Zvyšování daní je cesta do pekel

Politici se často předhánějí v rétorických cvičeních o výši daní. Poslední zvýšení spotřební daně u nafty byla jednoznačná chyba. Místo zvýšeného výběru daní přišel výrazný pokles!

Celá řada odborníků na tento možný důsledek upozorňovala, ale jak je dobrým zvykem v naší české kotlině, žádný odpovědný pravicový politik je nevyslyšel. Státní rozpočet prokazatelně přišel o několik miliard korun. V tomto ohledu se jedná o velkou politickou chybu, za kterou ovšem nikdo neponese odpovědnost.

Naše "nezávislá" média se spíše zaměří na schválené snížení spotřební daně na naftě o 2.50,- Kč, ale na ekonomickou škodu, která jednoznačně vznikla se nenápadně zapomene. Typicky české mediální prostředí. Přece za těch více než dvacet let jsme si už museli zvyknout.

Občané a podnikatelé jsou neustále vedeni k tomu, aby se chovali ekonomicky a  tržně. Ovšem pokud odmítnou nakupovat drahou naftu, tak je vláda překvapená! To jsou věci. Zatímco dopravci zareagovali poměrně rychle, tak našim politikům to trvalo dost dlouho než pochopili, že otevřená EU nabízí i levnější PHM a nemusíte jezdit až do Španělska. 

Státní rozpočet přišel o několik miliard, ale politický život jde dál ...

Autor: Jan Králík | středa 26.10.2011 8:31 | karma článku: 29,65 | přečteno: 1330x