Rath by neměl rezignovat

Poslanec David Rath dnes bude opět hovořit před poslanci. Čeká ho totiž premiéra. Poprvé bude vystupovat jako obviněný poslanec. Ve vazební věznici měl dost času si připravit svůj projev.

Poslanci si chvilku pohrávali s myšlenkou udělat jednání Sněmovny uzavřené, ale vzhledem k silnému odporu veřejnosti si to nakonec rozmysleli. Politika je věc veřejná a mělo by to platit i v roce 2012.

Podle mého osobního názoru by David Rath měl požádat o své vydání k trestnímu stíhání a trvat na projednání věci před soudem. Mandátový a imunitní výbor doporučil na svém výjezdním zasedání poslance vydat a podobně se zachová dnes i celá Sněmovna. Ve všeobecné atmosféře boje proti korupci se ani jiné rozhodnutí očekávat nedá.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se k celé situaci vyjádří jeho bývalí přátelé z ČSSD. Ještě nedávno ho většina z nich plácala po ramenou a dnes to vypadá, že za vše špatné může pouze Rath. Když ostře vystupoval proti vládním reformám, když kritizoval zdravotnickou reformu a nezbedného bakaláře s projektem IZIP, když vyhrál krajské volby, tak jim byl dobrý a dnes to vypadá, že ho nikdo z nich nezná! Nikdo z nich nevystoupil a neřekl, že i obviněný poslanec Rath má právo na spravedlivý proces, že mediální štvanice má zakrýt skutečné problémy společnosti, že úniky odposlechů poškozují průběh trestního řízení.

Dnes se nikde nehovoří o tom, že jako jediný kraj proplácel potřebným zdravotnické poplatky, že zavedl žákovské jízdné a obnovil podporu učňovského školství atd. Neustále se hovoří o tom, co udělal špatně, jak do své obce získával dotace a zmanipuloval opravu Buštěhradského zámku. Včera večer se vyjádřil senátor Chládek, že tento projekt je v pořádku a dotace do „svých“ obcí si přidělují všichni politici. Jedná se dlouholetou praxi napříč politickým spektrem. Pan Bendl si nechal postavit silniční obchvat a pan Rath opravit školu, jaký je v tom rozdíl?

David Rath by měl pokračovat ve své opoziční politice a ostatní politici by neměli zapomínat na skutečnost, že politici se dělí: na ty již obviněné a na ty jen v operativním rozpracování.

 

Autor: Jan Králík | úterý 5.6.2012 6:59 | karma článku: 22,66 | přečteno: 1179x