Státní propaganda nám neustále lže

Včera večer, jsem se zájmem sledoval na televizi veřejné služby nářky podnikatelů, kteří si stěžovali, že nemají dostatek pracovníků v technických oborech. Zámečník, obráběč, nástrojař a svářeč TIG a MIG jsou nedostatkové profese.

Průměrný občan může získat dojem, že pan továrník by rád zaměstnal zámečníka, ale na trhu práce ho nemůže sehnat. Klesá zájem o technické učební obory. To je jedna strana mince, ale ta druhá, která je mnohem podstatnější, je skutečná mzda v těchto oborech. Mladí lidé nemají dostatečnou motivaci se jít učit černému řemeslu. V posledních dvaceti letech jsme žili v mediálním obrazu společnosti, kde zásadní význam měli IT pracovníci, bankéři a manažeři všeho druhu. Poctivé řemeslo zcela vymizelo z mediálního prostředí.

Nedostatek řemeslníků v technických oborech není nic nového. Bolševik měl také problémy, ale dokázal mladé lidi motivovat. Dnešní pohled na „trh“ se snaží vytvořit dojem, že lidé nechtějí pracovat. Tento zkreslující pohled musím jednoznačně odmítnout. Občané chtějí pracovat, ale práce se musí vyplatit.

Dnes ráno, jsem si udělal bleskový průzkum platového ohodnocení ve vybraných strojírenských profesích a skutečnost je zcela zdrcující. V Praze se pohybují platy v těchto oborech od 90 – 130,- Kč za hodinu (15.120 – 21.840,- Kč hrubého) ve zvláštních případech se mzda pohybuje na úrovni 150,- Kč! Ve venkovských okresech je situace bohužel ještě mnohem horší. Vyučený nástrojař si přijde na 76,- Kč a řemeslník s dvacetiletou praxí na 115,- Kč! To je zcela směšné. Za těchto trapných mzdových podmínek se budou nový odborníci hledat jen velmi obtížně. Uvedu jenom malé srovnání dalších platů, průměrná úřednice s maturitou na obecním úřadě si přijde v 8 - 10 tř., na mzdu kolem 16.000 – 25.000,- Kč podle délky praxe. Nástupní plat pokladníka v bance je 20.000,- Kč.

Dnešní továrníci musí začít více platit. Není možné do nekonečna konkurovat pouze levnou pracovní silou. Budoucí směřování našich výrobních kapacit se musí více orientovat na konečné výrobky a nové trhy. Vyšší platy, jsou jedinou cestou ke skutečné motivaci lidí pracovat.

 

Psáno pro ePortal.cz

 

PS: Na dotaz pana Lumíra odpovídám níže.

1) Oslovil jsem několik strojírenských fa z Prahy a ÚP z Ústí nad Orlicí. Pro upřesnění uvádím, že v okrese Ústí nad Orlicí se pohybují mzdy ve strojírenských oborech od 76 - 150,- Kč. Určitě rád zveřejním fy, která v podhůří Orlických hor platí 32.000,- Kč.

2) Bolševik preferoval určité strojírenské učební obory, např. obor strojní mechanik pro TOS Hostivař, kde učni po dobu studia měli bezplatné ubytování, lepší kapesné a praxi přímo ve firmě. Po skončení studia nastoupili do 4. platové třídy, získali stabilizační náborový příspěvěk, zvýhodněné stravování, bezplatnou lékařskou péči, zahraniční praxi, podnikový byt, možnost firemní rekreace a týden dovolené navíc. 

 

 

Autor: Jan Králík | čtvrtek 13.6.2013 9:47 | karma článku: 28,85 | přečteno: 1455x