Pracující důchodci deformují trh práce

Důchodci ze státních institucí a firem musí odejít do důchodu. Rozhodně nechci jitřit generační vášně, ale situace na trhu práce je skutečně kritická!  Nezaměstnanost již několik měsíců po sobě láme historické rekordy a naděje na zlepšení je v nedohlednu. Stát by měl být určitým regulátorem trhu práce, ale bohužel tomu stále, tak není.

Nová vládní garnitura má velkou šanci s tímto neutěšeným stavem něco dělat. Bohužel jsem z úst nových ministrů neslyšel žádné návrhy na zlepšení situace. Možná až dořeší bitvu o náměstky, tak se jim vytvoří prostor i na projednání dalších důležitých věcí. V soukromém sektoru mohou důchodci pracovat do roztrhání těla, ale ve veřejném musí uvolnit místo mladším. Je třeba si uvědomit, že mladší učitel, úředník nebo technik je pro stát i levnější, protože má nižší platový stupeň.

Soudci dovršením 70 odchází automaticky do důchodu. Policisté mají důchodovou hladinu nastavenou na 65 let, pokud to ovšem někdo vydrží. Proč toto pravidlo nemůže platit i pro další zaměstnance státní a veřejné správy. V současné době pracují tisíce důchodců ve státní správě a nikoho to nezajímá. Celá řada z nich pobírá starobní důchod a plat úředníka. Rozhodně zajímavý příjem na stáří, ale státní pokladna pláče a lidé v produktivním věku tvoří fronty na úřadech práce. Tato poměrně rozšířená praxe, ale přináší zvýšené náklady na výkon státní správy, protože úředník má na konci své kariéry nejvyšší platovou třídu a mnohdy zastává i vedoucí funkci.Stát by mohl vytvořit tisíce pracovních míst, ale nemá zájem. Kraje, obce a další organizace ovládané státem nebo samosprávou nabízejí další tisíce pracovních míst, které jsou obsazené důchodci.

Každý člověk bez práce by se měl ptát „svého“ ministra, hejtmana, primátora, starosty kolik v jeho úřadě pracuje důchodců. Prodlužování věku pro odchod do důchodu rozhodně není žádné koncepční řešení. V současné době se často skloňuje termín „hospodařit s péčí řádného hospodáře“. Vyplácet podpory v nezaměstnanosti a na druhé straně zaměstnávat tisíce důchodců ve státní správě mi rozhodně odpovědné nepřipadá.

Za skutečně skandální považuji informaci, že ve službách České pošty, s. p. pracují desítky lidí z východního bloku. Přesné číslo se mi přes „ochotu“ tiskového oddělení nepodařilo zjistit. Mám významnou obavu, že podobná situace bude i jiných státních firmách. Stále více mladých lidí nemá práci a odpovědné politiky to moc nezajímá. Podle mého osobního názoru, by největší investiční pobídkou současnosti, bylo „očištění“ státu od pracujících důchodců!

 

 

 

 

Autor: Jan Králík | neděle 15.6.2014 10:55 | karma článku: 24,26 | přečteno: 1464x