Za den v nemocnici 100,- Kč a pořád to nestačí

V České republice každá „reforma“ začíná zdražováním. Od dnešního rána bude pacient v nemocnici platit za den na lůžku stokorunu. Za ubytování je třeba si zaplatit, říká ministr zdravotnictví.

Pacient se ptá, tak na co platím zdravotní pojištění? Dostane nepřesvědčivou odpověď, která se zpravidla skládá z mnoha hezkých slov o ničem. Na závěr se určitě dozví o kvalitní lékařské péči, o rostoucích nákladech a nezbytné spoluúčasti pacienta. Ovšem realita je poněkud jiná. Zdravotní lékařská péče není v mnoha případech, tak kvalitní za jakou je vydávaná. Celá řada pacientů přichází na specializované kliniky, kde předpokládají kvalitní lékařskou péči. O velkých zdravotnických zařízeních to platí dvojnásob. Bohužel se často stává, že se dostanou do rukou lékaře (absolventa), který nemá potřebné zkušenosti a kvalifikaci. Na základě této smutné praxe, můžeme s určitou nadsázkou konstatovat, že v ordinaci ordinuje spíše zkušená setra. Zkušení lékaři mají své pacienty nebo své praxe a na nemocniční péči se jím již nedostává čas. Tento stav považuji za naprosto skandální a neudržitelný.

Náklady rostou nejenom nemocnicím, ale i dalším podnikatelským subjektům. Náklady není možné jenom přenášet na zákazníka, ale především hledat vnitřní úspory. Každá nemocnice má rozhodně jiné náklady, ale pacient platí stejně v Horní Dolní jako třeba v Praze. Někdo může namítnout, že stokoruna nejsou žádné peníze. K tomuto názoru je třeba říci, že samozřejmě jak pro koho. V dnešním významně sociálně rozděleném světě to může být pro celou řadu lidí sociální problém. Již první „regulační poplatky“ přinesly vlnu neplatičů, která bude určitě pokračovat. Exekutoři se mají rozhodně na co těšit!

V současné době je nastaven strop spoluúčasti na 5.000,- Kč ročně. Bohužel poplatky za pobyt v nemocnici se do něj zatím nezapočítávají. V zahraničí je rovněž poplatek za pobyt v nemocnici, ale je časově omezen. Bude se pan minstr inspirovat v zahraničí?

Autor: Jan Králík | čtvrtek 1.12.2011 8:52 | karma článku: 23,77 | přečteno: 1275x