barbara, hlavní město Sacramento, San Francisco atd atd. V San Francisku samém je ještě zachovalá budova františkánské misie 'Dolores'. Bolestná

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik