Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta na Yucatán.

Vždycky mně lákala tajemná mayská kultura, vidět na vlastní oči mayské pyramidy, hvězdářské observatoře a snažit se porozumět té staré dávno zašlé civilizaci. Nezbývalo tedy než se tam na Yucatán vypravit.

Celá cetsa letadlem na Yucatán trvala asi 7 hodin. Z chladného kanadského Vancouveru jsme se přehoupli přes americkou část majestátných Skalistých hor, po chvíli přes texaskou poušt, kterou Karel May ve svých románech nazývá 'Llano Estacado' a už jen pár stovek kilometrů přes Gulf of Mexico do yucatánského města Cancún. Ten Yucatán, to je veliký poloostrov, velká rovná placka o rozloze nějakách 150 000 čtverečních kilometrů, a to mu ještě uzmula kus plochy Guatemala a kde nejvyšší hora, jak jsem seznal je asi půl metru vysoká. Geologové, a snad jim můžeme věřit, tvrdí, že celý Yukatán byl kdysi pod mořem. Muselo to být ještě pár let před mým narozením, protože já jsem seznal, že tam už je jenom horká vlhká džungle.  Cancún, cíl naší cesty sám leží na pobřeží azurově zbarveného moře, čistého jako křištál s bílou pláží, ve státě Quintana Roo. Celý Yucatánský poloostrov v sobě zahrnuje tři ze 31 států Estados Unidos Mexicanos, Státy Yucatán, Quintana Roo a Campeche. Ubytovali jsme se v 'moderním' hotelu, kde, jakmile jsem se chtěl umýt, spadla na mně roleta visící nad umyvadlem. Podlaha pokoje z dlaždic celá politá vodou. Hotelový personál promptně naskládal na podlahu vrstvu ručníků. Na dveřích pokoje z venku, kde bylo nesnesitelné vedro se to hemžilo tucty ma lých ještěrek, které se ale do přechlazeného pokoje neodvážily.

Hned jsme se vydali na pláž. Celá pláž čistá a chladná. Tu bílou barvu dostala proto, že polvina písku byly drobné úlomky mušlí, které jsou špatným vodičem tepla. Vyšli jsme si do města nějaké dva kilometry od pláže. V jedné restauraci jsme si poručili něco k snědku a každý lahvici Coca coly. Ta byla obohacená kostkami ledu. Po vypití Coly jsme si uvědomili, že nám bylo všude vtloukáno do hlavy 'NEPÍT vodu z vodovodu ani nepoužívat ledových kostek v nápojích'. Střelhbitě (po zaplacení útraty samozřejmě) jsme se přesunuli do hotelu a stáli stráž u toalety. Leč nic se nechtělo přihodit. Naše vnitřnosti spolupracovaly. Paní recepční nás ujistila, že na celém Yucatánu jsou artézké studny, naprosto neškodné pro zchoustivělé žaludky rozmazlených Gringos.

Pláž na pobřeží Cancúnu je dlouhá mnoho kilometrů. Krásné hotely jako korálky podél, lákavé restaurace s mexickými specialitami, vynikající lokální červené víno, obzvláště v restauraci Captain's Cove, která je přímo na pláži a ze které je překrásný pohled na zapadajíci slunce nad Yucatánem. Město civilizované a dle našeho úsudku bezpečné. Pláže naprosto pohodové, pozorovali jsme hladové pelikány, jak loví malé rybky v klidných mořských mělčinách.

Jednoho dne jsme byli vyrušeni děsným rámusem. Asi deset Českých 'turistů' se s pekelným rachotem a řevem 'hele vole' atd atd, přihnalo k bazenu hotelu, do kterého se všichni vrhli a tím odehnali ostatní uživatele bazenu. Popíjeli pivo, které si koupili přímo u bazenu od mexických polonahých krasavic. Jedna lahvinka deset dolarů. Poradil jsem jim, aby si zašli jen za roh a tam v hokynářství si koupili totéž za necelý dolar. Byl jsem promotně odmrštěn. Byli to nějací čeští zbohatlíci, kteří byli obchodně na Floridě a jen tak si zalétli do Mexika. Plánovitě jsem tam vyklidil prostor.

Ale cílem naší cesty bylo navštívit sídlo mayské a toltécké kultury v Chichen Itzá. Tvrdí se, že v Mexiku jsou dálkové autobusy  samý luxus. Moje paní do Chichen Itzá nechtěla jet, to slunce a nesnesitelné vedro jí od takového dobrodružství odradily. Na autobusovém nádraží jsem si koupil jízdenku první třídy. Posléze se přidrncal autobus, takový, jaký pamatuji v Čechách ještě z doby války. Usedl jsem a hledal to slíbené 'aire aconcionado'. "Abra la ventana" bylo mi řečeno panem personálem "Otevři okno". Otevřel jsem tedy okno, a jak jsme jeli, stovky hmyzu nám při té jízdě létalo do autobusu a tím přímo do obličeje.  Pán, který seděl vedle mne se dal se mnou do řeči. Ale té mexičtině jsem málo rozuměl, i když tu španělštinu slušně ovládám. Sdělil mi, že jede jen do Valladolidu, že tam má 'Casa Chica'. Nevěděl jsem co ten 'malý domek' znamená, ale dál jsem se neptal. Ve Valladolidu menší zastávka, malebné to yukatánské město, a dál jsme pádili až do státu Yucatán k těm vysněným Čičenicům. O tom příště.

Galerie fotek

Na pláži v Cancúnu

 

 

Autor: Jan Marek | úterý 6.7.2021 0:55 | karma článku: 18,53 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik